Zaštita prolećnih useva od korova

0
580
Agrosaveti - Zastita prolecnih useva od korova 01
Foto: Vertigo produkcija

Ratari u južnom Banatu ovih dana sprovode hemijsku zaštitu prolećnih useva od korova. U Institutu “Tamiš” upozoravaju na to da je poslednjih godina primećeno da veliki broj proizvođača koristi prekomerne doze herbicida, pokušavajući da izbegnu primenu propisanih agrotehničkih mera.

Spyrale Adama 1120x1080

Zaštita njiva od korova jedna je od glavnih briga ratara u ovo doba godine. Zahvaljujući pojeftinjenju zaštitnih sredstava i jurnjavi za zaradom južnobanatski poljoprivrednici zanemaruju propisane agrotehničke mere i pribegavaju zloupotrebi herbicida, odnosno njihovoj prekomernoj upotrebi.

Prekomerna primena pesticida, u ovom slučaju herbicida, ili primena kada im vreme nije, kada su vrste koje gajimo prošle tu fazu dovodi do stresa na usevima. Kao posledicu tog stresa imamo pojavu saprofita na tim biljkama, a kasnije u skladištima ti saprofiti produkuju mikotoksine, i mi imamo problem sa kvalitetom roba.

LIBRETO 1120x180

Problem – način na koji se pristupa proizvodnji useva

To je pre svega uzan plodored. Dve do tri biljne vrste gajimo, a u takviim uslovima korovi se vrlo dobro prilagođavaju, nalaze svoje mesto, a ukoliko bi to bili četvoropoljni, petopoljni plodoredi sigurno da bi taj potencijal zakorovljenosti bio manji.

PROČITAJTE I...  Odabir prave mehanizacije, uslov za ekonomičniju proizvodnju

Svetski trend je da se smanjuje potencijal zakorovljenosti njiva a time i promena hemije, i to održavanjem higiijene njiva mehaničkom obradom.

Ono što je trend u svetu, dosta se razvija mehanizacija koja se koristi za različite mere nege koje vrlo efikasno štite od korova. Različite vrste kultivatora, češljastih drljača i tako daljle. To je oprema koja je prvenstveno bila razvijana za organsku proizvodnju i ta iskustva iz organske proizvodnje se sve više primenjuju u konvencionalnoj, u tim održivim sistemima popljoprivredne proizvodnje.

Naš sagovornik insistira na valjanoj predsetvenoj obradi, i poziva ratare da se obrate poljoprivrednoj stručnoj službi kako bi dobili odgovarajuće savete za pravilnu proizvodnju.

Izvor: Agronews, RTV

Prethodni tekstProizvodnja rasada u selu Vrba
Sledeći tekstSuzbijanje divljeg sirka

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime