Stočari mahom bez profita – šta donose nove agrarne mere

0
226
svinja
Foto: Pixabay

U današnje vreme za debelu svinju treba i debeo novčanik, kako proizvođača, tako i kupca. U naredna tri meseca će se, najavljuju iz Ministarstva poljoprivrede, intenzivno raditi na razvoju platforme e-agrar, što znači lakše i brže do subvencija, a strateški će se posvetiti – stočarstvu.

Adama Maganic 1120x180

Mnogi stočari su odlučili da smanje ili potpuno odustanu od tova svinja uplašeni od niske cene tovljenika, a skupe hrane. Mnogi su zatvorili farme, a neki su se odlučili za prasiće koji se brže „obrću“, a manje hrane treba.

Upravo svinjogojstvo će biti na vrhu liste prioriteta agrarne politike. Kako navodi ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković, strateški će se posvetiti prvo svinjogojstvu, a onda kravama, junicama, kravama dojiljama, te će fokus Ministarstva poljoprivrede ići u tom pravcu.

MPS baneri II

U mlečnom govedarstvu dolazi do ukrupnjavanja farmi. Veliki postaju još veći, dok mali nestaju ili računicu nalaze u preradi mleka.

Hrana je sve skuplja, računi sve veći, pa kupci sve više vagaju između cena namirnica, a ne kvaliteta. „Sigurno je nekom ko radi za platu 60-70.000 dinara mnogo da za mleko da 200 dinara, za meso 1.000 dinara. Ja mislim da će se ljudi vratiti selu kao što je nekad bilo, da kupe sira, neku svinju pa da podele, upola jeftinije, kao u Švajcarskoj na primer što smo gledali na televiziji“, očekuje Dejan Gentić iz sela Gola Glava.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Iz Ministarstva poljoprivrede najavljuju da će se u naredna 3 meseca intezivno raditi na razvoju e-agrara kako bi poljoprivrednici brže i lakše došli do subvencija. To je važna stavka manje u jednačini sa više nepoznatih.

PROČITAJTE I...  Vojvodina: Počeo konkurs za sufinansiranje podizanja voćnjaka i zaštitu

Izvor: RTS

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika NOVO
Prethodni tekstNekada je CELO SELO Kruščić gajilo BELI LUK, danas samo JEDNA porodica
Sledeći tekstPrednosti sejane livade i pašnjaka

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime