Odgajivači autohtonih rasa: Isplatite podsticaje za 2021. i 2022. godinu

0
153
Agrosaveti - Autohtone rase na Krčedinskoj adi 03

Odgajivači autohtonih rasa uputili su sa skupa u Pirotu šest zahteva ministarki poljoprivrede kojim traže isplatu podsticaja iz 2021. i 2022. godine, kao i raspisivanje javnog poziva za ovu godinu, ali uz uvećanje planiranih sredstava, piše portal FAR. Uz to, zatraženo je da se prilikom razmatranja zahteva za podsticaje u obzir uzme i stepen ugroženosti rase za koju se podnosi zahtev, da se podsticaji ne daju za muška grla koja se ne koriste u priplodu, kao i da se izradi Nacionalni program za očuvanje autohtonih rasa

Agil 1120x180

Autohtone rase predstavljaju nacionalno blago i jednu vrstu osiguranja za opstanak stočarstva. Međutim, ekonomska isplativost držanja ovih rasa gotovo da ne postoji, jer zaostaju u proizvodnim karakteristikama za stranim rasama. Uzgajivači se oslanjaju isključivo na subvencije, a posledica neisplaćenih subvencija su dugoročne. Ponovo će biti desetkovan stočni fond autohtonih rasa, jer uzgajivači ne mogu da izdrže bez subvencija.

Cilj ovih zahteva, po rečima odgajivača, je da se obezbedi siguran pravni okvir za opstanak ugroženih domaćih rasa, kao i kontinuitet u primeni mera kako bi stočari imali predvidivost u proizvodnji.

BioPlug 728x90px

Učesnici sa skupa u Pirotu, u emisiji FAR-a “I selo se pita” odgovaraju na pitanja šta muči odgajivače, zašto podsticaji za 2021. i 2022. godinu nisu isplaćeni, šta se traži od ministarke i šta od tih zahteva može da bude ispunjeno, kakav je stav lokalnih samouprava, kakva treba da bude pomoć odgajivačima i kakav je značaj genetičkih resursa.

PROČITAJTE I...  Farma krava i proizvodnja mleka u selu Sepci

Izvor: FAR

Orius 1120x1080
Prethodni tekstI ovo se gaji kod nas: Ruže sa mirisom limuna
Sledeći tekstCHIEF MAX paket: Kompletna zaštita KUKURUZA od KOROVA

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime