Mladi u povrtarstvu: Počeli sa jednim, danas imaju 20 plastenika

0
593
Agrosaveti---Povrce---Novi-Sad---plastenik---03

Mladi bračni par Nataša i Marinko Kanlić iz Saraoraca, do pre par godina radili su za jednu privatnu firmu, a onda su došli na ideju da pokrenu sopstveni biznis i budu svoje gazde, na svom imanju. Počeli su sa jednim, a danas imaju preko 20 plastenika i u njima, na jednom hektaru, uspešnu proizvodnju, paradajza, paprike, krastavca, kao i zelene salate.

Adama Asorbital 1120x180

Svaki uloženi dinar se za kratko vreme isplatio i doneo novi, jer povrće u plasteniku se isplati. Zelena salata u njihovim plastenicima je novina kod nas, zove se Femena, a seme stiže iz čuvene španske kuće Maeridiam Seeds, pored nje tu je I Cindarella, zelena lolo bjonda salata. Salata rasađena pre samo mesec dana, sada izgleda kao naslikana.

Salate su proizvedene iz rasada, a korišćeno je pilirano seme, zbog toga je ona ujednačena, zdrava, tolerantnija i otpornija na bolesti. Salata poput ove sa lakoćom nađe put do kupaca, kvalitet kao jedini kriterijum brzo postane uočljiv, a plasman na tržištu se nikada ne dovodi u pitanje.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Prvo što smo uočili na imanju porodice Kanlić jeste nesvakidašnje čisti i uredan prostor oko plastenika. Nigde nema ni traga od najlonskih kesa, potrošenih vreća đubriva, plastike, granja i drugog đubreta. Sve je „pod konac“, trava je uredno podšišana i prostor u i izvan plastenika je kao „u apoteci“, što je, na žalost, retka slika u Srbiji. Naš sagovornik, Marinko Kanlić kaže da je jedino pod tim uslovima želeo da se upusti u proizvodnju kako bi mogao da uživa u onome što radi, i u tome je i uspeo.

PROČITAJTE I...  Gajite ove 4 biljke i imaćete ZELENIŠ TOKOM CELE GODINE

Nadamo se da će priča bračnog para Kanlić, podstaći i druge mlade ljude da skupe hrabrost, krenu njihovi stopama i pokrenu sopstveni posao, radeće na taj način za sebe, a ne za gazdu. Nataša i Marinko su pokazali da je moguće. Potrebna je dobra volje, dosta rada i istrajnost, a rezultati neizostavno dolaze. Oni su dokazali da se poljoprivreda u Srbiji isplati, ukoliko se radi na najbolje način.

Adama Tomigan XL 1120x180
Prethodni tekstPriprema TOPLE LEJE za vrhunski rasad ranog povrća
Sledeći tekstU 2022. budžet za podsticaje za organsku proizvodnju veći nego ikad

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime