Proizvodnja krompira u selu Gornji Banjani

0
2786
Agrosaveti - Semenski krompir Gornji Banjani 04

Da nije lako ni proizvođačima krompira u ovoj godini, uverili smo se i u selu Gornji Banjani kod Gornjeg Milanovca. Domaćina Zorana Vasovića zatekli smo takoreći u sezoni i utovaru semenskog krompira, rame uz rame sa sinom. Nema mnogo poljoprivrednih proizvođača u ovom kraju, ali ima nekoliko većih kada je krompir u pitanju, a naš domaćin jedan je od njih. Sa proizvodnjom je počeo kaže još njegov otac, a Zoran i sin su to i nastavili i proširili.

Adama Maganic 1120x180

Semenski krompir

Proizvodnjom semenskog krompira bavio se još Zoranov otac ali na manjim površinama. Od 1993. godine Zoran je krenuo sa ozbiljnom proizvodnjom merkantilnog krompira, osnovao je i sopstveno preduzeće.

Na oko 30 hektara zemlje, porodica Vasović gaji nekoliko sorti krompira, koji opet, drugačije prinose daju, u zavisnosti od godine do godine.

MPS baneri II

Agrosaveti - Semenski krompir Gornji Banjani 02

Ipak, za veliku proizvodnju semenskog krompira, koja iziskuje dosta fizičkog rada i na parcelama i u skladištu, naš domaćin kaže da radne snage uvek nedostaje. Ali i najavljuje da će s obzirom na nove državne regulative, tek biti problema.

PROČITAJTE I...  Konačna cena suncokreta 28,5 dinara

Kada su ovogodišnji prinosi u pitanju, Zoran kaže da je imao polovičnu sreću na parcelama. Generalno, sušna godina se i ovde osetila, ali za jedan deo krompira imao je intuiciju i uspeo je da izvuče prinos. Prošle godine ostvario je na jednoj parceli merkantilnog krompira čak rekordan prinos od 90 tona po hektaru.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Agrosaveti - Semenski krompir Gornji Banjani 01

Merkatilni krompir nekad je odlazio sindikatima. Oni su međutim, danas uglavnom ugašeni. Stoga naš domaćin većinu svog krompira predaje prekupcima koji dolaze, dok semenski krompir odlazi širom Srbije i nešto malo se izvozi. Ove godine međutim procenjuje Zoran, krompir se neće izvoziti iz Srbije, a nešto veća njegova cena, neće pokriti manjak roda.

Agrosaveti - Semenski krompir Gornji Banjani 03

Nedostatak radne snage i loša godina poput ove međutim, Zoran kaže da nisu toliko nepremostivi problemi u proizvodnji krompira, koliki su na primer oni koje ovi proizvođači vode sa državom.

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika NOVO

 I baš tako – to je to, kaže Zoran Vasović po pitanju njegove proizvodnje. Više od ovoga se još ne usuđuje zbog neizvesnosti na gotovo svim stranama, pa će, zajedno sa porodicom, gledati da unapredi ovo postojeće. I nadati se, kao i svi, boljim godinama.

PROČITAJTE I...  Grimme EVO 290 kombajn za krompir – evolucija SE serije

Opširnije pogledati u prilogu.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Prethodni tekstKinezi grade industrijski park za voće i povrće?
Sledeći tekstViktorija grupa otišla upola cene

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime