Šta je KINOA, zašto je zdrava i kako se priprema

0
664
kinoa
Foto: Wikipedia.org / Autor: Kurt Stueber - www.biolib.de, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7487

Kinoa je usev nalik žitaricama koji se gaji zbog jestivog semena, a uzgaja se gotovo 5000 godina. Seme može da bude različitih boja, od crne i crvene, preko žute pa sve do bele. U narednim redovima otkrivamo koliko je seme ove biljke zdravo i kako se priprema.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Kinoa je autohtona vrsta sa područja Anda u Južnoj Americi, naročito u Boliviji, Ekvadoru, Čileu i Peruu. Poznato je oko 120 varijeteta kinoe pri čemu žuta i bela kinoa imaju blaži ukus dok crnu i crvenu karakteriše nešto jači, zemljaniji ukus. Specifičnost vezana za kinou je da se seme nakon berbe podvrgava obradi kako bi se uklonili prirodni saponini, gorka hemijska jedinjenja koja prekrivaju spoljašnost semena i služe kao prirodni pesticid. Kinoa se najčešće bere ručno budući da se neretko na istoj biljci mogu naći semena različitog nivoa zrelosti.

Kinoa i zdravlje

Ova biljka predstavlja odličan izvor mangana, fosfora, magnezijuma, folne kiseline i tiamina, odnosno vitamina B1. Iako tehnički spada u seme, kinoa je klasifikovana kao celo zrno, bogato proteinima i vlaknima. Jedna šoljica kuvane kinoe obezbeđuje oko 8 grama proteina i 5 grama vlakana.

Adama Sultan 1120x180
kinoa seme
Foto: Pixabay

Za razliku od proteina u nekim drugim biljkama, kinoa je potpuni protein, što znači da u sebi sadrži svih devet esencijalnih amino kiselina koje ljudski organizam nije u stanju sam da proizvede. Takođe, kinoa je bezglutenska namirnica koju mogu konzumirati osobe netolerantne na gluten poput obolelih od celijačne bolesti.

Kako se priprema kinoa

Pre pripreme, kinoa zahteva dobro ispiranje kako bi se uklonili eventualno zaostali saponini. U te svrhe, dobro je koristiti cediljku sitnih rupica kako bi se sačuvala i najmanja semena kinoe a postupak ispiranja ponoviti nekoliko puta.

Aneri Galenika 1120x185px
kinoa jelo
Foto: Pixabay

Priprema kinoe slična je kuvanju pirinča, gde se jedna mera zrna kuva u dve mere tečnosti. Od jedne šoljice suvog zrna kuvanjem će se dobiti tri šoljice, a kinoa se može kuvati u vodi, bujonu ili nekoj drugoj tečnosti. Tokom kuvanja mogu se dodavati začini poput lovorovog lista, majorama, majčine dušice, bibera ili belog i crnog luka u prahu.

Postupak pripreme podrazumeva stavljanje semena, tečnosti i začinskih biljaka u lonac i kuvanje na jakoj vatri. Kada na površini dođe do komešanja tečnosti, jačinu vatre treba smanjiti, pokriti lonac poklopcem i tečnost ostaviti da ključa narednih 15 minuta, odnosno dok seme ne omekša.

Da je kinoa u potpunosti kuvana može se prepoznati i po tome što će se klica semena odmotati poput nekog malog belog repa. Ukoliko kinoa treba da bude suvlja, jednostavno se može izvaditi, ocediti u cediljci i potom ponovo vratiti u lonac da u njemu stoji narednih 15 minuta kako bi se dodatno prosušila.

Za jednostavnije spremanje, kinoa se može kuvati u aparatu za kuvanje pirinča na identičan način, dodavanjem jedne mere semena u dve mere tečnosti.

Izvor: Harvard T.H. Chan

Prethodni tekstUzgoj krompira i luka u PODRINJU
Sledeći tekstLovor – uzgoj i upotreba lovorovog lista

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime