U 2022. budžet za podsticaje za organsku proizvodnju veći nego ikad

0
685
subvencije
Foto/Ilustracija: Pixabay

Vlada Republike Srbije usvojila je budžet za podsticaje za organsku proizvodnju koji iznosi 380 miliona dinara, što je najveći budžet koji je do sada opredeljen za podsticaje za ovu vrstu proizvodnje.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Na osnovu Uredbe o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2022. godini koju je Vlada Republike Srbije usvojila 16. decembra, ukupan iznos sredstava za podsticaje za organsku proizvodnju iznosi 380 miliona dinara, od toga za organsku biljnu proizvodnju 80 miliona, a za organsko stočarstvo 300 miliona dinara. U odnosu na 2021. godinu ovo je uvećanje za skoro 62 odsto, navodi Nacionalno udruženje za razvoj organske proizvodnje „Serbia organica“.

Iznos po hektaru koji mogu da ostvare proizvođači koji se bave organskom biljnom proizvodnjom iznosi 26.000 din/ha i za pet godina porastao je za 365 odsto.

Adama Sultan 1120x180

Pored toga, organskim proizvođačima su na raspolaganju i subvencije za sertifikaciju, što uključuje i troškove laboratorijske analize, gde Ministarstvo poljoprivrede finansira 50% od ukupnih troškova, odnosno 65% za proizvođače iz područja sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi.

PROČITAJTE I...  Suzbijanje korova plamenom u organskoj proizvodnji

Važno je napomenuti da pravo na ostvarivanje podsticaja imaju i proizvođači u periodu konverzije.

galenika psenica LG 1120x185px

Uzgajivači koji se bave organskim stočarstvo, takođe, imaju uvećane podsticaje i to za 40 odsto po grlu.

Pored toga, Ministarstvo poljoprivrede godinama podržava i promociju organskih proizvođača putem nastupa na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Izvor: Agronews

Prethodni tekstMladi u povrtarstvu: Počeli sa jednim, danas imaju 20 plastenika
Sledeći tekstGriženje repova kod svinja: Zašto nastaje i kako ga efikasno sprečiti

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime