Govedarstvo u Svilajncu

0
1924
Agrosaveti - Govedarstvo u Svilajncu 05

Na prošlogodišnjem 84. Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, opština Svilajnac dobila je pehar kao apsolutni šampion sajma u kategoriji govedarstva. I to nije prvi put. Stočari ovog kraja godinama, pa i decenijama unazad, neguju govedarstvo u svom kraju i pored toga što su godine sve teže kako za proizvodnju mleka i genetiku, tako i u pogledu ishrane grla. 2017. Godina, kao i za sve poljoprivrednike u Srbiji, bila je izazov i za govedare ovog kraja.

Spyrale Adama 1120x1080

Agrosaveti - Govedarstvo u Svilajncu 07

Godina za nama bila najteža stočarima

Porodična farma Todorovića u selu Dublje kod Svilajnca takođe je bila na ispitu. Sin Dragan pridružio se očevoj proizvodnji mleka. Svakodnevno, svih 365 dana u godini posvećeno radi, ali kaže nije lako. Iako se porodično svi trude da zadrže kvalitet i mleka i goveda, danas nije ni približno kao kada su počinjali.

Agrosaveti - Govedarstvo u Svilajncu 06

Iako u ovoj poljoprivrednoj godini mahom trpe sve poljuprivredne oblasti i kulture, neretko se može čuti procena da će ove godine ipak biti najteže stočarima. Većina njih, silažu za ishranu goveda moralo je da počne spremati dosta ranije zbog suše, što je iziskivalo dodatna sredstva za nadomestiti gubitke u ratarstvu. Todorovići su među ovakvim proizvođačima.

NADZOR 10 WP Galenika Fitofarmacija 1120x180

Genetika grla – ključ uspeha

Opština Svilajnac ima 32 000 hektara pod obradivom zemljom, ali dodatno je otežavajuća ovim ratarima neuređenost zemljišta za profitabilno bavljenje ratarskim kulturama. Otuda spajanje sa govedarstvom i to najviše u pogledu simentalske rase.

PROČITAJTE I...  Manifestacija Dobar dan domaćine 2018

Vladan Rajković je, zaključno sa ovogodišnjim, 40 godina unazad izlagao goveda na Novosadskom poljoprivrednom sajmu, zajedno sa svojom opštinom. Gotovo da nije bilo godine da se govedari ovog kraja, kući vrate bez priznanja. Prošle godine prvi put međutim, za njegovu junicu, stigao je i onaj najveći, šampionski. Ono na šta skreće pažnju i čime se izdvaja govedarstvo ovog kraja, jeste strogo vođenje računa o genetici grla. To međutim kaže, nije slučaj i u ostatku zemlje.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

I naš domaćin Dragan Todorović kaže da će se boriti u narednom periodu. Problematike je mnogo, ali kao i većina govedara ovog kraja, od kvaliteta i genetike neće odustati, što potvrđuju i njegova priznanja.

Da, šampionsko govedarstvo opštine Svilajnac neće išćeznuti ako je do domaćina. I u teškoj godini poput prošle kažu, naći će načina da sačuvaju i tradiciju i kvalitet. A na pitanje da li će biti lako kažu da, da je bilo lako i do sada, ne bi postigli sve što jesu.

Opširnije pogedati u prilogu.

PROČITAJTE I...  Šta je sa konkursom za mlade poljoprivrednike?

Prethodni tekstOrgansko konvencionalna proizvodnja u Sremu
Sledeći tekstProizvodnja vina i kobasica u Šidu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime