Ženama u agraru obezbeđene brojne prednosti za dobijanje subvencija

1
1310
zene traktor
Foto: Pixabay

Ženama u agrobiznisu je omogućeno da imaju prednost u procesu bodovanja i rangiranja prilikom sprovođenja državnih subvencija i IPARD programa, a lakše mogu da dođu i do poljoprivrednih kredita.

Adama Asorbital 1120x180

U Upravi za agrarna plaćanja ističu da je cilj da se što veći broj žena ohrabri da pokrenu svoj biznis. Zato su osmišljene razne povlastice u programima subvencija.

Naime, više od petine žena u poljoprivredi imaju ulogu sporednog člana domaćinstva, bez plate, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku. Samo 15% žena ima status nosioca poljoprivrednog gazdinstva, a čak preko 50% je starije od 65 godina.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Fokus Ministarstva poljoprivrede i Uprave za agrarna plaćanja, proteklih godina usmeren upravo ka podršci ženama i mladima u agrobiznisu, rečeno je Tanjugu u Upravi.

“Kako bi se što veći broj žena motivisao da uđe u agrobiznis, u sistem subvencija je uvedena pozitivna diskriminacija i žene su dobile priliku da lakše dođu do poljoprivrednih kredita uz kamantnu stopu od samo 1% na godišnjem nivou” objašnjava direktorka Uprave za agrarna plaćanja Biljana Petrović.

Adama Tomigan XL 1120x180

Takođe, prilikom sprovođenja većine investicionih mera koje se subvencionišu iz nacionalnog, ali i iz budžeta EU kroz IPARD program, žene imaju prednost u procesu bodovanja i rangiranja, kazala je Petrović.

PROČITAJTE I...  U 2022. budžet za podsticaje za organsku proizvodnju veći nego ikad

Kao korisnice IPARD podsticaja u okviru Mere 1 žene mogu ostvariti bespovratna sredstava u iznosu od 60%, a ukoliko su mlađe od 40 godina, visina podsticaja je veća i iznosi 65%.

KWS banner 728x90

 

 

 

Prethodni tekstMalčiranje voćaka: Prirodna zaštita od korova i ishrana voćnjaka
Sledeći tekstLoša godina za malinu: Ni visoka cena ne nadoknađuje pad prinosa

1 KOMENTAR

  1. Imam poljoprivredno gazdinstvo,bavim se uzgojom tovljenih svinja i pilica da li imam pravo na subvenciju za rekonstrukciju objekata i kupovinu jos stoke
    Pozdrav

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime