Nedeljni pregled: Nastavljen trend pada cene prasadi na većini prodajnih i otkupnih mesta

0
638
Agrosaveti - Uzgoj svinja u Drenovcu 04

Prema zadnjem izveštaju STIPS-a evidentiran je rast cena teladi tovnih bikova i krava za klanje SM rase. Nasuprot tome, cene prasadi su u padu na većini prodajnih i otkupnih mesta. Kuriozitet dešavanja na stočnim pijacama u Srbiji obuhvaćenih projektom STIPS je ta što je dominantna cena jagnjadi dostigla iznos od 400 din/kg na pijaci žive stoke u Kraljevu. Pogledajte i koje su bile konkretne cene žive stoke, kao i cene stočne hrane.

Adama Asorbital 1120x180

Cene tovnih bikova, tovne junadi, krava i teladi

Na stočnoj pijaci u Kraljevu došlo je do rasta cene teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma na 565 din/kg tovnih bikova SM rase telesne mase preko 500 kilograma na 320 din/kg i krava za klanje SM rase na 225 din/kg. Na pijaci žive stoke u Kragujevcu evidentiran je pad prodajne cene priplodnih junica na dominantnih 140.000 dinara po grlu.

Otkupne cene teladi telesne mase do 160 kilograma SM rase i krava za klanje SM rase bile su više u klanicama na području Zlatiborskog regiona, pošto se otkup teladi odvijao po dominantnoj ceni od 550 din/kg, a otkup krava za klanje po ceni od 180 din/kg. Tovni bikovi SM rase telesne mase preko 500 kilograma bili su jeftiniji u odnosu na prvu sedmicu februara na pijaci žive stoke u Užicu. Dominirao je iznos od 340 din/kg.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Otkupne cene tovne junadi telesne mase od 350 do 480 kilograma, tovnih bikova telesne mase preko 500 kilograma i krava za klanje bile su niže u klanicama na području Loznice. Dominantna otkupna cena tovne junadi iznosila je 240 din/kg, tovnih bikova 270 din/kg i krava za klanje 180 di/kg.

Klaničari sa područja Šumadijskog regiona po nižim su cenama u nedelji za nama otkupljivali telad SM rase telesne mase do 160 kilograma, pa je dominirao iznos od 500 din/kg. Nasuprot njima po višoj su ceni vršili otkup tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma (300 din/kg) i krave za klanje (160 din/kg).

Adama Tomigan XL 1120x180

Prema izveštaju reportera STIPS iz Požarevca klanice sa ovog područja vršile su otkup teladi SM rase po dominantnoj ceni od 380 din/kg i krave za klanje SM rase po dominantnoj ceni od 140 din/kg. Obim ponude bio je prosečan.

PROČITAJTE I...  Nedeljni pregled: Otkupna cena teladi u porastu

Najčešća otkupna cena teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma iznosila je 580 din/kg, dok je dominantna cena tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma protekle sedmice iznosila 325 din/kg u klanicama na području Šapca i okoline.

KWS banner 728x90

Cene tovnih svinja, krmača i prasadi

Pad otkupne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma evidentiran je protekle sedmice u klanicama na području južnobačkog regiona. Dominirao je iznos od 250 din/kg, a obim ponude bio je prosečan. Na stočnoj pijaci u Novom Sadu zabeležen je pad cena obe kategorije prasadi i tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma. U klanicama na području Južnobanatskog regiona došlo je do pada otkupne cene tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma, jer je dominirao iznos od 160 din/kg. Obim ponude bio je prosečan.

Prasad telesne mase do 15 kilograma bila su jeftinija na pijaci žive stoke u Kragujevcu u odnosu na prethodnu sedmicu, jer je dominirao iznos od 250 din/kg. Dominantne cene tovnih svinja i krmača za klanje zadržale su se na prošlonedeljnom nivou. Pad otkupne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma evidentiran je i u klanicama na području Šumadijskog regiona, pošto je dominirao iznos od 250 din/kg. Na pijaci žive stoke u Kraljevu evidentiran je pad prodajnih cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma, jer je dominirao iznos od 200 din/kg.

pylon galenika jan 023

Obe kategorije prasadi i krmače za klanje bili su jeftinije u odnosu na prethodni period na stočnoj pijaci u Loznici. Cena prasadi varirala je od 230 do 240 din/kg u zavisnosti od kategorije, dok je kod krmača za klanje dominantna cena iznosila 120 din/kg. U klanicama sa ovog područja došlo je do pada otkupnih cena prasadi, tovnih svinja i krmača za klanje u odnosu na prethodni period. Po izveštaju reportera STIPS iz Niša na pijaci žive stoke u ovom gradu je došlo do pada prodajne cene tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma na dominantnih 170 din/kg..

PROČITAJTE I...  Prasad skuplja na stočnoj pijaci u Čačku, a jeftinija u Leskovcu

Cene ovaca, jagnjadi, koza i jarića

Kuriozitet dešavanja na stočnim pijacama u Srbiji obuhvaćenih projektom STIPS je ta što je dominantna cena jagnjadi dostigla iznos od 400 din/kg na pijaci žive stoke u Kraljevu. Na stočnoj pijaci u Kragujevcu je tokom protekle nedelje došlo do pada dominantne cene jagnjadi na 300 din/kg i rast cene jaradi na dominantnih 200 din/kg.

11 delta gorstak

U klanicama na području Šumadijskog regiona registrovan je pad otkupnih cena jagnjadi i dviski, pošto je kod jagnjadi dominirao iznos od 300 din/ kg, a kod dviski iznos od 150 din/kg. U sedmici za nama su na pijaci žive stoke u Loznici pale cene jadnjadi, jaradi, ovaca i koza, pa je za jagnjad trebalo izdvojiti 290 din/kg, za jarad 190 din/kg, ovce 130 din/kg, a za koze 120 din/kg.

Pad prodajne cene jagnjadi evitentiran je u sedmici za nama i na stočnoj pijaci u Vranju, pošto je dominirao iznos od 340 din/kg. Jagnjad su bila jeftinija i na stočnoj pijaci u Užicu u odnosu na prethodni period, jer su se mogla pazariti po dominantnoj ceni od 340 din/kg.

Adama Soratel 1120x1080

Najčešća otkupna cena jagnjadi iznosila je 290 din/kg protekle sedmice u klanicama na području Braničevskog regiona. Za otkupljenu šilježad klaničari su plaćali 220 din/kg, a za ovce 200 din/kg.

PROČITAJTE I...  Nedeljni pregled: Pala cena teladi u Požarevcu, a prasića i svinja u Leskovcu

Cene žitarica i stočne hrane

Lucerkino seno u balama bilo je jeftinije u nedelji za nama na gazdinstvima u okolini Pančeva, pošto se prodaja najčešće odvijala po ceni od 21 din/kg. Za razliku od sena pšenica je bila skuplja, jer je dominirao iznos od 31.5 din/kg. Pad prodajne cene lucerkinog sena u balama evidentiran je i na gazdinstvima u okollini Požarevca, jer se najčešće moglo pazariti po ceni od 20 din/kg.

lg baner 1120x180px

Na gazdinstvima u okolini Loznice došlo je do pada cena pšenice i stočnog ječma upakovanh u džakove, pa je kod obe žitarice dominirao iznos od 33 din/ kg. U maloprodajnim objektima na području ovog grada evidetiran je pad cena kukuruza i pšenice upakovanih u džakove najčešće od 50 kilograma. Skuplji su u odnosu na prvu sedmicu februara bili sojina sačma (97 din/kg), pšenica (93 din/kg) i lucerkino seno u balama (24 din/kg) na području Smedereva.

Reporter STIPS iz Beograda, zabeležio je protekle sedmice pad dominantne cene pšenice u rinfuzu u silosima na području ovog grada. Dominantna cena kukuruza okrunjenog prirodno sušenog upakovanog u džakove iznosila je 29 din/ kg, dok se pšenica prodavala najčešće za 27 din/kg protekle nedelje na gazdinstvima u okolini Leskovca. U maloprodajnim objektima na području Pirota je cena sojine sačme dostigla iznos od 129 din/kg, dok se suncokretova sačma mogla pazariti za 66 din/kg.

Izvor: STIPS

Prethodni tekstPoljoprivrednici Vojvodine i Mačve neće da razgovaraju sa Nedimovićem: Zahtevi poslati Vladi i predsedniku Srbije
Sledeći tekstPlavo prskanje – neizostavna mera zaštite voćarskih zasada i vinograda

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime