Nedeljni pregled: Otkupne cene tovnih bikova skočile, a cene teladi u padu

0
901
bik
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Reporteri STIPS-a zabeležili su rast otkupne cene tovnih bikova i pad cena teladi u odnosu na prethodni period. Takođe, evidentiran je pad cene prasadi i tovnih svinja, a rast cene krmača za klanje, kao i rast cene ovaca na stočnoj pijaci u Kragujevcu.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Cene tovnih bikova, tovne junadi, krava i teladi

Dominantna otkupna cena tovnih bikova SM rase telesne mase preko 500 kilograma dostigla je cenu od 360 din/kg. Otkupne cene teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma i krava za klanje SM rase su mirovale, pa je kod teladi dominirao iznos od 540 din/kg, a kod krava za klanje 200 din/kg.

Rast otkupne cene bikova telesne mase preko 500 kilorama u odnosu na prethodni period zabeležen je i u klanicama na području podunavskog regiona, pošto je dominirao iznos od 270 din/kg. Klaničari sa područja šumadijskog regiona po nižim su cenama u nedelji za nama otkupljivali telad SM rase telesne mase do 160 kilograma na 540 din/kg i tovnu junad telesne mase preko 480 kilograma na 260 din/kg.

Magnetic 1120x185px

Na pijaci žive stoke u Požarevcu došlo je do pada prodajne cene teladi telesne mase do 160 kilograma SM rase tokom prve sedmice februara, pošto je dominirao iznos od 390 din/kg. Dominante cene tovne junadi telesne mase od 350 do 480 kilograma i krava za klanje SM rase zadržale su se na prošlonedeljnom nivou.

U kanicama na području jablaničkog regiona vršen je otkup tovnih bikova telesne mase preko 500 kilograma SM rase po dominantnoj ceni od 290 din/kg i krave za klanje SM rase po dominantnoj ceni od 150 din/kg. Na stočnoj pijaci u Leskovcu je protekle sedmice izostala ponuda teladi, tovne junadi i ostalih kategorija goveda.

ExelGrow Adama 1120x180

Klaničari sa područja srednjebanatskog regiona protekle su nedelje vršile otkup tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma i tovnih bikova telesne mase preko 500 kilograma SM rase po identičnoj ceni od 280 din/kg, dok su za otkupljene tovne bikove telesne mase preko 500 kilograma HF rase plaćali 250 din/kg

PROČITAJTE I...  Zabeležen rast cena jagnjadi na stočnim pijacama

Cene tovnih svinja, krmača i prasadi

Prve sedmice februara evidentiran je pad otkupnih cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma i tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma u klanicama na području Podunavskog regiona. Za otkupljenu prasad odgajivači su dobijali 230 din/kg, a za tovne svinje 145 din/kg. Dominantne otkupne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma i tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma bile su niže u klanicama na području Šapca, pošto su za otkupljenu prasad plaćali 240 din/kg, a za otkupljene tovne svinje 145 din/kg.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Pad prodajnih cena obe kategorije prasadi zabeležen je u sedmici za nama na stočnoj pijaci u Obrenovcu, pošto su se prasad telesne mase do 15 kilograma mogla pazariti najčešće za 280 din/kg, a prasad telesne mase od 16 do 25 kilograma za 260 din/kg. U klanicama na području Beograda došlo je do pada otkupne cene tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma u odnosu na prethodni period. Reporteri STIPS iz Niša protekle su sedmice zabeležili pad cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma i tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma na stočnoj pijaci u ovom gradu. Prasad su se najčešće prodavala po ceni od 230 din/kg, a tovne svinje po ceni od 160 din/kg.

PROČITAJTE I...  Otkupna cena teladi skočila u Smederevu, a pala u Kragujevcu

Na pijaci žive stoke u Kragujevcu došlo je do rasta prodaje cene krmača za klanje, pošto su potencijalni kupci trebali da izdvoje 140 din/kg protekle nedelje. Najčešća otkupna cena tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma iznosila je 170 din/kg u klanicama na području južnobanatskog regiona. Obim ponude bio je prosečan.

Duplex pro galenika 1120x85px repa bez psenice

Cene ovaca, jagnjadi, koza i jarića

Na stočnoj pijaci u Kragujevcu je u sedmici za nama zabeležen rast prodajne cene dviski, pošto je dominirao iznos od 160 din/kg. Za razliku od njih niže su bile cene jagnjadi i jaradi. U klanicama na području šumadijskog regiona registrovan je takođe pad otkupnih cena jagnjadi na 350 din/kg i rast otkupne cene dviske na 155 din/kg.

Prema informacijama od reportera STIPS iz Loznice na pijaci žive stoke u Loznici su protekle nedelje bili skuplji jagnjad (350 din/kg), jarad (220 din/kg) i koze (170 din/kg). Niža je bila otkupna cena jagnjadi protekle sedmice u klanicama na području podunavskog regiona. Otkup se najčešće odvijao po ceni od 280 din/kg.

Spyrale Adama 1120x1080

Cena ovaca bila je niža u odnosu na prethodni period na stočnoj pijaci u Nišu, jer je dominirao iznos od 160 din/kg. Najčešća prodajna cena jagnjadi iznosila je 350 din/kg na stočnoj pijaci u Kraljevu. Za jarad je trebalo izdvojiti 200 din/kg, a za ovce je trebalo izdvojiti 140 din/kg. Na pijaci žive stoke u Somboru je još uvek dominantna cena jagnjadi 350 dinara za kilogram kao i u Kraljevu je u kategoriji jaradi dominirao iznos od 200 din/kg, dok je za ovce trebalo izdvojiti 120 din/kg.

PROČITAJTE I...  Otkupna cena prasadi u padu u Sremskom regionu

Cene žitarica i stočne hrane

Kukuruz okrunjen prirodno sušen i lucerkino seno u balama bili su skuplji u odnosu na prethodni period na gazdinstvima u okolini Pančeva. Za razliku od njih skuplja je bila pšenica upakovana u džakove najčešće od 50 kilograma. Za pšenicu je trebalo izdvojiti 31 din/kg, a za kukuruz 27.5 din/kg, a za lucerkino seno 23 din/kg. U silosima na području ovog grada došlo je do rasta cene kukuruza okrunjenog prirodno sušenog na 27.5 din/kg.

Protekle je nedelje u silosima na području Beograda došlo do rasta prodajne cene pšenice u rinfuzu na dominantnih 34.56 din/kg. Na pijaci u Čačku je pored pšenice i stočnog ječma bilo u ponudi i kukuruza, okrunjenog prirodno sušenog, a dominantna cena sva tri poljoprivredna proizvoda iznosila je 35 dinkg. U maloprodajnim objektima na području Kikinde zabeležen je pad dominantne cene sojine sačme u odnosu na poslednju sedmicu januara. Dominirao je iznos od 120 din/kg.

Dominantna prodajna cena sojine sačme u maloprodajnim objektima na području Kraljeva iznosila je 90 din/kg, dok je za suncokretovu sačmu trebalo izdvojiti 53 din/kg. Rast prodajne cene lucerkinog sena u balama u odnosu na prethodni period evidentiran je na gazdinstvima u okolini Požarevca, jer je dominirao iznos od 21 din/kg. Lucerkino seno u balama bilo je skuplje u nedelji za nama i na gazdinstvima u okolini Šapca pošto se prodaja najčešće odvijala po ceni od 30 din/kg.

Izvor: STIPS

Prethodni tekstSTIG neće blokirati puteve: Ministarstvo im nudi azotno đubrivo po 750 EUR po toni
Sledeći tekstDivlji kesten i zdravlje vena

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime