Saveti struke za organski uzgoj VOĆA

0
581

Organska proizvodnja svih kultura, a ponajviše voćnih, postaje sve zastupljenija kod nas. Pre nekoliko desetina godina tržište organskih proizvoda nije bilo toliko razvijeno, jer potrošači nisu bili u većoj meri upoznati sa prednostima ovakvog vida uzgoja voća i povrća. U razvijenim zapadnoevropskim zemljama organski proizvodi imaju veoma veliki značaj i uticaj u svakodnevnom životu ljudi. Organska proizvodnja voća je zahtevna jer je od samog zasnivanja zasada neophodno poštovanje propisanih mera. Period konverzije ili prelaska sa konvencionalne na organsku proizvodnju u voćarsrtvu danas traje tri godine, nekada je to bilo pet. Inženjer voćarstva Rade Jeremić, stručnim savetima vodi preko 35 hektara zasada voća u okolini Čačka, gde se uzgaja čak 12 voćnih vrsta u sistemu organske proizvodnje.

Adama Maganic 1120x180

Upotreba isključivo bioloških preparata za zaštitu

Proces konverzije u voćnjaku započet je ove godine, u pogledu zaštite koriste se isključivo preparati koji nemaju karencu i pripadaju biološkim ili organskim sredstvima. Osnovno pravilo je da površina na kojoj se primenjuje organska proizvodnja treba da bude najmanje pet do šest metara udaljena od drugih konvencionalnih površina.

PROČITAJTE I...  Kako zaštititi voćarske kulture od posledica prolećnog mraza

Najveća zabluda

Zasad kajsije koji smo snimili nalazi se u trećoj godini i u veoma je dobroj kondiciji. Za organsku proizvodnju pogodna su plodna, rastresita i duboka zemljišta. Jedna od veoma važnih pomotehničkih mera predstavlja pravilna rezidba koja je presudna za dobre proizvodne rezultate. Naš sagovornik kaže da među proizvođačima vlada velika zabluda da je organska proizvodnja mnogo skuplja od konvencionalne, pa često vođeni tom idejom odustaju od zasnivanja zasada.

Paradajz 1120x180

Borba sa korovima jedan od većih izazova

Jedan od većih problema u organskoj proizvodnji tiče se borbe sa korovima. Upotreba klasičnih sredstava zaštite nije moguća, pa se prilikom izbora preparata mora voditi računa da to budu oni koji nemaju period karence.

U pogledu ishrane i zaštite, u sistemu organske proizvodnje, ukoliko se koriste efikasna sredstva i u pravo vreme rezultat neće izostati kao ni očekivani prinos, zaključuje naš sagovornik.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Opširnije pogledajte u video prilogu gore.

Sagovornik: dipl.inž. Rade Jeremić, Čačak

Krompir 1120x180
Prethodni tekstHoće li biti zarade na suncokretu i soji ili se žanje gubitak?
Sledeći tekstLG ABSOLUT uljana repica za rekordne prinose

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime