Proizvodnja organskog maslinovog ulja

0
831
Agrosaveti---proizvodnja-organskog-maslinovog-ulja---01

Dalmatinska maslina na sarajevski način. Marmelade od agruma, poput kivija, limuna, mandarina. Sirupi limitiranih serija, unikatnog ukusa, rađenih po tradicionalnim recepturama. To je lajt motiv Alečka Kantara, proizvođača iz Sarajeva. Ovaj 40 –ogodišnji kuvar po struci, u svetu ulja i marmelade, obreo se pre tri godine, sa suprugom Majom, kako uz osmeh dodaje, sasvim slučajno.

Web-baner-Movento-Vertigo-1120x180-V01

„Homemade Kantar“ – unikatni ukusi limitiranih serija

Alečko, koji se prvi put ove godine predstavio i srpskim potrošačima na Sajmu hrane u Beogradu, kaže da mu se ideja o mogućoj preradi javila dok su sa sinom, pre nekoliko godina, odmarali u letnjikovcu na Braču. Tamo njegova porodica uzgaja više vrsta voća, a imaju i maslinjak. Od toga dana, prvobitna ideja, dinamično se razvila u brend „Homemade Kantar“. Ovaj brend je izuzetno dobro prihvaćen u njegovom rodnom gradu, priča nam o svojim počecima Alečko. „Homemade Kantar“ za sebe kažu da su mala domaća radinost. Bave se proizvodnjom svega onoga, bez čega se nekada špajz nije mogao zamisliti, kombinujući komponente koje je život pred njih stavio.

Chief-1120x180

Nesvakidašnja marmelada od kivija

Ovaj proizvođač navodi da su se najpre držali klasičnih voćnih vrsta, poput hercegovačkih kajsija, višanja, grožđa, borovnica, da bi se za svoje mesto ubrzo izborile i teglice sa citrusnim voćkama, od kojih su najponosniji na marmeladu od kivija, koja je postala omiljena slatka poslastica potrošača širom Bosne i Hercegovine. Asortiman su upotpunili i raznim sirupima od žalfije, mente, limuna kao i vinima od organskih kupina.

Web-baner-Luna-Experience-Vertigo-1120x180-V01

Agrosaveti---proizvodnja-organskog-maslinovog-ulja---02

Vrhunsko maslinovo ulje je voćkastog mirisa i pikantnog ukusa

Njihov premium proizvod je ekstra devičansko hladno presovano organsko maslinovo ulje iz njihovog ekološkog maslinjaka sa ostrva Brač. Pitali smo ovog proizvođača, koje su glavne odlike kvalitetnih ulja i kako ih i laici mogu prepoznati. Alečko kaže da je odlika svakog vrhunskog ekstra devičanskog maslinovog ulja da ima voćkasti miris, budući da je i sama maslina voćna vrsta. Kvalitetno maslinovo ulje prepoznaćete i po blagoj gorčini i pikantnosti a neretko i po višoj ceni. Razlike u cenama maslinovih ulja na tržištu jesu velike, ali one su prava slika kvaliteta tog proizvoda, smatra Kantar. Kako ističe, prvoklasna ulja, koja dolaze iz Grčke, Italije ili Španije imaju i određenu višu cenu. Nikada ih nećete kupiti za iznos niži od stotinu evra po litru. Cene u našem regionu su, nezadovoljno dodaje on, prilagođene standardu građana a neretko se na tržište plasiraju i ulja lošijeg kvaliteta.

Nicogan-1120x180

Pet ambalaža najveći neprijatelj dugovečnosti maslinovog ulja

Podneblje, sorta, stepen zrelosti masline, metoda njene prerade, jednako su važni činioci od kojih zavisi kakvo će vam ulje poteći iz prese. Bivšem kuvaru i dobrom poznavaocu gastronomskog ukusa, nije bilo teško da savlada abecedu proizvodnje kvalitetnog maslinovog ulja. Od odabira sortimenta do flaširanja u tamniju ambalažu. Deficit staklene ambalaže u njegovoj zemlji, jedna je od otežavajućih okolnosti sa kojom se susreću i drugi proizvođači hrane. Često su prinuđeni da je uvoze iz zemalja u regionu. Pet ambalaža najveći je neprijatelj dugovečnosti maslinovog ulja, napominje Alečko. On savetuje sve potrošače da izbegavaju kupovinu maslinovog ulja koje se prodaje u plastičnoj ambalaži. Ono je osuđeno na kvarljivost zbog izloženosti jakoj sunčevoj svetlosti, gubeći sva nutritivna svojstva.

Biofor baner 728x90

Agrosaveti---proizvodnja-organskog-maslinovog-ulja---03

500 litara „tečnog zlata“ godišnje

Vrhunski kvalitet prepoznao je i jedan od najpoznatijih sarajevskih restorana u kojem se serviraju Kantarova hladno ceđena maslinova ulja. Voleo bi kada bi u godinama koje slede, trenutnu proizvodnju od 500 litara godišnje mogao da udvostruči ali bi mu za taj poslovni poduhvat bila neophodna i pomoć države. Ona je trenutno, kako nezadovoljno dodaje, samo deklarativna, na papiru. Na kraju našeg razgovora, Alečko navodi da je maslinovo ulje, Homer nazivao tečnim zlatom, ne bez razloga. Uz kratak savet mladima, zaključuje da je ključ uspeha u originalnosti ali i istrajnosti.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime