Ratari demantuju računicu Nedimovića: Zarada na pšenici je mnogo niža

1
1075
psenica zetva psenice
Foto: Pixabay

Ratari odbacuju računicu ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića da imaju  na pšenici zaradu od 700 evra po hektaru, po ceni od 35 dinara, kako zbog visine prinosa, tako i zbog troškova. Evo i koje su realne cifre.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Ministar Nedimović je rekao da sa prinosom pšenice od 5 t/ha može pristojno da se zaradi700 evra po hektaru, ako je otkupna cena 35 din/kg. To je izazvalo burnu reakciju ratara koji se ne slažu sa ovom matematikom.

Realna računica

Većina poljoprivrednika ima prinos oko 3,3-3,4 tone po hektaru, ali ne svi, kaže poljoprivrednik Bojan Nikolić iz okoline Rače za Betu i dodaje da nema ni govora da je u Šumadiji prosek 5 tona po hektaru. On kaže da su troškovi setve bili oko 110 hiljada dinara po hektaru, te da je potrebno prodati 3 tone pšenice samo da se pokriju troškovi setve i zakupa zemlijšta. Po ceni od 35 din/kg, za amortizaciju i njihov rad ostaje samo 100 evra i to pod uslovom da su imali tako „dobar“ prinos.

ExelGrow Adama 1120x180

Predsednik Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić rekao je da je u Banatu prosečan prinos pšenice 4,5 tona po hektaru, a da je u ostalim delovima Srbije slabiji. On obrađuje 300 hektara i njegovi troškovi za setvu su bili oko 100 hiljada dinara, i to bez zakupa zemljišta (u Vojvodini je zakup 500-700 evra po hektaru), bez amortizacije i uračunatog njihovog rada.

PROČITAJTE I...  Brnabić i Nedimović o merama za stabilizaciju tržišta MLEKA

Kako dalje navodi, ako se pšenica proda po 35 dinara, prihod po hektaru je 175 hiljada dinara, pod uslovom da je prinos 5 tona. „Kada se na 100 hiljada dinara osnovnih troškova za mineralno đubrivo, gorivo, zaštitna sredstva, doda cena zakupa zemljišta, teško da ostaje nešto za amortizaciju mašina i naš rad“, rekao je Jakšić.

Galenika Fitofarmacija Flux 1120x185

Nedeljko Savić, predsednik STIG-a kaže da je na 120 hektara imao prinos od 5,5 t/ha uz punu agrotehniku, ali da su troškovi setve bili 123 hiljada dinara, te da mu ostaje oko 300 evra po hektaru za rad i amortizaciju. Kako kaže, poljoprivrednici koji su ostvarili prinos od 5,5 tona po hektaru nisu u gubitku, ali imaju malu zaradu. Međutim, on ističe da je oko 50 odsto ratara ostvarilo prinos između 3,5 i 4,2 tone po hektaru i da su svi oni u gubitku.

Izvor: N1

Infinito Bayer 1120x180 V01
Prethodni tekstNedeljni pregled: Pala cena teladi u Požarevcu, a prasića i svinja u Leskovcu
Sledeći tekstOrganska zaštita povrća: Čaj (oparak) od krompira, crnog i belog luka

1 KOMENTAR

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime