Jagnjad jeftinija u Čačku, Vranju, Novom Sadu | Cene stoke i stočne hrane

0
594
jagnjad
Foto: Vertigo produkcija

U periodu za nama evidentiran je pad cene jagnjadi u nekoliko gradova. Nasuprot tome, cene tovne junadi, tovnih bikovi i priplodnih krava su bile u porastu, osim u otkupu u Šumadijskom i Nišavskom regionu.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Cene goveda, teladi, tovne junadi, krava

Prema izvešaju Sistema tržišnih informacija poljoprivrede Srbije (STIPS), rast otkupne cene tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma evidentiran je protekle sedmice u klanicama na području Južnobanatskog regiona na 220 din/kg. Otkupne cene tovne junadi telesne mase od 350 do 480 kilograma i tovnih bikova telesne mase preko 500 kilograma SM rase bile su više u nedelji za nama, pošto je kod junadi dominirao iznos od 250 din/kg, a kod tovnih bikova iznos od 245 din/kg.

U periodu od 03. do 09. maja klaničari sa područja Šumadijskog regiona po nižim su cenama su otkupljivali telad SM rase telesne mase do 160 kilograma. Otkupljena grla najčešće su plaćali 370 din/kg. Klanice sa područja Nišavskog regiona po nižim su cenama u nedelji za nama otkupljivale tovne bikove telesne mase preko 500 kilograma. Dominirao je iznos od 230 din/kg.

Adama Sultan 1120x180

Na stočnoj pijaci u Sremskoj Mitrovici su bila skuplja tovna junad telesne mase preko 350 do 480 kilograma i tovni bikovi telesne mase preko 500 kilograma tokom prve sedmice maja. Dominantna cena tovne junadi iznosila je 220 din/kg, a tovnih bikova 230 din/kg.

PROČITAJTE I...  Niže otkupne i prodajne cene teladi, tovne junadi i tovnih bikova

Cena priplodnih krava SM rase bila je viša u odnosu na prethodni period na stočnoj pijaci u Kragujevcu, jer se prodaja ove kategorije goveda najčešće odvijala po ceni od 170.000 dinara po grlu. U ponudi je bilo nekoliko grla.

galenika psenica LG 1120x185px

Na pijaci žive stoke u Kraljevu je došlo do rasta cene teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma tokom prve sedmice maja, pošto se promet najčešće odvijao po ceni od 480 din/kg. Na pijaci žive stoke u Vranju došlo je do rasta cene teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma na dominantnih 420 din/kg.

Na ostalim prodajnim i otkupnim mestima nije bilo promene cena, ponude i tražnje goveda u odnosu na prethodni period, stoji u izveštaju STIPS-a.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Cene ovaca, jagnjadi, dviski i šilježadi

Cena jagnjadi bila je niža u poređenju sa prethodnim periodom na stočnoj pijaci u Čačku, pošto su se najčešće mogla kupiti za 240 din/kg. Prodajne cene dviski, ovaca i jaradi zadržale su prošlonedeljni nivo, kao i obim ponude i tražnje, navodi se u izveštaju STIPS-a.

Pad cene jagnjadi na dominantnih 270 din/kg i jaradi na 230 din/kg karakteristika je stočne pijace u Vranju u nedelji za nama. Na stočnoj pijaci u Novom Sadu, takođe je došlo do pada cene jagnjadi u sedmici za nama, pošto je dominirao iznos od 260 din/kg. Jagnjad su bila jeftinija i na pijaci žive stoke u Kragujevcu, a najčešće su se mogla pazariti za 240 din/kg.

PROČITAJTE I...  Otkupna cena prasadi u padu u Sremskom regionu

Otkupne cene šilježadi i ovaca bile su niže u toku prve sedmice maja u klanicama na području Podunavskog regiona. Dominantna cena šilježadi iznosila je 210 din/kg, a ovaca 150 din/kg.

Viša je bila otkupna cena jagnjadi u klanicama na području Južnobačkog regiona u odnosu na prethodni period, jer je dominirao iznos od 250 din/kg. Rast cena jagnjadi i koza evidentiran je na pijaci žive stoke u Nišu prvenstveno zbog jako slabe ponude. Najčešća prodajna cena jagnjadi iznosila je 320 din/kg, dok je za koze trebalo izdvojiti 110 din/kg.

Cene žitarica i stočne hrane

U Čačku je protekle sedmice došlo do rasta cena stočnog ječma, pšenice i stočnog brašna upakovanih u džakove. Dominantna cena pšenice i stočnog ječma iznosila je 30 din/kg, a stočnog ječma 25 din/kg.

Na gazdinstvima u okolini Kikinde došlo je do rasta cene lucerkinog sena u balama, pošto je za ovo kabasto stočno hranivo trebalo izdvojiti 25 din/kg. Glavni razlog je vrlo slaba ponuda. U maloprodajnim objektima na teritoriji ovog grada zabeležen je rast cene sojine sačme dominantnih 93 din/kg uz slabu ponudu.

PROČITAJTE I...  Nedeljni pregled: Cene jagnjadi u porastu u klanicama Severnobačkog regiona

Rast cena sojine sačme na 90 din/kg, suncokretove sačme na 50 din/kg i kukuruza okrunjenog, prirodno sušenog upakovanog u džakove na 26 din/kg zabeležen je maloprodajnim objektima na području Loznice.

Lucerkino seno u balama i pšenica upakovana u džakove najčešće od 50 kilograma bili su skuplji u odnosu na prethodni period na gazdinstvima u okolini Pančeva. Za lucerkino seno je trebalo izdvojiti 20 din/kg, a za pšenicu 24 din/kg. Na pijaci u ovom gradu je evidentiran rast cene pšenice na 27 din/ kg.

Cena sojine sačme dostigla je iznos od čak 112 din/kg, za suncokretovu sačmu je trebalo izdvojiti 60 din/kg, lucerkinog brašna 52 din/kg i stočno brašno 27 din/kg u maloprodajnim objektima na području Pirota, što ukazuje na rast cena ovih poljoprivrednih proizvoda u toku protekle sedmice.

Rast cena lucerkinog sena u balama, kukuruza okrunjenog prirodno sušenog i pšenice upakovane u džakove najčešće od 50 kilograma evidentiran je na području Smedereva.

Protekle su nedelje sojina sačma i suncokretova sačma bili skulji u maloprodajnim objektima na području Užica. U silosima na području Niša došlo je do pada cene pšenice upakovane u džakove najčešće od 50 kilograma na 21 din/kg.

Izvor: STIPS

Prethodni tekstKilogram pilećeg mesa košta koliko pola kilograma mladog krompira
Sledeći tekstZamir® – fungicid za uspešnu zaštitu lista i klasa strnih žita

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime