Otkupna cena teladi skočila u Smederevu, a pala u Kragujevcu

0
498
Agrosaveti---sistem-krava-tele---Gardinovci---01
Foto: Vertigo produkcija/ U našem ataru

U nedelji za nama reporteri STIPS-a zabeležili su rast otkupne cene teladi na području Smedereva, a pad na području Kragujevca. Evidentiran je i rast cena prasadi, tovnih svinja i krmača za klanje, kao i viša cena jagnjadi u Novom Sadu, Obrenovcu i Smederevu.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Cene goveda, teladi, tovne junadi, krava

U klanicama Podunavskog regiona bila je viša otkupna cena teladi SM rase težine do 160 kilograma (420 din/kg), dok je u istom periodu bila niža otkupna cena tovnih bikova SM rase telesne mase preko 500 kilograma (260 din/kg). Otkupna cena teladi, SM rase, telesne mase do 160 kilograma, dostigla je svoj maksimum ove godine, jer je dominirao iznos od čak 590 din/kg. Viša je, takođe, bila i otkupna cena tovne junadi SM rase telesne mase do 480 din/kg, jer je dominirao iznos od 280 din/kg.

Klanice sa područja Kragujevca i okolnih mesta protekle su nedelje po nižoj ceni u odnosu na prethodnu otkupljivale telad SM rase telesne mase do 160 kilograma po dominantnoj ceni od 440 din/kg.

2022 Custodia 1120x1080

Reporteri STIPS iz Kikinde su protekle nedelje zabeležili rast otkupnih cena tovne junadi telesne mase do 480 kilograma i tovnih bikova telesne mase preko 500 kilograma, kako grla HF rase, tako i grla SM rase. Dominantna cena varirala je u intervalu od 250 din/kg za tovne bikove HF rase do 270 din/kg za otkupljenu tovnu junad i tovne bikove, SM rase.

Najčešća otkupna cena tovnih bikova telesne mase preko 500 kilograma varirala je od 250 din/kg za grla HF rase do 270 din/kg za grla SM rase u klanicama na području Beograda.

galenika fitofarmacija pylon 1120x85

Na pijaci žive stoke u Požarevcu protekle su se sedmice mogla pazariti telad SM rase telesne mase do 160 kilograma po dominantnoj ceni od 380 din/kg i krave za klanje SM rase po dominantnoj ceni od 140 din/kg.

PROČITAJTE I...  Cena jaradi viša u Leskovcu, a jagnjad skuplja u Nišu i Smederevu

Dominantna cena krava za klanje SM rase iznosila je cena krava za klanje SM rase iznosila je 160 din/kg u klanicama na području Severnobačkog regiona. Krave za klanje HF rase klaničari su protekle sedmice plaćali 120 din/kg.

MPS2022 GBaneri

Cene tovnih svinja i prasadi

Na stočnoj pijaci u Kragujevcu došlo je do rasta prodajnih cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma i krmača za klanje. Za prasad su kupci trebali da izdvoje 230 din/kg, a za krmače 140 din/ kg.

U klanicama na području Šumadijskog regiona niža je bila otkupna cena krmača za klanje jer je dominirao iznos od 130 din/kg. Prasad telesne mase od 16 do 25 kilograma bila su skuplja u odnosu na drugu sedmicu decembra i na stočoj pijaci u Kraljevu, jer su se mogla najčešće pazariti za 240din/kg.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Rast otkupne cene tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma zabeležen je u klanicama na području Južno-banatskog regiona pošto je dominirao iznos od 180 din/kg. Grla telesne mase preko 120 kilograma klaničari su plaćali 170 din/kg.

Klaničari sa područja Srednjebanatskog regiona po višim su cenama u odnosu na predhodni period plaćali za otkupljene krmače za klanje pošto je dominirao iznos od 140 din/kg.

Adama 2022 Chief&Nicogan 1120x180

Otkupne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma i tovnih svinja telene mase od 80 do 120 kilograma bile su niže u klanicama na području Jablaničkog regiona tokom treće sedmice decembra. Dominantna cena prasadi iznosila je 220 din/kg, dok je najčešća otkupna cena tovljenika iznosila 160 din/ kg. Iste kategorije svinja bile su jeftinije u odnosu na predhodni period i na stočnoj pijaci u Leskovcu.

PROČITAJTE I...  Nastavljen trend pada cene jagnjadi | Cene stoke i stočne hrane

U klanicama na području Beograda evidentiran je rast otkupne cene tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma tokom protekle sedmice. U istom periodu je došlo do rasta prodajnih cena obe kategorije prasadi pošto je dominantna cena varirala od 260 do 270 din/kg u zavisnosti od telesne mase i kvaliteta grla.

Talisman Skaut Galenika Fitofarmacija 1120x85

Cene ovaca, jagnjadi, koza, dviski i šilježadi

Prema izveštaju reportera STIPS iz Novog Sada u periodu od 13. do 19. decembra na pijaci žive stoke u ovo gradu su bila skuplja jagnjad, jer je dominirao iznos od 310 din/kg. Slaba ponuda a nešto veći obim potražnje u odnosu na prethodni period glavni su razlog rasta prodajne cene jagnjadi na pijaci u Obrenovcu. Dominantna cena iznosila je čak 350 din/kg.

Rast dominantne cene jagnjadi na dominantnih 350 din/kg i pad prodajne cene šilježadi na dominantnih 220 odlika je treće sedmice decembra na stočnoj pijaci u Smederevu.

Adama Zamir 1120x1080

U klanicama na području Podunavskog regiona, takođe, je bila viša otkupna cena jagnjadi u odnosu na prethodni period. Pad pradajnih cena jagnjadi, jaradi i ovnova za priplod karakteristika je stočne pijace u Kragujevcu tokom treće sedmice decembra. Za jagnjad su kupci trebali da izdvoje 310 din/kg, za jarad 190 din/kg, a za ovnove 35.000 dinara po grlu.

U klanicama na području Šumadijskog regona viša je bila otkupna cena dviski, jer se otkup najčešće odvijao po ceni od 155 din/kg. Obim otkupa bio je prosečan.

Jagnjad su protekle sedmice zbog dosta dobre ponude bila jeftinija i na stočnoj pijaci u Čačku. Najčešće su se mogli pazariti po ceni od 330 din/kg.

U klanicama na području Jablaničkog regiona izostao je otkup jagnjadi, jaradi i ostalih kategorija ovaca i koza.

Cene žitarica i stočne hrane

Dominantna cena lucerkinog sena u balama bila je viša, dok su cene kukuruza okrunjenog prirodno sušenog i pšenice bile nuže u toku protekle nedelje na gazdinstvima u okolini Pančeva. Za lucerkino seno u balama kupci su trebali da izdvoje 21 din/kg, kukuruz 25.5 din/ kg, a za pšenicu 31.5 din/kg. U maloprodajnim objektima na području ovog grada bili su jeftiniji pšenica i kukuruz u odnosu na prethodni period. U silosima na području Pančeva evidentiran je pad cena pšenice, kukuruza i sojinog zrna protekle sedmice.

PROČITAJTE I...  Nedeljni pregled: Cene jagnjadi varirale u zavisnosti od ponude i tražnje

Pad cene lucerkinog sena u balama evidentiran je tokom treće sedmice decembra na gazdinstvima u okolini Šapca. Najčešće se moglo pazariti po ceni od 28 din/kg. U maloprodajnim objektima na području ovog grada došlo je do pada cene suncokretove sačme na 48 din/kg.

Stočno brašno bilo je skuplje u maloprodajnim objektima na području Požarevca protekle sedmice. Dominirao je iznos od 29 din/kg. Na gazdinstvima u okolini Kikinde došlo o pada dominantne cene lucerkinog sena u balama na 24 din/kg a ponuda ovog značajnog kabastog stočnog hraniva bila je veoma slaba. U maloprodajnim objektima na području ovog grada evidentiran je rast dominantne cene suncokretove sačme na 61 din/kg. U silosima na području ovog grada došlo je do pada cene kukuruza okrunjenog, prirodno sušenog dominirao iznos od 26 din/kg.

Reporter STIPS iz Novog Sada je zabeležio pad dominantne cene sojinog zrna na 72 din/kg u silosima na području ovog grada. Dominantna cena kukuruza okrunjenog, prirodno sušenog upakovanog u džakove iznosila je 32 din/ kg. Za pšenicu i stočni ječam kupci su trebali da izdvoje 33 din/kg, za lucerkino seno u balama 30 din/kg, a za sojino zrno upakovano u džakove 80 din/kg. U silosima na području ovog grada moglo se pazariti stočno brašno po dominantnoj ceni od 27 din/kg.

Izvor: STIPS

Prethodni tekstGovedarstvo iz ugla mladog poljoprivrednika: Tov teladi, bikova i farma krava
Sledeći tekstHibrid kukuruza za sve uslove proizvodnje

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime