Kako mala gazdinstva da dođu do traktora uz pomoć subvencija?

0
2855
Agrosaveti - 100 godina John Deere traktora 04

Juče je počela prijava za novčane podsticaje za mala poljoprivredna gazdinstva koje država daje u saradnji sa Svetskom bankom. Bespovratno se može dobiti maksimalno 25.000 evra, a novac se dobija unapred. Reč je o projektu koji će trajati 3 godine.

Adama Asorbital 1120x180

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je gostujući na RTS rekao da je prva prijava na konkurs, koji je otvoren do 4. juna, stigla već juče u 8.30 časova, da može da konkuriše svako gazdinstvo, kao i da je javni poziv namenjen voćarima, povrtarima, vinogradarima i odgajivačima cveća.

Tom prilikom on je najavio da će biti još dva takva poziva, jedan će biti namenjen za stočare, a drugi za ratare. Važno je istaći da se u ovom konkursu novac dobija unapred, i to tako što je 50 posto bespovratnih sredstava, 40 posto je kreditna podrška, a samo 10 posto poljoprivrednik mora sam da obezbedi. Detalje konkursa možete pročitati OVDE.

Galenika Talisman Skaut 1120x85

Ukoliko bude više prijava pristupiće se rangiranju, a prednost će imati mlađi poljoprivrednici i iz istočne i južne Srbije, odnosno nerazvijena područja.

PROČITAJTE I...  Farma krava i proizvodnja mleka u selu Velika Ivanča

Što se tiče nabavke traktora istakao je da je veliko interesovanje. Da bi se kupio traktor ili bilo šta od mehanizacije, najmanja vrednost mora biti 20.000 evra s uključenim PDV-om. Takođe, ukazao je da ne može da se kupi samo poljoprivredno zemljište a sve drugo može.

1120x180px

“Ako traktor košta 20.000 evra s PDV-om, 50 posto dobijete bespovratno, konkurišete kod Uprave za agrarna plaćanja, ako dobijete rešenje od Uprave, onda idete kod poslovnih banaka da bi ste obezbedili kredit od 40 posto, to je u konkretnom slučaju 8.000 evra i 2.000 evra morate obezbediti sami“, objasnio je Nedimović.

Napomenuo je i da, kada je reč o traktoru, vlasnik ga ne može otuđiti pet godina.

Adama Soratel 1120x1080

Izvor: RTS

Prethodni tekstJVP „Vode Vojvodine“ započinje rad na terenu sa obveznicima naknade
Sledeći tekstOtkupna cena tovnih svinja u porastu | Cene stoke i stočne hrane

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime