Viktorija grupa otišla upola cene

0
2105
Agrosaveti - Viktorija grupa 01

Ni promena vlasnika, ni svež kapital, ni sporazumi o mirovanju obaveza sa kreditorima, ni profesionalni menadžeri iz bankarskog sektora, nisu uspeli da posle 10 godina izvuku „Viktorija grupu” iz dugova. Sada je pitanje da li će to poći za rukom biznismenu Miodragu Kostiću, koji je već počeo da preuzima dugove ove poljoprivredne kompanije, ili će i za njegovu MK grupu ova prezadužena poslovna imperija biti prevelik zalogaj?

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Jer, dugovi ove grupacije na kraju 2016. godine bili su veći od 360 miliona evra, a konsolidovani finansijski izveštaj za prethodnu godinu još nije objavljen.

Kako nezvanično može da se čuje, samo dugovi prema bankama, koji su bili predmet ove transakcije, iznosili su oko 260 miliona evra. Prema našim saznanjima, Miodrag Kostić otkupio je te dugove banaka po ceni od oko 112 miliona evra. Što znači je platio manje od polovine ukupnog duga prema bankama. Dakle, nakon što se ova transakcija završi Miodrag Kostić će postati većinski vlasnik kompanije, jer će dugovi biti konvertovani u kapital, a „Viktorija grupa” više neće imati obaveze prema bankama.

Adama Sultan 1120x180

Nije tajna da ova kompanija već uveliko traži kupca, pa su čak u novembru prošle godine dva strana fonda – „Jork kapital menadžment” i „Elements kapital partners” –saopštili da su dostavili zajedničku ponudu za otkup akcija „Viktorija grupe”.

PROČITAJTE I...  Borba za prvo mesto u domaćem agrobiznisu

Iako transakcija nije bila završena, tada je saopšteno da ova dva investitora planiraju da ulože sto miliona evra, kako bi stabilizovali poslovanje ove kompanije, što je bilo neuobičajeno. I tada su mediji pisali da je biznismen Miodrag Kostić među potencijalnim kupcima, ali su iz „MK grupe” demantovane te „spekulacije“ koje su se sada pokazale kao tačne. Dušan Radičević, direktor „MK grupe”, tvrdio je da je reč o nepouzdanim informacija.

Aneri Galenika 1120x185px

Izgleda da je u međuvremenu biznismen Miodrag Kostić uspeo da obezbedi kapital, jer je juče saopšteno da je MK grupa” počela proces preuzimanja bankarskih kreditnih potraživanja prema članicama „Viktorija grupe”. Sa kreditorima kompanije potpisan je ugovor o preuzimanju njihovih kredita i očekuje se da će taj proces biti okončan u najskorijem roku, saopšteno je.

Agrosaveti - Viktorija grupa 02

Dušan Radičević, direktor „MK grupe”, izjavio je da to predstavlja poslovnu priliku za dalji razvoj obe kompanije i čitavog srpskog agrara, kao i višestruku korist za sve uključene strane u ovom procesu.

Inače, neto dug „MK grupe” na kraju 2016. godine bio je veći od 150 miliona evra, ali je struktura duga bila povoljnija. Za razliku od „Viktorija grupe”, gde najveći deo obaveza čine skupi kratkoročni krediti, „MK grupa” imala je 22,8 milijardi dinara (193 miliona evra) dugoročnih kredita i oko pet milijardi dinara (42 miliona evra) kratkoročnih zajmova.

PROČITAJTE I...  Borba za prvo mesto u domaćem agrobiznisu

Poređenja radi, kapital „Viktorija grupe” na kraju 2016. godine iznosio je 3,6 milijardi dinara (30 miliona evra). Kako su dugovi istopili kapital ove firme najbolje govori podatak da je samo godinu dana ranije on iznosio 8,6 milijardi dinara. U koliko nezavidnoj situaciji se ova kompanija nalazi govori i podatak da je neto dug kompanije čak 11 puta veći od kapitala, što je neodrživo. Konsolidovani izveštaj za 2017. godinu još nije objavljen.

Bankarski krediti uticali na težak finansijski položaj

Broker Nenad Gujaničić iz „Momentuma” kaže da se već nekoliko godina „Viktorija grupa” nalazi u teškom finansijskom položaju.

„Nemogućnost izlaza sa postojećim kapacitetima je zacementirana dospevanjem na naplatu svih bankarskih kredita. Faktički od tog momenta kompanija preživljava pa je pronalaženje strateškog partnera bilo jedino moguće rešenje“ – kaže Gujaničić.

Na pitanje da li će to biti preveliki zalogaj za Miodraga Kostića, Gujaničić kaže da će novi strateški partner imati mnogo bolju startnu poziciju jer u vlasništvo ulazi konverzijom duga u kapital.

„Faktički, svi bankarski dugovi će biti anulirani, ali će osim toga biti neophodna dodatna finansijska ulaganja jer je biznis „Viktorije” stagnirao proteklih godina. Ono što je bitno za novog strateškog partnera jesu i uslovi po kojima je on finansirao ovaj posao i njegova sposobnost da relativno brzo restrukturira ceo sistem kako bi stao na zdrave noge“ – zaključuje naš sagovornik.

PROČITAJTE I...  Borba za prvo mesto u domaćem agrobiznisu

Lična karta kupca i prodavca

Kompanija „MK grupa” posluje u 70 opština u Srbiji i u agraru je prisutna 35 godina. Kako je saopšteno, kompanija, obrađuje 30.000 hektara u zemlji i ujedno je najveći izvoznik žitarica u Srbiji. Prihod koji ostvaruje u segmentu agrara je preko 600 miliona evra. Od 2015. godine, proširila je poslovanje i na Sloveniju, Hrvatsku i Crnu Goru.

Osnovna delatnost „Viktorija grupe” je trgovina i prerada uljarica. Ova kompanija sarađuje sa preko 300 poljoprivrednih zadruga i 40.000 poljoprivrednika, a zapošljava više od 1.300 ljudi. Od 2014. godine, kompanija je u procesu finansijskog restrukturiranja i reprograma otplate kredita, uz sprovođenje internih mera optimizacije poslovanja.

Većinski vlasnici „Viktorija grupe” su biznismeni Milija Babović i Zoran Mitrović (sa po 22,54 odsto akcija). Inače, jedan od suvlasnika je i biznismen Nandi Ahuđa koji preko „Apsare limited” sa Kipra ima 11 odsto akcija, a EBRD takođe ima vlasnički udeo u ovoj firmi (21,36 odsto).

Izvor: Agronews, Politika

Prethodni tekstProizvodnja krompira u selu Gornji Banjani
Sledeći tekstRatari ostali bez njiva u Gakovu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime