Vlada usvojila uredbe o povećavanju subvencija proizvođačima mleka

0
67
Agrosaveti - Farma krava Jagnjilo 02

Vlada Republike Srbije usvojila je na jučerašnjoj sednici više izmenjenih uredbi koje se odnose na poljoprivredu, a tiču se subvencija po grlu stoke, povećanja prelevmana i premija za mleko.

Adama Sultan 1120x180

Nakon jučerašnjih pregovora nekoliko udruženja poljoprivrednika sa predsednikom države Aleksandrom Vučićem, Vlada Srbije je hitno usvojila više izmenjenih uredbi. Kako je najavljeno od strane Predsedništva i predstavnika udruženja koji su pregovarali, prelevmani za sireve i ostale proizvode biće povećani na 300 dinara, ali i uvedeni prelevmani na evaporisano mleko u iznosu od 300 dinara.

Zatim, podižu se i subvencije po grlu za priplodne mlečne krave, i to sa 30.000 na 40.000 dinara, a subvencije će biti isplaćene po javnom pozivu koji je u toku. Ukupan iznos povećanja iznosi 2,3 milijarde dinara, a za ovu meru će u tekućoj godini biti isplaćeno ukupno 14,3 milijarde dinara. Mera će važiti za sva grla mlečnih krava, kojih je ukupno 228.823.

LG psenica Galenika 2023 1120x180px

Kada je reč o premijama za mleko, one će biti povećane sa 15 na 19 dinara po litru u drugom, trećem i četvrtom kvartalu 2023. godine, a ukupno povećanje će iznositi tri milijarde dinara. Ukupan iznos za premije za mleko u ovoj godini biće 15 milijardi dinara.

PROČITAJTE I...  SPAS: Panika je među proizvođačima tovljenika

Ove mere sadržane su u predlozima izmena i dopuna Uredbe o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2023. godini, Uredbe o utvrđivanju Godišnjeg programa razvoja savetodavnih poslova u poljoprivredi za 2023. godinu, Uredbe o utvrđivanju Programa finansijske podrške poljoprivrednim proizvođačima suncokreta roda 2022. godine i Uredbe o vanrednoj interventnoj meri podrške proizvođačima konditorskih proizvoda za otkup mleka u prahu.

BioPlug 728x90px

Na sednici je usvojena i Odluka o izmeni Odluke određivanju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda za koje se plaća posebna dažbina pri uvozu i utvrđivanju iznosa posebne dažbine, s obzirom na to da je detaljnom analizom i praćenjem stanja na tržištu mleka i mlečnih proizvoda utvrđeno da je, usled povećanog uvoza polutvrdih sireva, i pored zaštitnih mera, došlo do destabilizacije domaće proizvodnje sireva, stvaranja viškova i nemogućnosti plasmana usled nekonkurentne uvozne cene. Zato je predloženo povećanje posebnih dažbina na uvoz šest vrsta sireva sa tržišta Evropske unije i ostalih tržišta.

Izvor: Vlada Republike Srbije

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01
Prethodni tekstJedan deo poljoprivrednika postigao dogovor sa Vučićem, drugi i dalje na ulicama
Sledeći tekstAktuelna zaštita jabuke od bolesti

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime