Otkupne cene tovne junadi i tovnih bikova u porastu

0
421
bik
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Otkupne cene tovne junadi i tovnih bikova bile su više u odnosu na prethodni period. Rast cene krmača za klanje zabeležen je u Kragujevcu, a prasad su bila skuplja u Kraljevu i Somboru.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Cene tovne junadi, tovnih bikova, krava i teladi

U klanicama na području šumadijskog regiona registrovan je rast otkupnih cena teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma i tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma. Kod teladi je dominirao iznos od 450 din/kg, a kod tovne junadi iznos od 260 din/kg. Rast otkupne cene tovnih bikova telesne mase preko 500 kilograma SM rase karakteristika je treće sedmice januara u klanicama na području jablaničkog regiona, pošto je dominirao iznos od 290 din/kg.

Otkupne cene tovne junadi telesne mase od 350 do 480 kilograma i tovnih bikova SM rase, telesne mase preko 500 kilograma bile su više u odnosu na drugu sedmicu januara i u klanicama na području pčinjskog regiona. Dominantna cena junadi iznosila je 290 din/kg, a bikova SM rase 285 din/kg. U istom je periodu na stočnoj pijaci u Vranju došlo do pada dominantne cene teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma na 480 din/kg. Reporter STIPS iz Kraljeva evidentirao je pad prodajne cene teladi telesne mase do 160 kilograma na stočnoj pijaci u ovom gradu, pošto je dominirao iznos od 480 din/kg.

Magnetic 1120x185px

Za razliku od njih viša je bila cena tovnih bikova SM rase telesne mase preko 500 kilograma, jer su se najčešće mogli pazariti po ceni od 300 din/kg. Dominantna otkupna cena tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma bila je niža u klanicama na području južnobanatskog regiona, jer je iznosila 240 din/ kg. Obim ponude i otkupljenih grla bili su slabi.

Klaničari na području braničevskog regiona otkupljivali su protekle nedelje telad SM rase telesne mase do 160 kilograma po dominantnoj ceni od 380 din/ kg i krave za klanje SM rase po dominantnoj ceni od 140 din/kg. Na stočnoj pijaci u Požarevcu su se pored teladi i krava za klanje mogla pazariti i tovna junad telesne mase do 300 kilograma po dominantnoj ceni od 200 din/ kg.

ExelGrow Adama 1120x180

Cene tovnih svinja, krmača i prasadi

Krmače za klanje bile su skuplje u odnosu na drugu sedmicu januara na pijaci žive stoke u Kragujevcu. Najčešće su se mogle pazariti po ceni od 130 din/ kg. Za razliku od njih niže su bile prodajne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma (260 din/kg) i tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma (180 din/kg). Pad otkupnih cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma i tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma zabeležen je u klanicama na području šumadijskog regiona.

PROČITAJTE I...  Cene teladi i tovnih bikova u porastu | Cene stoke i stočne hrane

Rast prodajne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma i pad cene tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma zabeležen je na stočnoj pijaci u Kraljevu. Za prasad je trebalo odvojiti 300 din/kg, a za tovljenike 170 din/kg. Na stočnoj pijaci u Somboru došlo je do rasta cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma na dominantnih 300 din/ kg. Za razliku od njih niže su bile cene tovnih svinja, pa je u kategoriji grla telesne mase od 80 do 120 kilograma dominirao iznos od 170 din/kg, a u kategoriji grla preko 120 kilograma iznos od 160 din/kg.

Infinito Bayer 1120x180 V01

U klanicama na području južnobanatskog regiona došlo je do pada otkupne cene tovnih svinja telesne mase od 80 do 129 kilograma u odnosu na prethodni period. Dominirao je iznos 160 din/kg, a obim ponude bio je jako slab. Obe kategorije prasadi bile su jeftinije u odnosu na prethodni period na pijaci žive stoke u Čačku. Prasad telesne mase do 15 kilograma mogla su se pazariti po ceni od 280 din/kg, dok je u kategoriji grla telesne mase od 16 do 25 kilograma dominirao iznos od 260 din/kg. Pad prodajne cene tovih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma zabeležen je u sedmici za nama na stočnoj pijaci u Leskovcu, jer je dminirao iznos od 170 din/kg

PROČITAJTE I...  Jagnjad jeftinija u Čačku, Vranju, Novom Sadu | Cene stoke i stočne hrane

Cene ovaca, jagnjadi, koza i jaradi

Na stočnoj pijaci u Kragujevcu je tokom protekle nedelje došlo do rasta cene jaradi, pošto je dominirao iznos od 200 din/kg. Za razliku od njih jeftinija su bila jagnjad, jer su se najčešće mogla pazariti po ceni od 320 din/kg. U klanicama na području šumadijskog regiona registrovan je pad otkupne cene dviski, pošto je dominirao iznos od 150 din/kg. Reporter STIPS iz Vranja zabeležio je rast cene jaradi na pijaci žive stoke u ovom gradu. Najčešće je trebalo izdvojiti 240 din/kg, a za prodaju je dovezeno petnaestak grla ove kategorije koza.

Duplex pro galenika 1120x85px repa bez psenice

Stočnu pijacu u Somboru je protekle nedelje karakterisao rast cena jagnjadi, jaradi i ovaca, pa je dominantna cena jagnjadi iznosila 350 din/kg, jaradi 300 din/kg, a ovaca 120 din/kg. Jagnjad su bila skuplja tokom protekle sedmice i na stočnoj pijaci u Leskovcu, jer su se najčešće mogla pazariti po ceni od 300 din/kg. Rast cene ovaca evidentiran je protekle sedmice na pijaci žive stoke u Nišu. Prodaja se najčešće odvijala po ceni od 170 din/kg.

Pad prodajne cene jagnjadi karakteristika je stočne pijace u Čačku tokom treće sedmice januara. Kupci su najčešće trebali da izdvoje 350 din/kg. Pored jagnjadi mogli su se pazariti još jarad i dviske po ceni od 200 din/kg, ovce po ceni od 120 din/kg i ovnovi za priplod po ceni od 20.000 dinara po grlu. Na ostalim prodajnim i otkupnim mestima cene jagnjadi, jaradi i ostalih kategrija ovaca i koza su mirovale a obim ponude bio je na prošlonedeljnom nivou.

Spyrale Adama 1120x1080

Cene žitarica i stočne hrane

Na gazdinstvima u okolini Požarevca evidentiran je rast prodajne cene lucerkinog sena u balama u odnosu na prethodni perod, jer je dostignut iznos od 20 din/kg. Protekle je sedmice na pijaci u Kraljevu došlo do rasta dominantne cene stočnog ječma upakovanog u džakove od 50 kilograma na 35 din/kg.

PROČITAJTE I...  Nedeljni pregled: Rekordna otkupna cena tovnih bikova SM rase

Kukuruz okrunjen prirodno sušen pakovan u džakove najčešće od 50 kilograma bio je skuplji protekle nedelje na gazdinstvima u okolini Pančeva. Za ovu značajnu komponentu za pripremu kvalitetne stočne hrane trebalo je izdvojiti 26.5 din/kg.

U maloprodajnim objektima na području Kikinde zabeležen je pad dominantne cene sojine sačme na 121 din/kg. Pored kukuruza okrunjenog prirodno sušenog protekle se nedelje na gazdinstvima u okolini Kikinde moglo pazariti i lucerkino seno u balama.

Domininantna cena kukuruza iznosila je 30 din/kg, a lucerkinog sena 26 din/kg. Ponuda kukuruza bila je slaba, a lucerkinog sena vrlo slaba. Pšenica upakovana u džakove najčešće od 50 kilograma bila je jeftinija u odnosu na prethodnu sedmicu na pijaci u Nišu. Dominirao je iznos od 30 din/kg, a ponuda je bila vrlo slaba. Za razliku od pijace u silosima je bila skuplja, jer su kupci trebali da izdvoje 27 din/kg.

Na pijaci u Čačku su se protekle sedmice mogli pazariti pšenica, stočni ječam i kukuruz okrunjen prirodno sušen upakovani u džakove od 50 kilograma a dominantna cena ovih proizvoda bila je 35 din/kg.

Izvor: STIPS

Prethodni tekstUmesto azotnih đubriva država nudi kredit poljoprivrednicima
Sledeći tekstMušmula: Lekovitost i Uzgoj na organski način

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime