Za mlade poljoprivrednika veće mogućnosti u IPARD podsticajima

0
222
mladi poljoprivrednici
Foto: Pixabay

Mladi poljoprivrednici prilikom konkurisanja za IPARD sredstva dobijaju zbog svojih godina dodatnih pet odsto povraćaja. Ovo nisu jedine prednosti u odnosu na državne subvencije.

Agil 1120x180

Na petoj konferenciji Srpskog udruženja mladih poljoprivrednika „Mladi poljoprivrednici u Srbiji i EU“, fokus je bio na konkurisanju za IPARD sredstva. Godinama unazad organizuju se ovakve konferencije kako bi se prenela iskustva mladih poljoprivrednika iz EU i primeri dobre prakse, ali i sa kakvim se situacijama i problemima prilikom konkurisanja za subvencije susreću mladi poljoprivrednici u Srbiji.

Prema rečima Biljane Petrović, direktorke Uprave za agrarna plaćanja veliki broj zahteva za IPARD podsticaje stiže upravo od mladih poljoprivrednika, a prema njenom mišljenju mogućnosti su ovde mnogo veće nego u nacionalnim podsticajima.

BioPlug 728x90px

„Prvi razlog koji treba da uzmete u obzir jeste da zahtev podnosite na predračun i niste u obavezi da započnete investiciju. Tek nakon provere, da li vam je dokumentacije uredna, krećete u investiciju koja, kada su IPARD fondovi u pitanju, uopšte nije zanemarljiva“ – pojasnila je Petrovićeva.

Pored nacionalnih i IPARD subvencija, farmerima su na raspolaganju i sredstav iz Projekta za konkuretnu poljoprivredu u saradnji sa Svetskom bankom, takozvani “50-40-10”. U narednom periodu očekuje se da će biti još jedan poziv za traktore. A, u drugom pozivu Svetske banke biće uključeni i stočari, čije se rapisivanje očekuje za mesec dana.

Orius 1120x1080
PROČITAJTE I...  Dodeljena bespovratna sredstva za kupovinu 200 seoskih kuća
Prethodni tekstDomaći džem od šljiva isplativiji od kupovnog
Sledeći tekstMlekara „Dana“ iz Vrbasa prestaje sa radom: Šta će biti sa radnicima?

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime