Organsko konvencionalna proizvodnja u Sremu

0
1602
Agrosaveti - Organsko konvencionalna proizvodnja 02

Organskih proizvođača još uvek je malo u Srbiji, ali ipak sve više. Još je međutim, manje onih koji se uporedo bave i organskom i konvencionalnom proizvodnjom i to već godinama. Ignjat Jurišić iz sremačkog sela Šuljam, jedan je od njih.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Sve je počelo tradicionalnom poljoprivrednom proizvodnjom kaže, da bi se tokom godina, prateći inovacije i trendove u poljoprivredi kao i kvalitet, opredelio i za organsku proizvodnju. Zatekli smo ga u zaoravanju pokošene organske pšenice i to sa najmlađim sinom, na samo jednoj od parcela porodice Jurišić.

Agrosaveti - Organsko konvencionalna proizvodnja 01

Organska proizvodnja kao izazov

Organska proizvodnja je bila baš to, izazov, kaže naš domaćin i značajno je teža od konvencionalne. Takođe, nije ni isplativija. U pitanju je čist entuzijazam i ljubav prema poljoprivredi u pravom, nekadašnjem smislu reči.

Adama Sultan 1120x180

Kada se sve što ovaj domaćin obrađuje uzme u obzir, nijedna kultura nije nosilac proizvodnje, ali iskaču one koje po godini budu dobre. I iz kog god ugla međutim sagledali, prinosi su u organskoj proizvodnji drastično manji.

Agrosaveti - Organsko konvencionalna proizvodnja 03

Dok prinosi konvencionalne proizvodnje odlaze uglavnom domaćim otkupljivačima, organska pšenica, soja, kukuruz i druge kulture našeg domaćina, retko ostaju u Srbiji.

Aneri Galenika 1120x185px

Organske kulture skuplje

U cenama gledano, organske kulture su skuplje u proseku od 20 do 30 odsto, te je prošle godine za tonu organskog kukuruza plaćano oko 380 evra. Prošla godina je međutim bila dobra i za konvencionalnu i za organsku proizvodnju, što ove na primer nije slučaj.

PROČITAJTE I...  Tradicionalna i organska poljoprivreda nisu isto

U celokupnoj poljoprivrednoj delatnosti ovog sremačkog proizvođača, svoje mesto našla je i semenska proizvodnja nekih drugih, neratarskih kultura, kao što su noćna frajla i mirođija.

 

Agrosaveti - Organsko konvencionalna proizvodnja 04

Godina jeste teška za sve poljoprivrednike čini se, ali na njivi smo zatekli i podmladak porodice Jurišić, kojem nije teško. I to ne samo sada, kada sin Rastko ima 12 godina, već od početka upoznavanja sa porodičnom poloprivredom.

Nekada se kalkuliše, a ponekad i odustaje

Ratasrstvo, povrtarstvo, vinogradarstvo i pomalo stočarstva, konvencionalne i organske proizvodnja ne manjka, baš naprotiv. Da su subvencije malo bolje kaže, ne bi se moralo kalkulistai i odustajati od nekih kultura, ali s obzirom na to da nisu, svake godine se kalkuliše.

Agrosaveti - Organsko konvencionalna proizvodnja 06

Stoga će Ignjat naredne godine odustati od nekih povrtarskih kultura koje iziskuju dosta i vremena i sredstava, a nisu isplative. Ipak, to neće biti slučaj sa svom ovom raznovrsnom proizvodnjom jer, kako kaže, to je ono što čini poljoprivredu i izazove zbog kojih u njoj ostaje.

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstPokrajina finansira investicije u mini mlekare
Sledeći tekstGovedarstvo u Svilajncu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime