Problemi u stočarstvu: SILOSI puni PAUČINE, kaže poljoprivrednik iz MAČVE

0
408

Miloš Teodorović iz mačvanskog sela Salaš Crnobarski, jedan je od poljoprivrednika za primer. Na gazdinstvu žive 3 generacije koje složno vode i unapređuju imanje. Miloš godišnje utovi oko 1.000 svinja, a pored njih gaji ovce i krave, sve to, naravno, prati ratarska proizvodnja. Gazdinstvo Teodorovića jedno je od najvećih u ovom kraju, svi ih znaju kao dobre domaćine i vredne i čestite ljude.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Teška situacija naterala Miloša da rasprodaje tovljenike

Stanje u poljoprivredi sve je teže, farme se gase, a stočni fond smanjuje. Otkupna cena mleka dostigla je rekordni minimum, pa poljoprivrednici više nemaju računicu da bilo šta proizvode. Prethodna godina bila je sušna i hrane nema dovoljno. Teška i složena situacija naterala je Miloša da rasprodaje tovljenike za kojima će najverovatnije uslediti i prodaja goveda. Ukoliko se ništa ne bude promenilo jedno od najuglednijig domaćinstava će možda biti ugašeno. Našeg sagovornika smo zatekli u setvi, koja otežano ide jer nedostaju zalihe vlage u zemljištu.

Gazdinstvo porodice Teodorović obrađuje nešto više od 35 hektara zemlje. Pretežno se seju kukuruz, ječam i pšenica. Miloš je revoltiran stanjem u poljoprivredi i poručuje da ukoliko se ovakava situacija bude nastavila građani Srbije će biti primorani na uvoz mesa lošeg kvaliteta.

Adama Sultan 1120x180

Miloš ima 35 godina, završio je srednju poljoprivrednu školu i kao veterinarski tehničar brine o zdravstvenom stanju životinja. Pored svinja na farmi su i krave, ovce, i bikovi, pa posla ima svakodnevno. Ovaj mladi poljoprivrednik nam je rekao da se subvencije za farmere isplaćuju, uz mala zakašnjenja, i da Uprava za agrarna plaćanja poštuje sve dogovore. Miloš naglašava da je problem u niskim subvencijama kao i da je neophodno da se ukinu akcize na gorivo kako bi proizvodnja žitarica bila jeftinija.

PROČITAJTE I...  Uzgoj malina i svastarenje u valjevskom kraju

Prazni silosi

Silosi porodice Teodorović jedini su u selu i nekada su biti do vrha puni, hrane je bilo na pretek i nije se strepelo. Sušna godina je desetkovala rod i ostavila nesagledive posledice. Silosi su prazni.

Aneri Galenika 1120x185px

U Srbiji nije lako biti poljoprivrednik, i pored mnogo rada i truda krajnji ishod je često veoma neizvestan. Miloš je po prirodi optimista i ne odustaje tako lako, uprkos brojnim nedaćama. On je skroman i vredan čovek, i kako kaže, zadovoljan je i malom zaradom, jedino što želi je da mu država omogući da živi od svog rada.

Sagovornik:  Miloš Teodorović, poljoprivrednik iz sela Salaš Crnobarski

Prethodni tekstRegistracija starog traktora uz dva svedoka
Sledeći tekstSubvencije za pčelare: Počele prijave za podsticaje po košnici pčela

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime