Lov u mutnom: Česte zloupotrebe za dobijanje poljoprivrednih subvencija

0
475
subvencije
Foto/Ilustracija: Pixabay

Većina poljoprivrednika ozbiljno shvata pravila za dobijanje subvencija – od registracije domaćinstva do dokumentacije. Međutim, ima i onih koji su odlučili da iskoriste priliku i probaju da se okoriste na prevaru. Zato su nadležni odlučili da određene podsticaje isplaćuju tek nakon provere korisnika, a Ministarstvo poljoprivrede je pozvalo sugrađane i poljoprivrednike da prijave zloupotrebe.

Spyrale Adama 1120x1080

– U Upravi za agrarna plaćanja najčešće nailazimo na falsifikovanu dokumentaciju. Na dokumentaciju od firmi koje se uopšte ne bave niti prodajom mehanizacije, niti opreme za poljoprivredu, nego su to neke firme koje su obično skinute sa nekih sajtova, isfalširana dokumentacija zajedno sa fiskalnim računima i nalozima iz banke. Mi nemamo drugi model sem izlaska na teren, tj. da poljoprivredna inspekcija izađe na teren i utvrdi da li investicija postoji ili ne – kaže Biljana Petrović, direktorka Uprave za agrarna plaćanja.

Najviše zloupotreba ima pri nabavci plastenika, sistema za navodnjavanje, priključne mehanizacije… Inspektori su na području jednog okruga u čak 23 od 27 kontrola otkrili nenamensko trošenje novca. Nije pravilo, ali dešava se.

LIBRETO 1120x180

– Pažljivo procenjujemo kod koga ćemo otići u kontrolu, gde su najveći rizici da nešto ne bude ispravno. Naravno, nailazimo na određene nepravilnosti kod korisnika. Taj procenat nije veliki, ali u svakom slučaju svaki put to evidentiramo i ta sredstva moraju da se vrate. Najčešće je to da ta oprema, mašine ili bilo šta što su korišćena sredstva nije na licu mesta, da nisu kupljeni. Na kraju krajeva dešava se da nađemo i falsifikovani račun – navodi Nenad Vujović, pomoćnik ministra za poljoprivrednu inspekciju.

PROČITAJTE I...  Poljoprivredna savetodavna stručna služba Kraljevo - Aktivnosti

Zbog onih koji bi da izigraju sistem neretko trpe odgovorni proizvođači. Podržavaju odluku države da prevarantima stane u kraj.

– Među mojim članovima ima ljudi koji nisu mogli da konkurišu za razne vrste podsticaja, ali koji imaju sasvim reprezentativna gazdinstva i imaju i znanje i iskustvo i znaju da naprave profit na svom gazdinstvu. Treba sankcionisati svaku zloupotrebu u poljoprivredi, jer samo ona sredstva koja se potroše namenski daju poboljšanje u proizvodnji – naglašava Mladen Minić, predsednik Udruženja mladih poljoprivrednika Srbije.

Najmanja mogućnost za zloupotrebe subvencija je kod mehanizacije koja mora da se registruje. Nadležni podsećaju da su proizvođači u obavezi da investiciju čuvaju tri do pet godina i da za sve to vreme inspektor može da dođe da je proveri.
Poziv Ministarstva poljoprivreda za prijavu zloupotreba

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede povodom najnovijih hapšenja u vezi sa zloupotrebama subvencija koje se dodeljuju proizvođačima pozdravlja sve aktivnosti koje sprovodi MUP, a od Sudskih organa očekuje da u skladu sa važećim Zakonima donese presude.

PROČITAJTE I...  U toku prijave za IPARD Meru 3

U saopštenju Ministarstva ovim povodom pozvani su svi građani da od danas pošalju svoje informacije o zloupotrebama na elektronsku adresu prijavizloupotrebu@minpolj.gov.rs
Svaka informacija može biti od izuzetne koristi, jer ćemo tako moći brže da kontrolišemo i suzbijemo sve eventualne zloupotrebe, a samim tim ubrzamo isplatu subvencija onima koji zaista imaju pravo da ih dobiju, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Izvor: RTS, Ministarstvo poljoprivrede

Prethodni tekstProizvodnja mleka porodice Bohuš iz Gložana
Sledeći tekstZaštita zasada breskve i nektarine u narednom periodu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime