Vodič za kupovinu rasada: Kako prepoznati zdrave sadnice

0
2037
kupovina rasada
Foto: Pixabay

Kupovina kvalitetnog rasada, zdravih i snažnih sadnica uvek pruža veliku prednost. Zdrave biljke će brže da se prime u zemljištu i trebaće manje truda oko nege. Osim toga, što se biljke brže uspostave u bašti, pre će početi sa cvetanjem i proizvodnjom plodova.

Adama Maganic 1120x180

Međutim, kupovni rasad može da bude mačka u džaku. Na prvi pogled biljke mogu da izgledaju zdravo, a da zapravo postoji problem. Zato je važno pregledati biljke kada odete u rasadnik ili ih poručite. U nastavku su saveti šta treba da proverite kod rasada, pre nego što biljke posadite u svoju baštu.

Kako prepoznati kvalitetan rasad

Ukoliko ste odlučili da odete direktno u rasadnik prošetajte se po njemu i pogledajte ponudu. Da li većina biljaka izgleda zdravo i negovano? Ako u jednom delu ima puno uvenulih biljaka, velike su šanse da se o ostalim biljkama ne vodi dovoljna briga.

Web baner Sekator Bayer 1120x180 V01

Provera nadzemnog dela rasada

Lišće: Pogledajte lisnu masu biljaka za koje ste zainteresovani. Da li je lišće zeleno, sjajno i bujno? Da li ima novog, mladog lišća? Treba izbegavati rasad čije lišće je opušteno (žedno), ima po koji žuti ili braon list. Te biljke su pod nekom vrstom stresa i postoji šansa da se ne oporave. To je posebno važno kada kupujete jednogodišnje povrće i bilje. Vrlo je moguće da neće imati vremena da se oporave, nakon dodatnog stresa koji će doživeti dok ih dopremite do bašte. Zapravo, mogle bi da provedu mesec dana ili više oporavljajući se.

PROČITAJTE I...  Kompletan VODIČ ZA UZGOJ PETUNIJA: Setva, održavanje, zaštita

Oblik biljke: Obratite pažnju da li je biljka kompaktna, sa više stabiljka. Kod mladih biljaka, što je višlja ne znači i da je bolja sadnica. Ukoliko je stabljika visoka, tanja i vretenasta može da znači da je došlo do izduživanja sadnica. Osim što je biljka pod stresom, možda se nikada neće pravilno granati i može da propadne u bašti (na primer, tanka stabljika može da se slomije pod naletima vetra), a svakako će proizvoditi manji broj pupova i cvetova.

Duplex PRO banner 1120x180 Galenika

Insekti i bolesti: Pažljivo pregledajte biljku i saksiju ili kontejner kako biste pronašli znakove štete od insekata ili bolesti. Proverite obe strane lišća. Posebno obratite pažnju na pazuhe, gde se spaja list sa stabljikom, jer je to mesto gde najčešće možete primetiti štetočine poput biljnih vaši. Znaci mogu da budu pocrnela područja, rupice ili mrlje na lišću, muljava zemlja, lepljivost, izobličenost… Ukoliko primetite da je biljka orezivana (lišće, stabljike), to može da indikuje da je bila napadnuta i da je orezana kako bi izgledala zdravije.

Pupoljci i cvetovi: Sadnice ne bi trebalo da budu u cvetu. Iako deluje primamljivo da kupite povrće koje je već počelo da cveta, biljke koje imaju male pupoljke, ali nisu počele da cvetaju bolje će podneti rasađivanje.

BTZ 1120x180px

Provera korena rasada

Ovo je zapravo najbitniji deo, jer je skriven. Koren je toliko važan da se ne može dovoljno naglasiti. Korenski sistem drži biljku na mesto. Takođe, prenosi vodu i neophodne hranljive materije, odnosno hrani biljku. Prepoznavanje zdravog korena nije teško, kada znate šta da gledate.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja supstrata je lakša nego što se misli

Prvo pogledajte dno saksije ili kontejnera. Ako se vidi korenje koje je probilo kroz drenažne rupe, to znači da je sadnica provela previše vremena u saksiji (kontejneru). Ovakvu sadnicu je i teže izvaditi iz saksije. Ukoliko slučajno kupite takvu sadnicu, imajte na umu da morate odmah da je presadite u zemlju.

Adama Forapro 1120x180

Ukoliko nema korenja koje je izašlo kroz drenažne rupe na saksiji, izvadite biljku. Iskusni povrtari na ovaj način uvek proveravaju biljke i osoblje rasadnika ne pravi problem. Naravno, biljku treba pažljivo izvaditi da se ne ošteti.

Nagnite biljku na stranu. Deo stabljike nesporedno iznad tla stavite između dva prsta i lagano je izvucite iz saksije ili kontejnera. Zdravi koreni bi trebalo da budu beli, sočni, brojni i dovoljno dugi da drže tlo u obliku posude u kojoj se nalaze. Ako su vidljivi bilo koji vrhovi korena, trebalo bi da budu beli.

rasad
Foto: Pixabay

Ukoliko vidite oko ivice zemlje gustu masu isprepletenih belih korena koji nisu ostavili puno prostora zemlji, trebalo bi zaobići takvu biljku, ako je moguće. Ekstreman rast korena može da nastane iz više razloga, a nijedan nije dobar. Uzrok može da bude nedovoljan unos hranljivih materija ili vode dok je sadnica rasla, zatim, da je predugo u saksiji, itd.

PROČITAJTE I...  I ovo se gaji kod nas: Ruže sa mirisom limuna

Ukoliko su koreni smeđi i mrvičasti, to znači da biljka nije zdrava. Takvu biljku, takođe, ne treba kupovati.

Ukoliko su koreni vrlo mali i ne drže oblik tla, rasad nije dovoljno star. Biljka je zdrava, ali je suviše mlada i nije spremna za rasađivanje. Takva sadnica može da se kupi, ukoliko imate nameru da je još neko vreme držite u saksiji.

Dodatni savet

Sve češće se dešava da se rasad poručuje i dostavlja kurirskim službama. I tada možete da pregledate biljke i imate pravo da vratite i zamenite sve što primetite da je loše. Takođe, treba imati u vidu da su biljke ipak bile pod stresom dok su došle do vas, te mogu imati opušteno lišće, ali bi trebalo brzo da se oporave.

T.T.

Izvori: Spruce, Gardnening knowhow

Preuzimanje teksta je dozvoljeno samo uz navođenje našeg portala kao linkovanog izvora.

Prethodni tekstObjavljeno kada počinje isplata subvencija po hektaru
Sledeći tekstKulenijada i kobasicijada u Baču 22. aprila – prijave u toku

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime