Aktuelna zaštita jabuke od bolesti

0
733
Agrosaveti - Proizvodnja jabuka Horgos 01

Zasadi jabuke se u zavisnosti od sortimenta i lokaliteta nalaze u fazi razvoja ploda, od veličine plodova 10 do 20 mm do drugo opadanje plodova, a nestabilno vreme i velike količine padavina stvaraju povoljne uslove za razvoj bolesti. Ovo su mere zaštite.

Adama Maganic 1120x180

Velika količina padavina tokom srede, 17.05. (od 30 do 80 mm) dovela je do spiranje prethodno nanetih fungicida, a najavljene nestabilne vremenske prilike u narednim danima opet mogu stvoriti  povoljne uslove za ostvarenje infekcije od prouzrokovača čađave pegavosti lišća i krastavosti plodova jabuke (Venturia inaequalis).

S obzirom da i dalje traje period primarnih infekcija (ispražnjenost pseudotecija je 51,56%) poljoprivrednim proizvođačima stručnjaci iz Prognozno izveštajne službe zaštite bilja preporučuju da po stabilizaciji vremenskih prilika i prestanku padavina sprovedu mere zaštite primenom kombinacije sledećih kontaktnih i sistemičnih fungicida:

Web baner Sekator Bayer 1120x180 V01

Gatro 500 SC; Nando 500 SC; Kardinal (fluazinam) u količini 0,6-1 l/ha + Indar 5 EW  (fenbukonazol) u količini 0,6-0,9 l/ha.

Navedeni sistemični fungicid delovaće i na prouzrokovača pepelnice (Podosphaera leucotricha) čiji simptomi se i dalje registruju u pojedinim zasadima jabuka.

galenika Plavo ulje 1120x180

 

PROČITAJTE I...  Zaštita jabuka u fenofazi od zelenih buketića do roze pupoljka

Izvor: PIS Srbija

 

Prethodni tekstVlada usvojila uredbe o povećavanju subvencija proizvođačima mleka
Sledeći tekstČetvrti dan protesta poljoprivrednika: Blokade puteva, probijanje do Beograda

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime