Subvencije za pčelare: Počele prijave za podsticaje po košnici pčela

0
1018
Agrosaveti - Postavljanje kosnica na Fruskoj gori 01

Podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje od 800 dinara po košnici pčela počelo je 15. aprila i trajaće sve do 31. maja 2022. godine. Pčelari mogu zahteve da podnesu i elektronski.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Zahtev za ostvarivanje prava na podsticaje po košnici podnosi se na propisanom Obrascu – Zahtev za podsticaje po košnici pčela koji je sastavni deo Pravilnika o načinu ostvarivanja prava na podsticaje u stočarstvu po košnici pčela.

Zahtevi mogu da se podnesu na dva načina: putem pošte, kao preporučeno pismo ili elektronskim putem.

Adama Sultan 1120x180

Zahtevi koji se podnose preporučenom poštom od 15. aprila 2022. godine se šalju na adresu Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Upravi za agrarna plaćanja, na adresu Bulevar kralja Aleksandra 84, 11050 Beograd.

Ukoliko se odlučite da zahtev pošaljete elektronski, to možete učiniti putem zvanične stranice Uprave za agrarna plaćanja https://uap.gov.rs. Kompletno uputstvo za podnošenja zahteva elektronskim putem možete pogledati OVDE.

Aneri Galenika 1120x185px

Pčelari koji imaju registrovan elektronski potpis, ceo proces će obaviti unošenjem traženih podataka u aplikaciju (podacio o podnosiocu zahteva, broj poljoprivrednog gazdinstva, HID broj i broj pčelinjih stajališta) i elektronskim podnošenjem zahteva. Tokom samog procesa elektronskog potpisivanja imaće detaljna uputstva koja će ih voditi kroz proces. Rešenje povodom ovog zahteva biće im takođe prosleđeno elektronskim putem.

PROČITAJTE I...  Subvencije za uzgoj šećerne repe u 2023. godini 35.000 dinara po hektaru

Podnosioci zahteva koji nemaju registrovan elektronski potpis, moći će da nakon unošenja traženih podataka,  generišu obrazac za podnošenje zahteva koji će na sebi imati bar kod. Generisani obrazac sa bar kodom je neophodno odštampati, svojeručno potpisati, ili overiti, a  potom ga poslati preporučenom poštom, ne pre 15. aprila 2022. godine, na adresu Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za agrarna plaćanja, Bulevar kralja Aleksandra 84, 11050 Beograd.

Ko ostvaruje pravo na podsticaj

Pravno lice, preduzetnik i fizičko lice – nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, koje ispunjava uslove propisane zakonom kojim se uređuju podsticaji u poljoprivredi i ruralnom razvoju, može da ostvari pravo na podsticaje u stočarstvu po košnici pčela za najmanje 20, a najviše 1.000 košnica pčela.

To u praksi znači da svi pčelari koji imaju manje od 20 obeleženih i registrovanih košnica pčela ne ispunjavaju uslov za ostvarivanje prava na podsticaj po košnici pčela, dok oni koji imaju preko 1.000 košnica i podnose zahtev za ostvarivanje prava na ovaj podsticaj, neće po automatizmu biti odbijeni zbog prekoračenja propisanog broja košnica, već će im se priznati podsticaji za 1.000 košnica pčela.

PROČITAJTE I...  Sajam pčelara Vojvodine 2019.

Izvor: Uprava za agrarna plaćanja

Prethodni tekstProblemi u stočarstvu: SILOSI puni PAUČINE, kaže poljoprivrednik iz MAČVE
Sledeći tekstHapšenja se nastavljaju: Otkrivene nove pronevere robnih rezervi

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime