Proizvodnja lešnika u Čurugu

0
2068
Agrosaveti - Lesnik 08

Zašto je prva godina u proizvodnji lešnika ključna za dalju proizvodnju? 

Promenljivi klimatski uslovi i sve neizvesnije poljoprivredne godine uverili smo se, sve češće proizvođače teraju da svojim primarnim i neretko naslednim porodičnim proizvodnjama, prirodaju neke nove, pa čak i još ne rasprostranjene. Uglavnom se dugoročno razmišlja kada je to slučaj, ne bi li se kako tako, proizvodnja sačuvala i nastavila. Upravo time se vodio i Predrag Nađalin iz Čuruga koji je postojećem ratarstvu, pre nešto više od godinu dana dodao i oko dva i po hektara zasada lešnika.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Pre započinjanja proizvodnje lešnika, Predrag je morao kaže mnogo da uči, čita, pita i gleda. Baš kao početnik i u bilo čemu drugom. Nepostojanje slične proizvodnje u kraju je dosta otežalo taj početak, ali firma sa kojim je sklopljen ugovor o saradnji, pružila je i veoma temeljnu stručnu i tehničku podršku. Kako po pitanju obuke, tako i u pogledu odabira sorti lešnika.  

Rasađivanje sadnica, postavljanje sistema za navodnjavanje, održavanje prostora između sadnica i borba sa bolestima, samo su deo posla koji svakog proizvođača lešnika u prvoj godini proizvodnje očekuje.  

ExelGrow Adama 1120x180

Proizvođača lešnika u Vojvodini još uvek ima malo, svega nekoliko desetina, ali ovaj broj, kao i površine pod zasadima polako se šire. Dobra stvar u svemu tome je kaže i Predrag to što je još uvek lako povezati se i razmeniti iskustva, što opet njemu, kao i većini početnika u ovoj proizvodnji, mnogo znači. A iskustva drugih proizvođača kažu da se prvi rod kod lešnika može očekivati u trećoj proizvodnoj godini, dok pun rod kreće od pete.  

PROČITAJTE I...  Da li je na vidiku KRAJ kašnjenju subvencija za poljoprivrednike?

Svim proizvođačima koji su zainteresovani za ovakvu proizvodnju, Predrag savetuje da se takođe informišu i o podsticajima koje država nudi za ovakve proizvodnje, jer ulaganja koja su potrebna nisu mala i kako kaže, svaka pomoć je do sada bila korisna.  

Galenika Fitofarmacija Flux 1120x185

Predrag Nađalin je prošao kroz svoju prvu godinu proizvodnje lešnika i svestan je da ga na putu do isplativosti očekuje mnogo posla i strpljenja. Nakon jedne godine prednosti naspram onih koji možda sada razmišljaju o započinjanju slične proizvodnje, naš domaćin još skreće pažnju na nekoliko bitnih stvari koje se mogu javiti kao prepreke ili problemi 

Naš domaćin nije pesimista ni kada je postojeće ratarstvo u pitanju, ali voleo bi kaže da još neke parcele pod ratarskim kulturama zameni lešnikom iz razloga što je reč o stabilnijoj, dugoročnijoj i proizvodnji koja će moći i njegovog sina da sačeka baš takva kakva bude bila, u punom rodu.  

Infinito Bayer 1120x180 V01

Prethodni tekstRecept za izbalansiran obrok koza
Sledeći tekstFarma krava i proizvodnja mleka u selu Resnik kod Sokobanje

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime