Proizvodnja povrća u Đurđevu

0
611
Agrosaveti---Proizvodnja-povrca---Djurdjevo---03

Porodice Gajišin i Dujaković iz Đurđeva su pre 5 godina udružile snage. Njihova proizvodnja povrća odvija se na oko 20 jutara. Tu su lubenice, dinje, paprika i kupus. Razloga za ortakluk bilo je više. Pre svega zajednički rad, mehanizacija, udruživanje parcela, a na kraju i količine proizvedenog povrća. Tako udruženi su zanimljiviji i kupcima.

Web-baner-OSR-Dekalb-Vertigo-1120x180-V01

Naša sagovornica, predstavnica porodice Gajišin, Gordana, kaže da je njihova proizvodnja povrća održiva samo zahvaljujući tome što su se udružili i što sve rade zajedno.

2-Vertigo-Kalif-Mega-1120x180

‚‚Ovo je idealno. Mislim da ne bismo ni mogli da ne radimo zajedno. Pogotovo što se radi o velikoj količini i za dvoje, a kamoli da radi jedan. Dosta znači. Pomažemo se i trudimo se da radimo kako treba. Nikad nije bilo nikakvih problema.‚‚ – priča Gordana.

Web-baner-Luna-Experience-Vertigo-1120x180-V01

Agrosaveti---Proizvodnja-povrca---Djurdjevo---04

Njihova sezona startuje sa bostanom. Đurđevo je nekada bilo poznato po proizvođačima lubenica. Danas je ta proizvodnja spala na svega nekoliko proizvođača. I naši domaćini su smanjili površine pod bostanom, te su ga ove godine radili na oko 7 hektara.

Banner_728x90

‚‚Sada imamo jednako bostana i paprike. Potražnja je dosta opala što se tiče lubenica. Nema više izvoza. Nema više ni toliko proizvođača u Đurđevu, pa da dolaze neki veći kupci sa kamionima. Sve je manje proizvođača i površine su male, pogotovo za Đurđevo koje je bilo poznato po lubenicama. Sada neki veći proizvođač u nekom drugom mestu ima više površina nego svi mi ovde zajedno.‚‚ – objašnjava Gordana

Biofor baner 728x90

Smrdibuba pravila problem u paprici

Iz tog razloga su povećane površine pod paprikom. Berba je pri kraju, ali paprike još uvek ima, čemu je doprinelo ovo Miholjsko leto. Ovogodišnja cena nije bila toliko loša kako kaže naša sagovornica. Problem su bile tzv. smrdibube koje su napravile velike štete na plodovima širom Vojvodine.

PROČITAJTE I...  Povrtari i vikend karantin: Šta će biti sa robom?

Agrosaveti---Proizvodnja-povrca---Djurdjevo---05

‚‚Prva klasa je bila oko 60-65 dinara, zavisi u kom momentu. Uglavnom kada je bila veća tražnja vikendom, cena je nekad bila niža, nekad viša. Najveći problem nam je bila tzv. smrdibuba koja nam je dosta oštetila proizvod. Imali smo dosta otpada jer se ona ubuši u papriku. Bez obzira što je i veličina i debljina i izgled bila za prvu klasu, ipak je morala da se baci.‚‚ – dodaje Gordana.

Naši domaćini sezonu završavaju kupusom koji je posejan na oko 2 hektara. Onaj raniji je već isečen, a ove godine su sejali jednu novu sortu koja može duže da ostane na parcelama. To će doprineti da ga imaju bar 3-4 meseca.

Agrosaveti---Proizvodnja-povrca---Djurdjevo---02

‚‚Može da stoji na njivi u dosta hladnom periodu. Umesto skladišta bukvalno može da ostane na njivi. Trebalo bi da može da se seče i tokom januara, možda čak i početkom februara. Znači nam da imamo prihode tokom cele godine. Bitno nam je i za radnu snagu koja onda ima posla kod nas tokom cele godine.‚‚ – kaže Gordana.

PROČITAJTE I...  Organska poljoprivreda porodice Mamužić

Gordana je student završne godine kriminalistike te bi želela da se bavi strukom iako ljubav prema poljoprivredi ne jenjava. Ne planira da se u potpunosti odrekne proizvodnje povrća. Ortakluk koji traje već nekoliko godina doprinosi boljim rezultatima. Kvalitet povrća ne izostaje, a tržište to svakako prepoznaje.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime