Kako mala gazdinstva da dođu do traktora uz pomoć subvencija?

0
2616
Agrosaveti - 100 godina John Deere traktora 04

Juče je počela prijava za novčane podsticaje za mala poljoprivredna gazdinstva koje država daje u saradnji sa Svetskom bankom. Bespovratno se može dobiti maksimalno 25.000 evra, a novac se dobija unapred. Reč je o projektu koji će trajati 3 godine.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je gostujući na RTS rekao da je prva prijava na konkurs, koji je otvoren do 4. juna, stigla već juče u 8.30 časova, da može da konkuriše svako gazdinstvo, kao i da je javni poziv namenjen voćarima, povrtarima, vinogradarima i odgajivačima cveća.

Tom prilikom on je najavio da će biti još dva takva poziva, jedan će biti namenjen za stočare, a drugi za ratare. Važno je istaći da se u ovom konkursu novac dobija unapred, i to tako što je 50 posto bespovratnih sredstava, 40 posto je kreditna podrška, a samo 10 posto poljoprivrednik mora sam da obezbedi. Detalje konkursa možete pročitati OVDE.

2022 Custodia 1120x1080

Ukoliko bude više prijava pristupiće se rangiranju, a prednost će imati mlađi poljoprivrednici i iz istočne i južne Srbije, odnosno nerazvijena područja.

PROČITAJTE I...  Saobraćajna policija pojačava kontrolu traktorista na putevima

Što se tiče nabavke traktora istakao je da je veliko interesovanje. Da bi se kupio traktor ili bilo šta od mehanizacije, najmanja vrednost mora biti 20.000 evra s uključenim PDV-om. Takođe, ukazao je da ne može da se kupi samo poljoprivredno zemljište a sve drugo može.

galenika fitofarmacija pylon 1120x85

“Ako traktor košta 20.000 evra s PDV-om, 50 posto dobijete bespovratno, konkurišete kod Uprave za agrarna plaćanja, ako dobijete rešenje od Uprave, onda idete kod poslovnih banaka da bi ste obezbedili kredit od 40 posto, to je u konkretnom slučaju 8.000 evra i 2.000 evra morate obezbediti sami“, objasnio je Nedimović.

Napomenuo je i da, kada je reč o traktoru, vlasnik ga ne može otuđiti pet godina.

MPS2022 GBaneri

Izvor: RTS

Prethodni tekstJVP „Vode Vojvodine“ započinje rad na terenu sa obveznicima naknade
Sledeći tekstOtkupna cena tovnih svinja u porastu | Cene stoke i stočne hrane

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime