Zbog klimatskih promena ostajemo bez piva?

0
533
Agrosaveti - Pivske žitarice 01

Stotine miliona ljubitelja piva širom planete mogli bi ostati bez omiljenog pića za svega nekoliko decenija, pošto usevi biljaka od kojih se pravi nestaju zbog globalnog zagrevanja.

Spyrale Adama 1120x1080

Posle prošlonedeljnog izveštaja Ujedinjenih nacija, dodatna istraživanja pokazala su da postoje potencijalni problemi vezani za klimatske uslove u nekoliko zemalja ključnih za proizvodnju piva – Belgiji, Češkoj i Irskoj, navodi časopis Nature planet.

U novoj studiji koju je vodio Vi Si, naučnik sa Univerziteta u Pekingu, navodi se najmanje pet modela koji pokazuju kako bi ekstremni vremenski uslovi, koji uključuju toplotne talase i suše, mogli da smanje prinos ječma od tri do 17 odsto, a to bi neizbežno uticalo na pivopije širom sveta.

LIBRETO 1120x180

Istraživači su izračunali da bi potrošnja piva mogla opasti za trećinu u Irskoj, Belgiji i Češkoj, za četvrtinu u Velikoj Britaniji i za devet odsto u Kini, najvećem svetskom potrošaču.

Najpopularnije alkoholno piće na svetu

Pivo je najpopularnije alkoholno piće na svetu, a smanjenje proizvodnje bi neizbežno uticalo na cenu. Porast cena mogao bi da varira za od četiri do 20 dolara po pakovanju od šest limenki.

PROČITAJTE I...  Spelta (krupnik) idealna žitarica za organsku proizvodnju

„Već nekoliko milenijuma, a za mnoge ljude i danas, pivo je bilo važna komponenta društvenih skupova i proslava. Iako se može tvrditi da konzumiranje manjih količina piva nije štetno za zdravlje, čak i da je zdravo, nema sumnje da će milionima ljudi širom sveta uticaj klimatskih promena na proizvodnju piva naneti bol“, navodi se u izveštaju tima.

„Ako želite da i dalje uživate u fudbalu uz nekoliko limenki piva, onda je akcija na sprečavanju klimatskih promena jedini izlaz. To je ključna poruka“, izjavio je profesor Dabo Guan sa Univerziteta „Ist Anglija“, još jedan član istraživačkog tima, prenosi Sputnjik.

Guan je naglasio da pivske žitarice nisu jedine kulture koje će biti pogođene klimatskim promenama. Farmeri će se suočiti sa komplikovanim izborom – da gaje luksuzne kulture ili da hrane stoku. Ta dilema dovešće i do nestašice čokolade, kafe i čaja.

Izvor: Agronews, RTS

Prethodni tekstPlastenička proizvodnja povrća u selu Štrbac
Sledeći tekstZa malinare iz Užica besplatno azotno đubrivo

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime