Nedeljni pregled: Rekordna otkupna cena tovnih bikova SM rase

0
470
Agrosaveti Cena bikova Srem 01
Foto: Vertigo produkcija

U prethodnoj nedelji reporteri STIPS-a evidentirali su rast cene tovnih bikova SM rase. Prasad su bila skuplja na području Loznice i Niša, a jeftinija na području Novog Sada i Šapca. Zabeležen je i rast cene jagnjadi na pijacama u Vranju i Nišu.

Adama Maganic 1120x180

Cene tovnih bikova, tovne junadi, krava i teladi

Dominantna otkupna cena tovnih bikova SM rase telesne mase preko 500 kilograma dostigla je iznos od čak 380 din/kg u klanicama na području nišavskog regiona. To je maksimalna otkupna cena ove kategorije goveda od kada STIPS prati ponudu, tražnju i otkupne cene žive stoke.

Rast otkupne cene tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma zabeležen je u klanicama na teritoriji južnobanatskog regiona, jer je dominirao iznos od 320 din/kg. Otkupna cena tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma bila je viša u odnosu na prethodni period i u klanicama na području Šapca i okolnih mesta, pošto je dominirao iznos od 360 din/kg. Pad otkupne cene teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma evidentiran je u klanicama na teritoriji sremskog regiona. Dominirao je iznos od 400 din/kg.

Paradajz 1120x180

Tovnu junad telesne mase preko 480 kilograma i tovne bikove SM rase telesne mase preko 500 kilograma po višim su cenama otkupljivali klaničari sa područja pčinjskog regiona. Dominantna cena tovne junadi iznosila je 360 din/kg, a tovnih bikova 350 din/kg. Najčešća otkupna cena tovnih bikova SM rase telesne mase preko 500 kilograma iznosila je 330 din/kg u klanicama na teritoriji jablaničkog regiona. Za otkupljene krave za klanje SM rase klaničari su plaćali 220 din/kg.

Na stočnoj pijaci u Leskovcu je izostala prodaja teladi, tovne junadi i ostalih kategorija goveda protekle sedmice. U klanicama na području Loznice i okolnih mesta vršen je otkup tovne junadi telesne mase od 35 do 480 kilograma po ceni od 280 din/kg, tovnih bikova SM rase telesne mase preko 500 kilograma po dominantnoj ceni od 330 din/kg i krava za klanje po dominantnoj ceni od 230 din/ kg, kao i prethodne nedelje.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Cene tovnih svinja, krmača i prasadi

Reporteri STIPS iz Loznice evidentirali su rast prodajnih cena obe kategorije prasadi na stočnoj pijaci u ovom gradu u odnosu na prethodni period. Kupci su za grla telesne mase do 15 kilograma trebali da izdvoje 420 din/kg, a za grla telesne mase od 16 do 25 kilograma 400 din/kg. Klaničari sa područja nišavskog regiona po višm su otkupnim cenama protekle nedelje otkupljivali prasad telesne mase od 16 do 25 kilograma i tovne svinje telesne mase od 80 do 120 kilograma. Za otkupljenu prasad plaćali su 380 din/kg, a za tovne svinje 180 din/kg.

PROČITAJTE I...  Skuplja prasad i tovne svinje na više mesta, a prodaja slabija od očekivane

Na stočnoj pijaci u Nišu su takođe bile više dominantne cene istih kategorija svinja (prasad 400 din/kg i tovne svinje 220 din/ kg). Pad otkupne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma i tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma zabeležen je i u klanicama na teritoriji južnobačkog regiona. Dominantna cena prasadi iznosila je 370 din/kg, a tovnih svinja 180 din/kg.

Krompir 1120x180

Na stočnoj pijaci u Novom Sadu došlo je do pada cena obe kategorije prasadi i obe kategorije tovnih svinja. Dominantna cena prasadi telesne mase do 15 kilograma iznosila je 390 din/ kg, a grla telesne mase od 16 do 25 kilogramama 380 din/kg. Otkupnna cena tovnih svinja varirala je od 170 do 180 din/kg u zavisnosti od telesne mase grla.

U klanicama na teritoriji Šapca i okoline, takođe, je evidentiran pad otkupne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma. Dominirao je iznos od 350 din/kg. Dominantna prodajna cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma iznoila je 390 din/kg na stočnoj pijaci u Leskovcu tokom treće sedice maja. Pored prasadi mogle su se pazariti tovne svinje telesne mase od 80 do 120 kilograma po dominantnoj ceni od 220 din/kg.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Cene ovaca, jagnjadi, koza i jarića

Prema izveštaju reportera STIPS iz Vranja protekle su nedelje na pijaci žive stoke u ovom gradu bili skuplji jagnjad i ovce. Za prodatu jagnjad odgajivači i prodavci su najčešće mogli dobiti 360 din/kg, a za ovce 160 din/kg. Rast otkupne cene jagnjadi evidentiran je u klanicama na području nišavskog regiona, pošto je dominirao iznos od 360 din/kg. Na stočnoj pijaci u Nišu došlo je do rasta cena jagnjadi na 400 din/kg, ovaca na 240 din/kg i koza na 150 din/kg.

PROČITAJTE I...  Farmeri se žale na pad cene tovljenika, šta se dešava?

Na stočnoj pijaci u Somboru došlo je do pada prodajnih cena jagnjadi i jaradi protekle nedelje. Jagnjad su se najčešće mogla pazariti po ceni od 400 din/kg, a jarad po dominantnoj ceni od 300 din/kg. Otkupna cena jagnjadi bila je niža u odnosu na prethodnu sedmicu u klanicama na području braničevskog regiona. Otkup se najčešće odvijao po ceni od 350 din/kg. Pored jagnjadi klaničari su otkupljivali još i šilježad po dominantnoj ceni od 160 din/kg.

Adama Forapro 1120x180

Na pijaci žive stoke u Požarevcu je protekle nedelje evidentirana prodaja jagnjadi po ceni od 390 din/ kg, šilježadi po ceni od 240 din/kg i ovce po dominantnoj ceni od 140 din/kg. Obim ponude bio je prosečan. Nastavljen je pad cene jagnjadi tokom treće sedmice maja na stočnoj pijaci u Novom Sadu. Ponuda grla bila je prosečna, a dominirala je cena od 380 din/kg.

Cene žitarica i stočne hrane

Prema izveštaju reportera STIPS iz Čačka kukuruz, okrunjen prirodno sušen, pšenica i stočni ječam upakovani u džakove bili su skuplji na pijaci u ovom gradu uprkos dobroj ponudi. Dominantna cena kukuruza iznosila je 46 din/kg, dok je za pšenicu i stočni ječam trebalo izdvojiti 50 din/kg.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Na gazdinstvima u okolini Čačka moglo se protekle sedmice pazariti lucerkino seno u balam, a dominantna cena iznosila je 25 din/kg. Kukuruz okrunjen prirodno sušen upakovan u džakove bio je skuplji u odnosu na prethodni period na gazdinstvima u okolini Kikinde. Dominirao je iznos od 40 din/kg. Skuplji je takođe, bio isti proizvod ali u rinfuzu, pošto je dominirao iznos od 39 din/kg. Rast cena pšenice i stočnog ječma upakovanih u džakove najčešće od 50 kilograma zabeležen je i na gazdinstvima u okolini Loznice, pošto je kod oba poljoprivredna proizvoda dominirao iznos od 40 din/kg. Pšenica upakovana u džakove bila je skuplja i u maloprodajnim objektima na području ovog grada. Dominirao je iznos od 42 din/kg.

PROČITAJTE I...  Nedeljni pregled: Otkupna cena teladi u porastu

Na gazdinstima u okolini Niša evidentiran je rast cene pšenice u odnosu na prethodni period na dominantnih 40 din/kg. Jeftiniji su u sedmici za nama bili kukuruz i lucerkino seno u balama, dok je za razliku od njih bila skuplja pšenica na gazdinstvima u okolini Pančeva. Dominantna cena kukuruza iznosila je 33,5 din/kg, za lucerkino seno su kupci trebali da izdvoje 27 din/kg, dok je za pšenicu 41 din/kg.

Kukuruz okrunjen prirodno sušen upakovan u džakove od 50 kilograma bio je jeftiniji u odnosu na prethodni period na gazdinstvima u okolini Kikinde. Dominirao je iznos od 39 din/kg. U malprodajnim objektima na području Pirota se protekle nedelje pojavio u ponudi kukuruz okrunjen prirodno sušen po dominantnoj ceni od 47 din/kg. Za sojinu sačmu su kupci sa ovog područja trebali da izdvoje 129 din/ kg, suncokretovu sačmu 79 din/kg, dok je dominantna cena stočnog brašna iznosila 35 din/kg.

Izvor: STIPS

Prethodni tekstKoliko je poskupeo ogrev
Sledeći tekstNe propustite zaštitu MALINE pred kišu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime