Aktuelna zaštita jabuke

0
472
Agrosaveti---proizvodnja-jabuka---Novi-Slankamen---02

Na području Srbije u toku je let prve generacije jabukinog smotavca (Carpocapsa pomonella). U regionima Čačka, Kragujevca, Kraljeva, Loznice, Mladenovca, Pirota, Smedereva, Vranja, Novog Sada, Pančeva, Sente, Sremske Mitrovice, Subotice i Kikinde u toku je početak polaganja jaja ove štetočine, dok se na svim ostalim regionima ovaj biološki događaj očekuje u narednim danima.

Adama Asorbital 1120x180

U zasadima jabuke sa velikim potencijalom jabukinog smotavca, naročito u zasadima starog tipa uzgoja, proizvođačima se u ovom momentu preporučuje primena insekticida na bazi aktivne materije piriproksifen u koncentraciji 0,075-0,1%.

U pojedinim zasadima registruje se prisustvo lisnih vaši (Aphididae). Ukoliko se pregledom zasada registruje prisustvo ovih štetočina, preporučuje se primena insekticida (flurohloridon).

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Agrosaveti---Uzgoj-jabuka---Backa-Palanka---02

Primena insekticida se preporučuje samo u zasadima gde su završene faze cvetanja!

Period primarnih infekcija od prouzrokovača čađave pegavosti lišća i krastavosti plodova jabuke (Venturia inaequalis) i dalje je u toku. S obzirom na osetljivu fazu razvoja jabuka i lokalnu najavu padavina, proizvođačima se pred najavljene padavine preporučuje primena nekog od navedenih fungicida na bazi aktivne materije fluazinam.

Adama Tomigan XL 1120x180

Kod osetljivog sortimenta, u cilju zaštite od gljive prouzrokovača pepelnice jabuke (Podosphaera leucotricha) proizvođačima se preporučuje primena fungicida na bazi sumpora u količini od 3 do 5 kg/ha.

PROČITAJTE I...  Niske cene jabuka - problem za proizvođače

U zasadima koji se nalaze u različitim fazama cvetanja (regioni Novi Pazar, Kosovska Mitrovica) postoji visok rizik od infekcije cveta prouzrokovačem bakteriozne plamenjače jabučastog voća (Erwinia amylovora), te se preporučuje primena preparata na bazi bakar-hidroksida  u nižim koncentracijama.

KWS banner 728x90
Prethodni tekstDa li će eksploatacija litijuma da nam uništi poljoprivrednu proizvodnju?
Sledeći tekstProizvodnja različitih kozijih sireva

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime