Mlekara „Dana“ iz Vrbasa prestaje sa radom: Šta će biti sa radnicima?

0
705
mlekara proizvodnja sira
Foto: Pixabay

Mlekara „Dana“ u Vrbasu postoji od 1971. godine i nakon preuzimanja od strane Matijevića prestaje sa radom. Radnicima se nudi da budu angažovani na drugom radnom mestu ili otpremnina. O kakvim se alternativnim radnim mestima radi?

Spyrale Adama 1120x1080

Pre više od mesec dana kompanija „Matijević agrar“ postala je većinski vlasnik kompanije „Mirotin grupa“ iz Vrbasa kojoj pripada PP „Sava Kovačević“, kao i mlekara „Dana“. Pre nekoliko dana pojavila se informacija da mlekara prestaje sa radom, a da se planira i gašenje farme u sastavu PP „Sava Kovačević“, o čemu je izvestila Lokalna alternativa Vrbasa.

Kako piše na sajtu PP Sava Kovačević, mlekara postoji od 1971. godine. Stara mlekara je srušena 2011. godine, izgrađena je potpuno nova i opremljena sa novom opremom. Njen kapacitet prerade je 50.000 litara sirovog mleka na dan, a paletu proizvoda čini 15 vrsta različih mlekarskih proizvoda.

LIBRETO 1120x180

U okviru PP „Sava Kovačević“ nalazi se i farma krava i tovnih bikova. Kako se navodi na njihovom sajtu, reč je o jednoj od najvećih u zemlji, koja je opremljena najnovijom tehnologijom evropskih proizvođača i na kojoj se gaje grla holštajn rase sa preko 2000 grla stoke, od toga 900 muznih krava. U skopu farme nalazi se i klanica. Farma je udaljena od mlekare svega 3 km, što im, kako piše na sajtu, omogućava niže troškove sakupljanja sirovog mleka, što utiče i na krajnju cenu proizvoda.

PROČITAJTE I...  Farma krava i proizvodnja mleka u selu Resnik kod Sokobanje

Navode Lokalne alternative Vrbasa da mlekara „Dana“ prestaje sa radom, za N1 portal, potvrdio je sam Zoran Matijević. Prema njegovim rečima, ona prestaje trenutno sa radom, jer već nekoliko godina posluje sa gubitkom.

„Nažalost, prvi koji su napustili mlekaru jesu glavni tehnolog i direktor koji su bili idejne vođe ideje koja je u startu propala. Mera nažalost jeste nepopularna, ali potrebna da bi se konsolidovao ceo sistem Mirotin grupe koji je danas u dugu preko 30 miliona evra. Moramo da zatvorimo ono sto nije dohodovno i finansijski opravdano“, ističe Zoran Matijević.

Radnicima drugo radno mesto ili otpremnina

Kako se navodi u saopštenju Lokalne alternative Vrbas, metod je već poznat.
„Pojedinim radnicima ponuđen je prelazak u maloprodajne objekte kompanije “Matijević”, kao i u njihovu klanicu na Rumenačkom putu u Novom Sadu. Uzmi ili ostavi i to za minimalnu zaradu. Kao dodatno poniženje zaposleni službenici kao i drugi radnici upućeni su na voćnjak da beru jabuke, na posao koji su do tada obavljali sezonski radnici. Novi gazda i pored svega što je „pazario“, kako izgleda, hoće još i dodatno da uštedi. Finansijski je isplativije premeštati zaposlene sa jednog na drugo radno mesto, slati ih da beru jabuke ili u drugo udaljenije mesto rada, i tako sačekati da sami daju otkaz, nego isplatiti zakonsku i zasluženu otpremninu koja je ionako skromna.“, navodi se u saopštenju.

PROČITAJTE I...  Farma krava i proizvodnja mleka u Novom Slankamenu

Govoreći za N1 portal, Matijević poručuje da radnici mlekare „Dana“ mogu da budu spokojni.

„Sve što je predviđeno zakonom, i bolje od toga, biće im ponuđeno. Angažovanje na drugom radnom mestu ili otpremnina u zavisnosti za šta se opredele. Naravno, radnici nisu krivi, vec bivši vlasnici koji su jedan sistem pun mogućnosti doveli do ivice stečaja. Da se otišlo u stečaj, radnici verovatno ne bi dobili ništa“, kaže Zoran Matijević.

On navodi da grupacija Matijević zapošljava 3.000 radnika, ali da na žalost treba vremena za „neke stvari koje moraju da se konsoliduju“, te da je namera da mlekara nastavi sa radom, ali da je u ovom momentu jedino rešenje njen prestanak sa radom.

Izvor: N1 / Lokalna alternativa Vrbas / PP Sava Kovačević

Prethodni tekstZa mlade poljoprivrednika veće mogućnosti u IPARD podsticajima
Sledeći tekstBatat: Slatki krompir koji ne napada krompirova zlatica

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime