Cena pšenice po prvi put u padu nakon višemesečnog poskupljenja

0
378
psenica
Foto: Pixabay

Cene žitarica u svetu zabeležile su pad u protekloj nedelji, a nakon višemesečnog poskupljenja, pšenica na domaćem i svetskom tržištu beleži pojeftinjenje za 1,25 odsto.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Nakon objave Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija kako su žitarice u novembru tekuće godine u odnosu na isti period prošle godine skuplje za preko 23 odsto, u prvoj nedelji decembra usledio je pad cena žitarica. Ova dešavanja na svetskim berzama uticala su i na domaće tržište, pa je na Produktnoj berzi prošle nedelje zabeležen pad cena žitarica.

Većina analitičara se slaže se da je ovakva situacija  posledica pada cena sirove nafte i ostalih roba. Međutim, niko ne može da predvidi da li je na vidiku stabilizacija cena.

2022 Custodia 1120x1080

Nakon neprekidnog rasta nekoliko meseci cena pšenica se u prvoj nedelji decembra prodavala po prosečnoj ceni od 32,48 dinara (bez PDV-a) što je pad od 1,25 odsto u odnosu na prethodnu nedelju, iako je bila najtraženija na berzi.

Kukuruz je bio nešto slabije tražen, prodavao se po ceni 26-27 dinara /kg, a stručnjaci ocenjuju da je razlog slabe tražnje domaća cena koja još nije prihvatljiva kupcima.

galenika fitofarmacija pylon 1120x85
PROČITAJTE I...  Syngenta - Sorte pšenice
Prethodni tekstZimski luk-ALJMA: Višegodišnji luk, raste u bokorima
Sledeći tekstPorodična manufaktura bezglutenskog brašna i hladno ceđenih ulja

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime