Otkupna cena tovne junadi u porastu u Šapcu i Čačku

0
1404
tovna junad

U period za nama evidentiran je rast otkupne cene tovne junadi na pojedinim otkupnim mestima, ali i pad u Šumadijskom regionu. Takođe, zabeležen je rast cena tovnih svinja, kao i pad cena prasadi. U Kragujevcu su bila skuplja jarad, a u Šapcu jagnjad. Pogledajte u nastavku koje su konkretne cene žive stoke, žitarica i stočne hrane zabeležili reporteri STIPS-a.

Spyrale Adama 1120x1080

Cene goveda, teladi, tovne junadi, krava

Prema izveštaju reportera STIPS iz Šapca, klanice sa ovog područja vršile su otkup tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma po višoj ceni nego poslednje sedmice avgusta. Dominirao je iznos od 270 din/kg.

Otkupna cena tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma bila je viša u klanicama na području moravičkog regiona, jer je dominirao iznos od 260 din/kg, a obim ponude i otkupa bio je dobar.

LIBRETO 1120x180

Prodajna cena tovnih bikova SM rase telesne mase preko 500 kilograma bila je viša i na stočnoj pijaci u Užicu, pošto je dominirao iznos od 250 din/kg.

Cena krava za klanje SM rase bila je na prorošlonedeljnom nivou, pošto je dominirao iznos od 160 din/kg. Na pijaci žive stoke u Somboru skuplje su u odnosu na prethodni period bile krave za klanje HF i SM rase. Za grla SM rase trebalo je izdvojiti 150 din/kg, a za grla HF rase 140 din/kg.

U klanicama na području šumadijskog regiona, protekle je sedmice evidentiran pad otkupne cene tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma na dominantnih 220 din/kg i krava za klanje SM rase, koje su protekle sedmice isplaćivale 150 din/kg za otkupljena grla. Dominantna otkupna cena teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma i tovnih bikova telesne mase preko 500 kilograma bile su niže u klanicama na području podunavskog regiona. Za otkupljenu telad klaničari su plaćali 380 din/kg, a za tovne bikove 235 din/kg.

PROČITAJTE I...  Nedeljni pregled: Nastavljen trend pada cene prasadi na većini prodajnih i otkupnih mesta

Protekle je nedelje zabeležen pad prodajne cene teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma na pijaci žive stoke u Požarevcu, pošto je dominirao iznos od 370 din/kg.

Cene tovnih svinja i prasadi

Dominantna otkupna cena tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma bila je viša u odnosu na prethodnu sedmicu u klanicama na području Južno-banatskog regiona pošto je iznosila 150 din/kg.

U klanicama na području Šapca je takođe evidentiran rast otkupne cene tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma protekle sedmice. Dominirao je iznos od 170 din/kg. Otkupna cena tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma skočila je tokom prve sedmice septembra i u klanicama severnobačkog regiona, pošto je otkup najčešće vršen po ceni od 155 din/kg.

U klanicama na području srednjebanatskog regiona evidentiran je rast otkupne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma na dominantnih 250 din/kg.

Obe kategorije tovnih svinja bile su skuplje u odnosu na prethodni period i na stočnoj pijaci u Somboru i kretala se od 180 do 190 din/kg.  Za razliku od njih niža je bila cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma i krmača za klanje, pošto je kod prasadi dominirao iznos od 210 din/kg, a kod krmača iznos od 100 din/kg.

PROČITAJTE I...  Pregled cena žive stoke i stočne hrane tokom juna

Na pijaci žive stoke u Kragujevcu, takođe je došlo do pada prodajne cene tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma na dominantnih 130 din/kg, prvenstveno, jer je u ponudi bilo stotinak grla.

Cene ovaca, jagnjadi, dviski i šilježadi

Rast prodajne cene jaradi zabeležen je u sedmici za nama na pijaci žive stoke u Kragujevcu, pošto je dominirao iznos od 190 din/kg. Pored jaradi, koza, jagnjadi, ovnova za priplod, čije su cene mirovale, protekle su se nedelje mogle pazariti i ovce po dominantnoj ceni od 120 din/kg.

Otkupna cena jagnjadi bila je viša u odnosu na poslednju sedmicu avgusta u klanicama na području Šapca, pošto je dominirao iznos od 270 din/kg. Na stočnoj pijaci u Somboru došlo je do pada prodajne cene jaradi, jer su se protekle sedmice najčešće mogla pazariti za 230 din/kg. Janjad su bila jeftinija protekle nedelje na stočnoj pijaci u Užicu, pa su se najčešće mogla pazari po dominantnoj ceni od 240 din/kg.

Pad dominantne otkupne cene jagnjadi evidentiran je u klanicama na području podunavskog regiona, jer je iznosila 240 din/kg. Na stočnoj pijaci u Smederevu, takođe, je evidentiran pad cene iste kategorije ovaca na 250 din/kg. Dominantna prodajna cena jagnjadi iznosila je 250 din/kg, dok je kod jaradi dominirao iznos od 190 din/kg na stočnoj pijaci u Loznici. Protekle sedmice mogli su se pazariti još i ovce po ceni od 130 din/kg i koze po ceni od 110 din/kg.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja prasadi u Lipničkom šoru

Cene žitarica i stočne hrane

U maloprodajnim objektima na području Kikinde evidentiran je pad dominantne cene sojine sačme na 120 din/kg uprkos slaboj ponudi.

Prema izveštaju reportera STIPS iz Beograda u silosima na području ovog grada protekle je sedmice došlo do rasta dominantne cene pšenice upakovane u džakove. U nedelji za nama je dominirao iznos od 26,59 din/kg. Dominantna cena pšenice upakovane u džakove najčešće od 50 kilograma bila je viša u odnosu na poslednju sedmicu avgusta u maloprodajnim objektima na području Kragujevca. Iznosila je 22 din/ kg.

Rast prodajne cene kukuruza, okrunjenog, prirodno sušenog upakovanog u džakove od 50 kilograma u odnosu na prethodni period na gazdinstvima u okolini Pančeva. Dominirao je iznos od 25 din/kg.

Skuplje je, takođe, bilo i lucerkino seno u balama pošto, se najčeše moglo pazariti za 21 din/kg. Rast cene lucerkinog sena u balama zabeležen je protekla nedelje i na gazdinstvima u okolini Užica, pošto je dominirao iznos od 23 din/kg. Na pijaci u ovom gradu bili su skuplji kukuruz, okrunjen, prirodno sušen upakovan u džakove na 34 din/kg i stočno brašno na 28 din/kg.

U silosima na području Šapca bila je skuplja pšenica upakovana u džakove od 50 kilograma, jer se mogla kupiti za 26 din/kg

Izvor: STIPS

Prethodni tekstSuncokretova paša izvukla inače lošu sezonu za pčelare
Sledeći tekstViše od 40 odsto gazdinstava u Hrvatskoj ugašeno nakon ulaska u EU

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime