Zabeležen rast cena jagnjadi na stočnim pijacama

0
1986
jagnjad
Foto: Vertigo produkcija

U sedmici za nama reporteri STIPS-a evidentirali su rast otkupne i prodajne cene prasadi, kao i više cene jagnjadi na pijacama žive stoke. Otkupne cene tovnih bikova varirale su od mesta do mesta.

Adama Maganic 1120x180

Cene goveda, teladi, tovne junadi, krava

U nedelji za nama bila je viša otkupna cena teladi telesne mase do 160 kilograma u klanicama na području podunavskog regiona, pošto je iznosila 430 din/kg. Za razliku od njih niža je bila otkupna cena tovnih bikova SM rase telesne mase preko 500 kg, pošto je dominirao iznos od 235 din/kg uz prosečnu ponudu i otkup.

Na stočnoj pijaci u Užicu došlo je do rasta prodajne cene krava za klanje na dominantnih 175 din/kg. Otkupna cena tovnih bikova HF rase telesne mase preko 500 kilograma bila je viša protekle sedmice u klanicama srednjebanatskog regiona, pošto je dominirao iznos od 230 din/kg. U istom periodu pala je otkupna cena tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma na dominantnih 250 din/kg.

MPS baneri II

Reporter STIPS iz Kragujevca zabeležio je pad otkupne cene krava za klanje u odnosu na prethodnu sedmicu u klanicama na području šimadijskog ragiona. Dominirao je iznos od 150 din/kg. Obim ponude bio je prosečan. Klanice sa područja Niša, po nižim su cenama u odnosu na prethodnu sedmicu vršile otkup tovnih bikova telesne mase preko 500 kilograma. Dominirao je iznos od 20 din/ kg.

Cene tovnih svinja i prasadi

Na pijaci žive stoke u Loznici, protekle su sedmice bila skuplja prasad i tovne svinje telesne mase preko 120 kilograma, pa je kod prasadi telesne mase do 15 kilograma dominirao iznos od 230 din/kg, a kod grla telesne mase od 16 do 25 kilograma iznos od 220 din/kg. Za tovne svinje su kupci trebali da izdvoje najčešće 150 din/kg. Prasadi je bilo od 15 do 50 grla, u zavisnosti od kategorije dok je tovnih svinja bilo desetak u ponudi.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Na stočnoj pijaci u Kragujevcu zabeležen je rast cene tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma na 160 din/kg i pad cene tovnih svinja telesne mase preko 120 kilograma na 140 din/kg u nedelji za nama.

PROČITAJTE I...  Cena svinja i goveda zavisiće od mesnatosti

U klanicama na području šumadijskog regiona došlo je do rasta otkupne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma na dominantnih 235 din/kg i pada otkupne cene krmača za klanje na 120 din/kg. Obim otkupa bio je prosečan

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika NOVO

Cene ovaca, jagnjadi, koza, dviski i šilježadi

Prodajna cena jagnjadi bila je viša u odnosu na prethodni period na pijaci žive stoke u Užicu, jer su se najčešće mogla pazariti po dominantnoj ceni od 340 din/kg. Jagnjad su takođe bila skuplja i na stočnoj pijaci u Kraljevu, jer se prodaja ove kategorije ovaca odvijala najčešće po ceni od 340 din/kg. Reporter STIPS iz Loznice evidentirao je protekle nedelje rast prodajne cene jagnjadi na stočnoj pijaci, pošto je dominirao iznos od 270 din/kg. Na pijaci žive stoke u Nišu zabeležen je rast cene jagnjadi, jer je dominantan iznos dostigao čak 330 din/kg.

Otkupne cene jagnjadi i ovaca bile su na prošlonedeljnom nivou u klanicama na području Loznice i okoline. Protekle su sedmice jagnjad bila skuplja i u klanicama na području podunavskog regiona. Otkup se najčešće obavljao po ceni od 280 din/kg uz prosečnu ponudu i dobar otkup.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Otkupna cena jagnjadi bila je niža u odnosu na prethodni period u klanicama na području Nišavskog regiona. Dominirao je iznos od 260 din/kg.

PROČITAJTE I...  Cena svinja skočila: Stočari na nuli, pokrivaju se samo troškovi

Cene žitarica i stočne hrane u oktobru 2021.

Uprkos boljoj ponudi kukuruza u odnosu na septembar, jer se na tržištu pojavio proizvod ovogodišnjeg roda, cena je ostala nepromenjena. Nešto slabija bila je ponuda pšenice i stočnog ječma na prodajnim mestima. U obimu ponude sojine sačme, suncokretove sačme, lucerkinog brašna i ostalih poljoprivrednih proizvoda nije bilo značajnijih izmena u odnosu na prethodni period.

Adama Forapro 1120x180

Nastavljen je trend rasta cena pojedinih kultura. Obim prodaje varirao je, pošto je na pojedinim mestima bio dobar, a na pojedinim slab. Cena kukuruza se tokom oktobra na prodajnim mestima centralne Srbije kretala od 25 do 35 din/kg, ali je kao i tokom septembra dominirao iznos od 30 din/kg. U Vojvodini je na pijacama cena kukuruza, upakovanog u džakove proteklog meseca najčešće varirala od 28 do 30 din/kg, kao i prethodnog meseca. U silosima se cena kukuruza kretala najčešće od 25 do 28 din/ kg.

Za pšenicu upakovanu u džakove od 50 kilograma kupci su na pijaci najčešće trebali da odvoje od 25 do 30 din/kg tokom proteklog meseca. U silosima je bio iznos od 25 do 28 din/kg.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Dominantna prodajna cena stočnog ječma upakovanog u džakove od 50 kilograma bila je na pijacama na prošlomesečnom nivou, jer je iznosila 28 din/kg. Stočni ječam se tokom oktobra mogao pazariti u silosima na području Subotice i Sombora po ceni od 26 do 28 din/kg, što ukazuje na rast u odnosu na prethodni mesec.

PROČITAJTE I...  Udruženje odgajivača ovaca Srbije

Prodaja stočnog brašna se proteklog meseca odvijala na 3 pijace po dominantnoj ceni od 28 din/kg. Promet stočnog brašna zabeležen je jedino u silosima na području Loznice po dominantnoj ceni od 25 din/kg.

Ponuda sojine u zrnu zabeležena je na pijaci u Loznici po dominantnoj ceni od 80 din/kg, što ukazuje na rast cene u odnosu na septembar. U silosima na području Leskovca dominirao je iznos od 75 din/kg, Pančeva iznos od 77 din/kg, Na području Novog Sada postignut je iznos od 78 din/kg, dok je u Somboru dominirao iznos od 83 din/kg. Ovi podaci ukazuju na rast cene proizvoda u odnosu na septembar.

Prodaja sojine sačme evidentirana je u maloprodajnim objektima u devet gradova. Cena se kretala u intervalu od 90 do čak 123 din/kg, ali se najčešće mogao pazariti po ceni od 105 din/kg. To ukazuje na rast cene u odnosu na prethodni period.

Maloprodajna cena suncokretove sačme varirala je od 51 do 70 din/kg, što takođe ukazuje na rast cene proizvoda. Cena lucerkinog brašno je u mesecu za nama iznosila 50 din/kg, a mogla se pazariti u maloprodajnim objektima na području Čačka i Novog Sada.

Promet lucerkinog sena odvijao se na dve pijace po ceni od 20 din/kg na području S. Mitrovice i po ceni od 25 din/kg na pijaci u Loznici. Ovo kabasto stočno hranivo moglo se pazariti na gazdistvima u okolini devet gradova po dominantnoj ceni od 20 din/kg.

Izvor: STIPS

Prethodni tekstUhapšeno još 40 ljudi zbog malverzacija sa subvencijama
Sledeći tekstReč struke: Do rentabilnije proizvodnje analizom zemlje i drugačijim oranjem

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime