Za mlade poljoprivrednika veće mogućnosti u IPARD podsticajima

0
224
mladi poljoprivrednici
Foto: Pixabay

Mladi poljoprivrednici prilikom konkurisanja za IPARD sredstva dobijaju zbog svojih godina dodatnih pet odsto povraćaja. Ovo nisu jedine prednosti u odnosu na državne subvencije.

Adama Maganic 1120x180

Na petoj konferenciji Srpskog udruženja mladih poljoprivrednika „Mladi poljoprivrednici u Srbiji i EU“, fokus je bio na konkurisanju za IPARD sredstva. Godinama unazad organizuju se ovakve konferencije kako bi se prenela iskustva mladih poljoprivrednika iz EU i primeri dobre prakse, ali i sa kakvim se situacijama i problemima prilikom konkurisanja za subvencije susreću mladi poljoprivrednici u Srbiji.

Prema rečima Biljane Petrović, direktorke Uprave za agrarna plaćanja veliki broj zahteva za IPARD podsticaje stiže upravo od mladih poljoprivrednika, a prema njenom mišljenju mogućnosti su ovde mnogo veće nego u nacionalnim podsticajima.

MPS baneri II

„Prvi razlog koji treba da uzmete u obzir jeste da zahtev podnosite na predračun i niste u obavezi da započnete investiciju. Tek nakon provere, da li vam je dokumentacije uredna, krećete u investiciju koja, kada su IPARD fondovi u pitanju, uopšte nije zanemarljiva“ – pojasnila je Petrovićeva.

Pored nacionalnih i IPARD subvencija, farmerima su na raspolaganju i sredstav iz Projekta za konkuretnu poljoprivredu u saradnji sa Svetskom bankom, takozvani “50-40-10”. U narednom periodu očekuje se da će biti još jedan poziv za traktore. A, u drugom pozivu Svetske banke biće uključeni i stočari, čije se rapisivanje očekuje za mesec dana.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01
PROČITAJTE I...  Subvencije čine 87% budžeta Ministarstva poljoprivrede za 2023.
Prethodni tekstDomaći džem od šljiva isplativiji od kupovnog
Sledeći tekstMlekara „Dana“ iz Vrbasa prestaje sa radom: Šta će biti sa radnicima?

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime