Za malinare iz Užica besplatno azotno đubrivo

0
910
Agrosaveti - Proizvodnja malina u Bogatiću 03

Grad Užice dobio je bespovratnu pomoć od Vlade Srbije u vidu 280 tona azotnog đubriva za poljoprivredne proizvođače koji imaju zasade malina na teritoriji grada Užica, saopšteno je na sajtu grada. Obaveza lokalne samouprave je da obezbedi prevoz i distribuciju đubriva.

Agil 1120x180

„Maksimalno do 500 kilograma azotnog đubriva podeliće se jednom poljoprivrednom gazdinstvu, do jednog hektara po zasadu maline. To znači da jedno poljoprivredno gazdinstvo bez obzira koju površinu ima pod zasadom maline maksimalno može dobiti 500 kilograma azotnog đubriva. Ukoliko je zasad manji od jednog hektara proporcionalno svojim parcelama proizvođači će dobiti određenu količina đubriva. O načinu distribucije azotnog đubriva poljoprivredni proizvođači biće naknadno obavešteni“ – rekao je zamenik gradonačelnika Užica Nemanja Nešić.

U Užicu 600 hektara pod zasadom maline

Kako kaže, procena je da na teritoriji grada Užica ima negde oko 600 hektara pod zasadom maline, a ukoliko se u prvom krugu ne podeli predviđeno đubrivo raspisaće se drugi krug ili će se na Savetu za poljoprivredu doneti odluka da se đubrivo preusmeri na ona područja koja su ove godine bila pogođena gradom .

BioPlug 728x90px

Prijave se mogu podnositi od 22. do 26. oktobra u mesnoj kancelariji na čijoj teritoriji se nalazi gazdinstvo. Potrebno je da podnosilac prijave dostavi popunjen obrazac za dodelu sredstava u oblasti voćarstva, fotokopiju potvrde o aktivnom statusu iz Registra poljoprivrednih gazdinstava i fotokopiju izvoda biljne strukture na osnovu koje će se utvrditi površina koja se nalazi pod malinom.

PROČITAJTE I...  Poljoprivreda u opštini Valjevo

Predsednica udruženja poljoprivrednih proizvođača Slađana Stanković kazala je da ova pomoć možda ne znači mnogo, ali da je svakako dobro došla poljoprivrednim gazdinstvima, samim tim što su pretrpeli loše dve godine u proizvodnji maline kao i u ceni.

Orius 1120x1080

„Poljoprivredni proizvođači koji su upisivali đubrivo u martu u Mesnoj zajednici Karan gde su plaćali po 400 dinara, a prijavu vršili preko asocijacije kako bi dobili đubrivo koje je obezbedilo Ministarstvo, to isto sada moraju uraditi, ali u državnoj instituciji, u saradnji sa lokalnom samoupravom Grada Užica“ – poručila je Stanković i dodala da će Udruženje pružiti svu podršku Gradu Užicu kako na mestima gde đubrivo bude lagerovano tako i u pomoći dostavljanju spiskova da se posao obavi što uspešnije. Nakon utvrđivanja liste korisnika, izvršiće se podela mineralnog đubriva, dodala je Stanković.

Pravo na dodelu mineralnog đubriva može ostvariti fizičko lice koje je nosilac registrovanog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, sa aktivnim statusom u 2018. godini, prenosi sajt grada.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Vrednost dodeljenog đubriva oko 10 miliona dinara

Ukupna vrednost dodeljenog đubriva je oko 10 miliona dinara, a transport đubriva do poljoprivrednih proizvođača, koji finansira grad je oko milion dinara.

PROČITAJTE I...  Voćarsto i vinogradarstvo u opštini Negotin

Grad Užice je jedan od 25 gradova koji je dobio pomoć Ministarstva poljoprivrede za malinare shodno upućenom zahtevu.

Izvor: Agronews, ekapija

Prethodni tekstZbog klimatskih promena ostajemo bez piva?
Sledeći tekstPožari u Vojvodini: Posledice na vazduh, zemlju, živote

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime