Vlada Srbije iznela predloge, poljoprivrednici prekinuli blokade

0
242
traktor
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Poljoprivrednici, koji devet dana protestuju u Srbiji, nastavili su blokade puteva po Vojvodini i juče tokom prepodneva, da bi popodne održali sastanak sa premijerkom Srbije, nako čega je svetlo dana ugledalo saopštenje Vlade Srbije da će blokade biti prekinute, te da je konačan dogovor zakazan za nedelju, kada će poljoprivrednici da predoče odgovore na predloge Vlade.

Spyrale Adama 1120x1080

Sastanak predstavnika poljoprivrednih udruženja i premijerke Srbije završen je juče malo nakon 14 časova. Poljoprivrednici kažu da su zahtevi delimično ispunjeni, a do narednih pregovora, koji će biti vođeni u nedelju, blokade će se, kako ističu, relaksirati. To prema njihovim rečima znači da poljoprivrednici ostaju na ulicama, ali neće ometati saobraćaj.

Kao piše u saopštenju Vlade Srbije, premijerka i poljoprivrednici su na sastanku prošli sva otvorena pitanja i izneli konstruktivne predloge za njihovo rešavanje.

LIBRETO 1120x180

Sastanku sa premijerkom prisustvovali su predstavnici Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije, Udruženja Poljoprivrednih proizvođača Subotice, Saveza Udruženja poljoprivrednika Banata i Udruženja poljoprivrednika Aradac, izveštava Slobodna Evropa.

Jeftinije gorivo okosnica iznetih predloga

Jeftinije gorivo za poljoprivrednike na svakoj pumpi, na pumpama NIS-a, uz poljoprivrednu karticu, gorivo će biti umanjeno za poljoprivrednike na 179 dinara po litru i taj iznos se dodatno umanjuje za 50 dinara po litru na ime povraćaja akcize, dok je na svim drugim pumpama moguće ostvariti povrat akcize od 50 dinara po litru, navodi se na sajtu Vlade Srbije.

PROČITAJTE I...  Četvrti dan protesta poljoprivrednika: Blokade puteva, probijanje do Beograda

Naknada za odvodnjavanje

Zakon o naknadama, koji je usvojen 26. oktobra 2023. godine, definiše smanjenje iznosa za odvodnjavanje u 2023. godini za 50 odsto i potpuno ukidanje ove naknade u 2024. godini, uređenje tržišta terminske prodaje na način da će Vlada doneti zaključak kojim će obrazovati tim koji će imati za cilj usaglašavanje zakonodavnog okvira u kome će primarni proizvođač moći samostalno da izvozi i u kome će se naći model za terminsku prodaju, piše u saopštenju Vlade.

Sastanku je prisustvovala i ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković. Postignut je dogovor o tome da tokom vikenda bude održan novi sastanak, na kome će poljoprivrednici predsednici Vlade predočiti odgovore na predložena rešenja.

Izvor: Vlada Srbije 

Prethodni tekstBez sastanka sa predstavnicima Vlade, najavljena radikalizacija protesta poljoprivrednika
Sledeći tekstZnačaj organske materije u zemljištu i kako je obnoviti

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime