Griženje repova kod svinja: Zašto nastaje i kako ga efikasno sprečiti

0
2003
svinja rep
Foto: Pixabay

Agresivno ponašanje kod svinja i kanibalizam, poput griženja repova, boka ili ušiju, frustrirajući je problem za svakog farmera, a dovodi do skupih gubitaka. Među glavnim problemima je griženje repova, koje dovodi do ekonomskih gubitaka usled smanjene težine grla, upale, sekundarnih infekcija, troškova lečenja, itd.

Adama Maganic 1120x180

Postavlja se pitanje šta izaziva griženje repova kod svinja, šta su okidači. Ovo je važno pitanje kako bi farmer identifikovao uzrok i samim tim znao šta treba da preduzme da bi ga zaustavio.

Kako navodi Alltech, studije su pokazale, a to farmeri znaju i bez studija, da su svinje dosta radoznale životinje i da ih krv privlači. One imaju hijerarhiju u krdu koja mora da se uspostavi. U istim tim studijama se dokazalo da je griženje repova prisutnije kod muških jedinki u odnosu na ženske i nazimice. To je zato što se svinje u nepredviđenim i iznenadnim situacijama okreću “licem u lice”, dok veprovi uglavnom okreću zadnji deo, te su im repovi izloženiji.

MPS baneri II

Griženje repova može da izazove dalje negativno ponašanje te svinje ili da se proširi na celu skupinu. Međutim, prirodno ponašanje je samo jedan deo slagalice. Još nekoliko faktora može da utiče, poput stresnih uslova okoline (nagle promene temperature, osvetljenja, ventilacije, itd.), način držanja, način ishrane i način sečenja repova.

Kako sprečiti griženje repova kod svinja

Provera objekta

U objektu se proveravaju dostupnost hrane i vode,  kvalitet ventilacije, temperature i gustina jedinki na prostoru.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Hrana: Svinje se najčešće hrane 2 puta dnevno, ujutro od 6h do 9h i popodne od 15h do 18h. Kada je jako toplo, vreme hranjenja se pomera za nešto ranije ujutro i nešto kasnije popodne. Neadekvatan pristup hrani i nedovoljna količina uzrokuju sporiji rast, što može da doprinese i agresivnom ponašanju, a to uključuje i griženje repova. Često se dešava da se hranilica previše zategne, te to treba obavezno proveriti.

PROČITAJTE I...  Gradi se digitalna farma svinja u Doroslovu

Voda: Kao i kod hrane, važno je osigurati lak pristup vodi za piće. Ograničenje unosa vode može da dovede do smanjenog unosa hrane, što opet dovodi do agresivnog ponašanja. Potrebno je proveriti da li sve svinje imaju dovoljno pristupnih tačaka za vodu i da li je protok vode dovoljan da zadovolji njihove potrebe za vodom.

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika NOVO

Temperatura, ventilacija, svetlo: U toplijim mesecima, svinje mogu da dožive toplotni stres i da dosegnu gornju kritičnu temperaturu, što izaziva negativno ponašanje, poput griženja repova. Zato je dobra ventilacija i hlađenje jako bitno.  Loša ventilacija, posebno u kasnim jesenjim i zimskim mesecima može da izazove agresivno ponašanje. Proverite da li je ventilacija dovoljna da barem ukloni plinske gasove iz objekta. Loš kvalitet vazduha u svinjarniku iritira životinje i glavni je uzrok ubrzanja agresije kod svinja. Takođe, neophodno je da imaju 6-8 sati mraka za odmor.

Premali prostor: Preveliki broj jedinki na određenom prostoru izaziva dodatni stres kod životinja, jer se prirodno povećava agresivnost, usled većeg nadmetanja za hranu i vodu i manjka prostora za ležanje i kretanje. Zato je veoma važno smanjiti njihovu brojnost, preraspodelom po objektu.  Premali prostor u boksevima je uobičajeni okidač za griženje repova.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Izbalansirana ishrana

Hrana koja je nutritivno neuravnotežena doprinosi faktorima koji mogu da povećaju agresivnost kod svinja. Niskobudžetna hrana ili premalo formulacije lizina može da dovede do ograničavanja genetskog potencijala rasta životinje. Nedovoljno natrijuma u ishrani, takođe, može da dovede do agresivnog ponašanja, itd.

PROČITAJTE I...  Svaštarska proizvodnja jedino rešenje za malog poljoprivrednog proizvođača

Zato je jako važno da svinje imaju izbalansirane obroke. Farmeri koji se bave tovnim svinjarstvom angažuju firme koje prodaju premikse i koncentrate da izađu na teren, uzmu uzorak trenutne hrane i laboratorijski izmere šta se svinjama davalo za ishranu kako bi utvrdili šta im nedostaje u istoj. Na osnovu toga se prave zasebne smeše za svaku farmu zasebno. Ovo nije priča iz inostranstva, već se radi i kod nas. Naravno, to rade farmeri koji se tovom svinja bave profesionalno. Svakako, svaki farmer može da ih pozove i da se konsultuje sa njihovim stručnjacima.

Adama Forapro 1120x180

Način držanja

Ukoliko svinje za prostirku imaju slamu mnogo manje dolazi do griže repova, u odnosu na one koje se drže na rešetkama. Zatim, one koje se drže napolju prolaze bolje nego jedinke koje se drže stalno u zatvorenom.

Zdravstveno stanje svinja

Neophodno je pratiti zdravstveno stanje svinja. Zdravstveni poremećaji mogu da budu okidači, poput stomačnih bolova (primeti se, jer svinja ima retku stolicu), pojačano se kreću, nervozne su, ubrzano mrdaju repovima, a to privlači druge svinje.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Sečenje repova kod svinja

Vrh repa kod svinje nije puno osetljiv na bol, pa može da se desi da ujedena svinja i ne oseti. Pravilno sečenje repova je jedno od najefikasnijih metoda za kontrolu griženja repova. Oni moraju da budu jednaki u dužini. Običaj je da se kod ženskih grla seče na pola, a kod muških na jednu trećinu. Na ovaj način se lakše raspoznaju polovi kada su u velikim grupama, zbog čega je obavljanje kastracije muške prasadi lakša. Sečenje se radi posebnim alatom – termokauterom. Nikako nemojte raditi makazama ili skalpelom, jer to dovodi do krvarenja i moguće infekcije. Zahvat se radi dva do četiri dana nakon rođenja praseta.

PROČITAJTE I...  Uprkos rastu cena tovljenika, uzgoj svinja i dalje nerentabilan

 

Preuzimanje teksta je dozvoljeno samo uz navođenje našeg portala kao linkovanog izvora.

Prethodni tekstU 2022. budžet za podsticaje za organsku proizvodnju veći nego ikad
Sledeći tekstProizvodnja brašna u selu Glogovac: Dva i po vagona za 24 sata

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime