Danas je moguće kupiti kilogram pilećeg mesa po istoj ceni po kojoj se na pijaci prodaje pola kilograma mladoga krompira ili uvoznih paprika. Sa druge strane, istovremeno je došlo do skoka cene hrane i svih pratećih troškova za proizvodnju živine.
Potrošači su zadovoljni ponudom, cenama i kvalitetom pilećeg mesa, pogotovo što svakodnevno na akcijama u velikim trgovinskim lancima mogu pazariti svežu piletinu po nižim cenama. Ukoliko se porede aktuelne cene pilećeg mesa danas i u istom periodu prošle godine gotovo su identične. Smanjena tražnja uslovila je očigledno nemogućnost kako proizvođača, tako i trgovaca da podignu cene pilećeg mesa.
„U isto vreme, mora da se konstatuje da je došlo do skoka cene hrane, kao i svih pratećih troškova koje imaju proizvođači živinskog mesa“, kaže za Biznis.rs agroekonomista Vojislav Stevanović.
Inače, od početka pandemije, kada je i došlo do ozbiljnog poremećaja u delu proizvodnje živine i živinskog mesa, proizvođači traže da se država uključi u rešavanje njihovog problema.
Proizvođači zahtevaju da se odredi cena kilograma utovljenih brojlera na veliko, saopšti koliko je pilećeg mesa potrebno tržištu Srbije, ali i da otvori mogućnost za izvoz. Takođe, zahtev je da se ponovo omogući pravo prečeg zakupa državnih njiva i ukine akcize na tečni naftni gas koje ozbiljno ugrožavaju rentabilnost ove proizvodnje.
Suvlasnik kompanije „Matijević“, Zoran Matijević ocenjuje da proizvođačima i prerađivačima mesa veliki konkurent i maloprodajni lanac „Lidl“ koji prodaje piletinu po „bagatelnim cenama“ i svesno ide u gubitak na prodaji te robe, jer mu to čini nekoliko odsto prometa, a na drugoj strani će taj gubitak nadoknaditi većim prometom ostale robe jer potrošač kada dođe po jeftino pile, kupi još nešto.
Matijević je rekao da je u Hrvatskoj zabranjena prodaja piletine po damping cenama, pa maloprodajni cena ne sme biti ispod nabavne cene.
Izvori: Biznis, N1