Ratari ostali bez njiva u Gakovu

0
754
Agrosaveti - Državno poljoprivredno zemljište 01

Ratari iz Gakova u somborskoj opštini ostaće ove godine bez državnog poljoprivrednog zemljišta koje su dosad mogli da zakupljuju, jer su njive u tom selu podeljene problematičnim firmama koje imaju farme, piše danas Vojvodjanski analitičko-istraživački centar VOICE.

Agil 1120x180

Medju novim zakupcima državnog zemljišta je govedarska “Farma Gakovo”, na kojoj je u januaru ove godine u akciji somborske policije i Žandarmerije otkrivena laboratorija marihuane, a kojoj je dato pravo prečeg zakupa na osnovu stočnog fonda za više od 390 državnih hektara.

Kako navodi VOICE, u trenutku dodele zemljišta i odluke komisije, farma nije imala dovoljno grla stoke za toliko oranica, pa je “dovozila telad s druge farme i vraćala ih po izlasku inspekcije”.

BioPlug 728x90px

Državno poljoprivredno zemljište i njegov zakup

U zakup 573 hektara u Gakovu i Somboru ušlo je preduzeće “LTM Animal Trade”, sa sedištem u Zmajevu, a kako je ranije pisao VOICE, njen većinski vlasnik je Tomislav Višnjić, advokat iz Beograda i branilac optuženih za ratne zločine na Kosovu pred Haškim tribunalom.

Prema podacima Godišnjeg programa korišćenja poljoprivrednog zemljišta na teritoriji Sombora za 2018. godinu, najviše hektara (970) pripalo je preduzeću “Vlaškalić DOO”, u vlasništvu Miodraga Vlaškalića iz Sivca iako po navodima VOICE, nije iz odgovarajuće katastarske opštine.

Orius 1120x1080

“Farma svinja Miodraga Vlaškalića u Milčiću nije u gakovačkoj katastarskoj opštini, već se nalazi izmedju naselja Svetozar Miletić i Sombora, pa je tako bliža Čonoplji i Aleksi Šantiću, u kojima je bilo dovoljno njiva za zakup”, naveo je portal i dodao da će na teritoriji Sombora Vlaškalić biti najveći ukupni zakupac kada je o stočarima reč.

PROČITAJTE I...  Ratari ostaju bez zemlje

Za licitiranje manje od 500 hektara

Nakon podele po pravu prečeg zakupa, ratarima će ove godine za licitiranje ostati manje od 500 hektara lošijeg zemljišta, pašnjaka i malih parcela, a kako tvrde poljoprivrednici, komisija za dodelu državnog zemljišta u Somboru njive je delila “pod uticajem partijskih i lokalnih moćnika”.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

U Odeljenju za poljoprivredu Grada Sombora za VOICE su kazali da je procedura oko izdavanja državnih njiva “sprovedena po zakonu i da paori u Gakovu i Somboru nisu ostali bez mogućnosti da učestvuju na licitaciji”.

Načelnik Odeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj u Somboru Vladimir Katanić rekao je da je komisiju imenovala skupština te da je ona verovatno “zauzela stav da se zemljište daje u zakup onako kako je davano u ranijim godinama, da ne pomeraju stočara sa zemljišta koje je koristio u prethodnoj godini”.

Medjutim, uvid u Godišnji program korišćenja poljoprivrednog zemljišta u Somboru za 2017. godinu, pokazao je da “Farma Gakovo” i firma “LTM Animal Tared” gakovačke njive nisu zakupljivale prošle godine, dok je “Vlaškalić DOO” iznajmljivao mnogo manje hektara.

PROČITAJTE I...  Cene poljoprivrednog zemljišta vinule se u nebo

Na spisku zakupaca u Gakovu po pravu prečeg zakupa, pored te tri firme, našlo se i 17 stočara koji 2017. godine u tom ataru nisu iznajmljivali njive.

Izvor: Agronews, voice.org

Prethodni tekstViktorija grupa otišla upola cene
Sledeći tekstMladi čuvaju prirodu Srbije

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime