Hoće li biti zarade na suncokretu i soji ili se žanje gubitak?

0
1008
Agrosaveti---zetva---suncokreta---cena---02

Žetva suncokreta je u toku, a ako se nastavi toplo vreme, za nedelju do deset dana stiže na žetvu i soja. Prinosi i otkupne cene najviše interesuju sve u ovom poslu.

Adama Maganic 1120x180

Kako stvari trenutno stoje, suncokreta će biti malo. Žeteoci u srednjem Banatu i istočnom Sremu kažu da prinos ne dostiže ni tonu po hektaru. Zrno suncokreta uništeno je usled nevremena i oluja. Kažu da nema njive gde nije stradalo bar 20 posto, a na mnogim njivama je šteta mnogo veća.

Poljoprivrednik Radosav Adamović iz Krčedina kazao je za Dnevnik da prinosi i cena variraju. Prema njegovi rečima, nudi se akontna cena od 30-40 dinara, a prinos varira od 800 kg do 1,5 tone po hektaru. Prema njegovom mišljenju, poljoprivrednici ne mogu da budu ni na pozitivnoj nuli, jer bi za to trebalo da imaju prinos od 3,5 tone po hektaru, a da kilogram suncokreta košta 45,7 dinara.

MPS baneri II

Prošle godine, podsetio je Adamović, akontna cena u žetvi bila 60 dinara, a na kraju žetve kilogram suncokreta je koštao 65 dinara i još je država davala pomoć od 7,8 dinara po kilogramu, pa je kilogram suncokreta bio 72,8 dinara.

PROČITAJTE I...  Kalif, Rubikon i Zeus - Vaš oslonac u borbi protiv otpornih korova

Kakva je situacija sa sojom?

Prvi rezultati žetve soje znaće se naredne sedmice, kada kombajni uđu na njive. Trenutno je u dobro kondiciji, a nalazi se u fazi nalivanja zrna i kiša joj je neophodna. Ako u narednim danima ne padne kiša, rod može da bude dosta umanjen.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Ratar Janko Hrćan iz Kisača kaže za Dnevnik da bi poljoprivrednici mogli da bankrotiraju, jer su prošle godine imali zaradu od pšenice koja je koliko-toliko pokrila gubitak na soji. Međutim, ove godine žito je imalo izuzetno nisku cenu 19-21 dinar, te ako podbaci i soja, neće imati novca ni za oranje. Janko smatra da novi rod soje ne bi trebao da bude jeftiniji od 60 dinara po kilogramu, koliko trenutno košta na berzi.

Izvor Dnevnik/Agronews

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika
Prethodni tekstPočele prijave za subvencionisanu dodelu zaštitnih ramova za traktore
Sledeći tekstSaveti struke za organski uzgoj VOĆA

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime