Uzgoj krompira i luka u PODRINJU

0
256

Mirko Gligorić, iz okoline Loznice, jedan je od uspešnijih poljoprivrednika u ovom kraju Srbije. Podjednako dobro se bavi i voćarstvom i povrtarstvom. Tokom godina uspeo je da ukrupni parcele, povećava kapacitete magacina i skladišta i unapredi mehanizaciju. U celom poslu oko uzgoja krompira i luka mnogo su mu pomogli IPARD fondovi, uz pomoć kojih je kupio savremene mašine koje menjaju radnu snagu. Naš sagovornik redovono prati savete agronoma i svaka agrotehnička mera ispoštovana je od početka do kraja.  U trenutku naše posete sa parcela se vadio luk i krompir. Prosečan prinos luka po jednom hektaru kreće se u rasponu od 90-100 tona.

Adama Asorbital 1120x180

Luk i krompir se prodaju većim trgovinskim lancima u Beogradu, Šapcu i Loznici, a jedan deo roda namenjen je i za izvoz. Godina je bila teška, zbog suše veliki deo sredstava odlazio je na svakodnevno zalivanje kao i troškove radne snage. U pogledu bolesti i zaštite nije bilo nekih većih izazova. Mirko kaže da subvencije redovno koristi, a da su mu od pomoći bili kako nacionalni, tako i oni podsticaji koji stižu iz Evrope.

PROČITAJTE I...  Ratar prelazi na povrtarstvo, zbog cene

Zahvaljujući savremenoj mehanizaciji dobijenoj preko IPARD fondova, dnevno se izvadi oko 200 tona luka, koji prolazi kroj proces selekcije i kalibriranja. Troškovi po jedinici površine se smanjuju, a produktivnost povećava. Radna snaga je svedena na minimum, pa većinu posla obavljaju nove mašine uz pomoć kojih se posao podigao na jedan viši i savremeniji nivo.

Galenika Talisman Skaut 1120x85

Zadruge u ovom i okolnim mestima nema. Svako se snalazi sam za sebe i pronalazi rešenja za plasman svojih proizvoda. Naš domaćin kaže da će u budućnosti ipak biti primoran da se bavi i voćarstvom i povrtarstvom kako bi se izbegli loši rezultati proizvodnih godina. Diversifikacija proizvodnog rizika je rešenje za većinu poljoprivrednika u Srbiji.

Mirko ističe da nije bilo teško pristupiti međunarodnim fondovima. Pored papirologije i procedure koja mora da se sledi, neophodno je i da se ispuni uslov koji obuhvata propisanu veličinu obradivih parcela.

1120x180px
Prethodni tekstRiblja pamet
Sledeći tekstŠta je KINOA, zašto je zdrava i kako se priprema

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime