Cena svinja skočila: Stočari na nuli, pokrivaju se samo troškovi

0
279
Agrosaveti - Farma svinja u Bačkom Brestovcu 01
Foto: Vertigo produkcija

Cena svinja je skočila sa 125 dinara na 160-165 dinara po kilogramu navode odgajivači iz mačvanskog kraja za Tanjug. Međutim, to znači da su iz minusa ušli u pozitivnu nulu, a da od zarade još uvek nema ništa.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Kako Tanjug izveštava, Miroslav Sladojević iz naselja Badovinci koji uzgaja 1700-2000 svinja pre par dana prodao je oko 200 svinja klanici Agropapuk. Pre mesec dana je prodavao svinje po ceni od 125 dinara bez PDV-a, a sada je cena 165 dinara.

Kako kaže, poslednjih šest, sedam meseci imao je gubitak 50 EUR po krmetu, a sada su na pozitivnoj nuli. Za sada je zadovoljan ispunjenjem zahteva koji su traženi od resornog ministarstva. Ranko Sladojević iz istog poljoprivrednog gazdinstva dodao je da bi najbolje bilo da cena bude 210 – 220 dinara kako bi ostvarili zaradu.

Adama Sultan 1120x180

Bojan Tufegdžić iz sela Uzveće, koji ima 240 grla za prodaju, kaže da ih je ranije prodavao po ceni od 130-140 dinara, a sada po ceni od 160 dinara što je značajno bolje.

PROČITAJTE I...  Nedimović: Poljoprivrednici nemaju razloga za zabrinutost, uree i NPK će biti dovoljno

Promene na tržištu svinja

galenika pylon 1120x85

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je pre desetak dana za Tanjug da se na tržištu svinja stvari menjaju i da se očekuje bolja situacija, jer usled popuštanja mera protiv korone počinju normalno da rade restorani, kao i da se naša tradicionalna tržišta u okruženju ponovo otvaraju.

„Tržišta na koja mi plasiramo su nam ponovo otvorena, jer nisu više zapljusnuta jeftinim mesom iz Nemačke i Holandije, tako da možemo da im ponovo pristupimo, a i uvek je u junu bolja situacija nego neposredno posle uskršnjih praznika“,  rekao je Nedimović.

On je precizirao da se radi o tržištima Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore koja su tri-četiri meseca bila praplavljena velikim količinama vrlo jeftinog mesa iz EU.

Izvor: Tanjug / Agronews

Prethodni tekstNove mere: Trgovci voćem i povrćem moraće da se upišu u Registar
Sledeći tekstVojvodina: Raspisan konkurs za subvencije za nove ribnjake i rekonstrukciju starih

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime