Nedeljni pregled: Otkupna cena prasadi u porastu u sremskom regionu

0
637
Agrosaveti - Proizvodnja prasadi 01
Foto: Vertigo produkcija

U prethodnoj nedelji reporteri STIPS-a evidentirali su rast cena teladi SM rase i tovnih bikova na stočnoj pijaci u Kraljevu. Takođe, zabeležena je rekordna otkupna cena prasadi od 16 do 25 kilograma od 450 din/kg. Jagnjad i jarad su bila skuplja, a ovce i koze jeftinije u odnosu na prethodni period na stočnoj pijaci u Vranju. U nastavku pogledajte konkretne cene.

Adama Maganic 1120x180

Cene tovnih bikova, tovne junadi, krava i teladi

Dominantne cene teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma i tovnih bikova SM rase telesne mase preko 500 kilograma bile su više u odnosu na prethodni period na stočnoj pijaci u Kraljevu. Za telad su kupci trebali da izdvoje 690 din/kg, a za tovne bikove 360 din/kg.

Na stočnoj pijaci u Užicu zabeležen je rast prodajne cene tovnih bikova SM rase telesne mase preko 500 kilograma, jer su se najčešće mogli pazariti po ceni od 330 din/kg. U klanicama na teritoriji Loznice i okolnih mesta protekle je sedmice došlo do rasta otkupnih cena tovnih bikova SM rase telesne mase preko 500 kilograma i krava za klanje SM rase. Dominantna cena bikova iznosila je 330 din/kg, dok je kod krava za klanje dominirao iznos od 230 din/kg.

Paradajz 1120x180

Za razliku od njih niža je bila otkupna cena tovne junadi telesne mase od 350 do 480 din/kg, pošto je dominirao iznos od 280 din/kg. Rast otkupne cene tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma zabeležili su reporteri STIPS iz Šapca u klanicama na podučju ovog grada. Otkup grla ove kategorije goveda najčešće se odvijao po ceni od 350 din/kg. Klaničari sa poručja srednjebanatskog regiona po višim su cenama u odnosu na poslednju nedelju aprila otkupljivali tovne bikove telesne mase preko 500 kilograma, kako grla SM rase, tako i grla HF rase. Viša je bila i otkupna cena tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma. Dominantna cena tovnih bikova i tovne junadi SM rase iznosila je 330 din/kg, dok je kod tovnih bikova HF rase dominirao iznos od 300 din/kg.

PROČITAJTE I...  Otkupna cena teladi skočila u Smederevu, a pala u Kragujevcu

Najčešća prodajna cena teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma iznosila je 450 din/kg tokom prve sedmice maja na pijaci žive stoke u Požarevcu. Za tovnu junad telesne mase od 350 do 480 kilograma kupci su trebali da izdvoje 270, a za krave za klanje 170 din/kg, kao i prethodne nedelje.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Cene tovnih svinja, krmača i prasadi

U klanicama na području sremskog regiona dominantna otkupna cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma dostigla je maksimun od kada STIPS prati cene, ponudu i tražnju žive stoke u Srbiji, jer je iznosila 450 din/kg. Za razliku od njih niža je bila otkupna cena tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma, jer je dominirao iznos od 190 din/kg.

Klaničari sa područja Pčinjskog regiona po višim su cenama u odnosu na prethodni period vršili otkup tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma. Dominirao je iznos od 195 din/kg. Na pijaci žive stoke u Vranju evidentiran je pad prodajne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma, pošto se prodaja nejčešće odvijala po ceni od 360 din/kg.

Krompir 1120x180

Na stočnoj pijaci u Loznici došlo je do pada cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma, pa je dominantna cena iznosila 370 din/kg. Za raziku od njih došlo je do rasta cena obe kategorije tovnih svinja, pa je kod grla telesne mase od 80 do 120 kilograma dominirao iznos od 200 din/kg, a kod grla telesne mase preko 120 kilograma iznos od 170 din/kg. Viša je, takođe, bila i otkupna cena krmača za klanje, pošto je dominirao iznos od 140 din/kg.

PROČITAJTE I...  Cene prasadi u padu na području Smedereva i Vranja | Cene stoke i stočne hrane

U klanicama na ovom području situacija je bila slična sitaciji na stočnoj pijaci. U klanicama na teritoriji nišavskog regiona evidentiran je pad otkupne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma, jer se otkup najčešće odvijao po ceni od 350 din/kg. Klaničari sa područja severnobačkog regiona po višim su cenama u odnosu na prethodni period vršili otkup krmača za klanje, pošto je dominantna cena iznosila 150 din/kg. Glavni razlog bila je veoma slaba ponuda grla ove kategorije svinja.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Cene ovaca, jagnjadi, koza i jarića

Protekle je nedelje zabeležen rast prodajnih cena jagnjadi i jaradi na pijaci žive stoke u Vranju. Za jagnjad su kupci trebali da pripreme 380 din/kg, a za jarad 350 din/kg. Za razlliku od njih niže su bule cene ovaca i koza, jer je u kategoriji ovaca dominirao iznos od 150 din/ kg, a za koze 140 din/kg.

Na pijaci žive stoke u Užicu došlo je do rasta prodajne cene jagnjadi u odnosu na predthodni period, jer je dominirao iznos od 360 din/kg. U klanicama na području zlatiborskog regiona, takođe, je evidentiran rast otkupne cene jagnjadi na 350 din/kg.

Adama Forapro 1120x180

Prema izveštaju reportera STIPS iz Niša otkupna cena jagnjadi bila je niža tokom prve sedmice maja u klanicama na području ovog regiona, pošto je dominirao iznos od 350 din/kg. Na stočnoj pijaci u ovom gradu evidentiran je rast prodajne cene koza, jer je dominiro iznos od 130 din/kg.

Jagnjad su bila jeftinija u sedmici za nama na pijaci žive stoke u Čačku, jer se promet ove kategorije ovaca odvijao najčešće po ceni od 350 din/kg. Glavni razlog bio je dosta bolja ponuda, a slabiji obim prodaje u odnosu na prethodni period.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Cene žitarica i stočne hrane

Prema izveštaju reportera STIPS iz Kikinde protekle je sedmice zabeležen rast prodajne cene suncokretove sačme na 72 din/kg u maloprodajnim objektima na području ovog grada. Na gazdinstvima u okolini Loznice došlo je do pada dominantne cene lucerkinog sena u balama na 30 din/kg. Identična je bila situacija i na stočnoj pijaci u ovom gradu, pošto se lucerkino semo u balama najčešće moglo pazariti za 30 din/kg. Rast prodajne cene pšenice upakovane u džakove najčešće od 50 kilograma evidentiran je tokom prve sedmice maja, jer je dominrao iznos od 40 din/kg.

PROČITAJTE I...  Otkupne cene tovne junadi i tovnih bikova u porastu

Dominantna cena pšenice upakovane u džakove od 50 kilograma bila je viša u maloprodajnim objektima na području Pančeva, pošto je dominirao iznos od 39 din/kg. Na pijaci u ovom gradu, takođe, je došlo do rasta cene pšenice na dominantnih 41 din/kg. Suncokretova sačma bila je skuplja u odnosu na prethodni period u maloprodajnim objektima na području Šapca, pošto je postignuta dominantna cena od 70 din/kg. Na pijaci u Vranju došlo je do pada prodajih cena stočnog brašna na dominantnih 36 din/kg i lucerkinog sena u balama na 18 din/kg.

U maloprodajnim objektima na području Čačka mogli su se pazariti sojina sačma po dominantnoj ceni od 100 din/kg, zatim suncokretova sačma i stočno brašno, čija je doimantna cena iznosila 50 din/kg. Na gazdinstvima u okolini ovog grada zabeležen je promet lucerkinog sena u balama po dominantnoj ceni od 25 din/kg. Sva tri poljoprivredna proizvoda koja su se našla na pijaci u Kraljevu (kukuruz, pšenica i stočni ječam upakovani u džakove od 50 kilograma) imala su dominantnu cenu od 45 din/kg.

Izvor: STIPS

Prethodni tekstFarma krava i minimalna dnevna količina mleka za isplativost
Sledeći tekstKriza u proizvodnji šarana: Proizvođači apeluju na pomoć države

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime