Cena svinja i goveda zavisiće od mesnatosti

0
763
Agrosaveti---otkup-svinja---01

Evropski standardi trebalo bi da zažive u Srbiji najkasnije do 2025. godine, a po njima svinjsko i goveđe meso će se klasirati i cena formirati spram mesnatosti proizvoda, a ne po „živoj vagi“. Naredna godina je planirana kao period za prilagođavanje na novi sistem.

Spyrale Adama 1120x1080

U zemljama gde je stočarstvo razvijeno, mesnatost svinja i goveda se odavno uzima kao glavni parameter za plaćanje životinja, dok je kod nas težina još uvek mera za cenu. Tome dolazi kraj.

Za uspostavljanje novog sistema klasiranja obuku je završilo 30 velikih i malih klanica,a oprema je kupljena, obučene su i licencirane osobe koje će vršiti ocenu mesnatosti.

LIBRETO 1120x180

Naredna godina će biti za prilagođavanje, jer će se sledeće godine doneti Zakon o tržištu poljoprivrednih proizvoda i pravilnici, a osnovaće se i Nacionalno kontrolno telo koje će da prati rad operatera na liniji klanja i klasifikatore. Od 2025. će projekat da startuje u potpunosti.

Novim sistemom predviđeno je da sve klanice koje kolju nedeljno više od 500 tovljenika i 40 goveda budu uključene u sistem klasiranja na osnovu mesnatosti.

PROČITAJTE I...  Zabeležen rast cena jagnjadi na stočnim pijacama

Izvor: Dnevnik

 

 

 

Prethodni tekstIskustvo u ISPAŠI KRAVA tokom CELE GODINE: Pašnjaci kao NAJZDRAVIJI izvor HRANE
Sledeći tekstOrgansko seme i sadni materijal

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime