Porodična manufaktura bezglutenskog brašna i hladno ceđenih ulja

0
129

Da biste opstali u žestokoj tržišnoj utakmici, i bili konkurentni na duže staze, morate da imate autentičnu ideju i jasnu viziju, a upravo to su imali srdačni Banaćanin i njegova supruga Branislava, kada su pre 24 godine osmišljavali koncept svoje porodične manufakture hladno ceđenih ulja i bezglutenskog brašna. Kako kaže, njegovi preci su se oduvek bavili nekim vidom poljoprivredne proizvodnje, ali je on prva generacija koja se upustila u preradu sirovina. Sam početak prerade i proizvodnje hladno ceđenih ulja, više je bio uslovljen objektivnim okolnostima, priseća se Goran Stepanov.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Posao je profitabilniji ako se sirovina preradi

Cilj je bio da se poljoprivredni proizvodi, sirovine od kojih su se neke čak i bacale, iskoriste na najbolji mogući način, i dobije neka nova vrednost. Goran kaže da sitni paori, poput njega, ne mogu da pariraju velikim zemljoposednicima, tako da je jedino kroz preradu video svoju šansu za opstankom u tom poslu. Njihova priča je imala i uspona i padova, ali je od samog početka bila bazirana na zdravim, hemijski netretiranim sirovinama – suncokretu, bundevi, kajsiji, šljivi, orasima, bademima, lešniku, maku, i otuda su se i odlučili za laloški slogan : „Zdravo dobra priča“, po kojoj su prepoznatljivi i van granica naše zemlje.

PROČITAJTE I...  Kada ti život da malinu, ti napravi džem!

Žele da vrate tradicionalne ukuse na trpeze

Budući da su pre više od dve decenije bili pioniri u oblasti hladno ceđenih ulja u Kikindi, najveći izazov im je bila popularizacija tada nedovoljno poznatih hladno presovanih ulja. Goran kaže da im je glavni motiv da vrate tradicionalne ukuse na trpeze, i da osveste ljude da je industrijska hrana nezdrava, da nam se od nje gomilaju toksini u organizmu, zbog čega se često osećamo tromi, umorni i bolešljivi. Svakodnevnim konzumiranjem hladno ceđenih ulja, doprinosimo detoksikaciji tela, a samim tim preventivno delujemo na potencijalne bolesti.

Adama Sultan 1120x180

Proizvodnja beglutenskog brašna i putera

Kako nam je objasnila 24-ogodišnja Borislava, Goranova ćerka, hladno ceđena ulja se dobijaju mehaničkim presovanjem isključivo jedne sirovine, na određenoj temperaturi, pri kojoj se ne uništavaju hranljiva svojstva. Pri ceđenju ulja, kao nusproizvod se dobija suva materija, tzv. pogača, od koje Stepanovi nastavljaju proizvodnju beglutenskog brašna, kao i putere sa dodacima čokolade, za kojima vlada veliko interesovanje na specijalizovanim sajmovima.

Likeri premijum kvaliteta stigli i do Pekinga

Borislavi, u svakodnevnom radu, pomažu i njena mlađa sestra Gordana, i brat Dušan, a segment oko dizajna ambalaže, promocije i plasiranja proizvoda, je preuzela njihova majka Branislava, koja je osmislila i ekskluzivne proizvode, premijum kvaliteta, poput likera, salata ili ljutih soseva od bundeve i kajsije, koji su se našli i u Pekingu, na zajedničkoj prezentaciji proizvoda iz Srbije. Svaka nagrada i priznanje, koje su do sada dobijali, im mnogo znači, kaže Goran, i ne krije svoj takmičarski duh, koji neguje od detinjstva, kada se intenzivnije bavio sportom, i koji ga motiviše za daljim napretkom.

galenika pylon 1120x85

Sagovornici: Goran Stepanov, Borislava Stepanov, Kikinda

Prethodni tekstCena pšenice po prvi put u padu nakon višemesečnog poskupljenja
Sledeći tekstVarga: Bez azotnih đubriva, pšenica će biti trava

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime