OTVORENO PISMO: Država i agrarna mafija protiv poljoprivrednih proizvođača

0
576
Agrosaveti---berba---malina---Badovinci---03

Savez poljoprivrednih proizvođača Zapadne Srbije, član Skupštine slobodne Srbije, uputio je otvoreno pismo Vladi Republike Srbije, premijerki Ani Brnabić i Ministarstvu poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede.

Agil 1120x180

U pismu se navode novi podaci o sistematskom uništavanju poljoprivrednika u našoj zemlji. Na osnovu analize zarade koju ostvaruju povlašćeni hladnjačari, a nasuprot poljoprivrednim proizvođačima maline, jasno proizlazi da je agrarna politika Srbije usmerena ka bogaćenju pojedinaca bliskih vlastima na račun rada poljoprivrednika, stoji u saopšenju.

Prenosimo njihovo pismo u celosti:

Iako cena maline u prodaji iznosi 425 do 470 dinara, poljoprivrednici su od hladnjačara za svoj proizvod dobili svega 200 do 215 dinara. Uzimajući u obzir troškove uzgoja maline, koji su tokom 2020. godine značajno porasli zbog poskupljenja benzina, đubriva i hemije, procenjeno je da su poljoprivrednici ostvarili zaradu od svega 70 dinara po kilogramu svog proizvoda. S druge strane, zarada hladnjačara, kada se oduzmu troškovi prijema, zamrzavanja, prebiranja, pakovanja i čuvanja maline, iznosi između 155 i 200 dinara!

BioPlug 728x90px

Poljoprivrednicima je poznata shema po kojoj velike hladnjače, uz saglasnost države, manipulišu podacima o svojoj zaradi. Svaka od tih hladnjača ima svoje ćerke firme u inostranstvu do kojih srpska malina dolazi po jednoj zvaničnoj ceni, dok se ogromna dobit ostvaruje pri prodaji krajnjem kupcu. Kroz takvu manipulativnu trgovinu kontroliše se cena otkupa i medijski se značajno umanjuje disproporcija između zarade poljoprivrednika i hladnjačara. Istovremeno se onemogućava udruživanje poljoprivrednika i malih hladnjača, koji bi mogli postati konkurenti na slobodnom tržištu poljoprivrednih proizvoda.

Pored toga, većina velikih hladnjačara u okviru svog delovanja ima i poljoprivredne apoteke preko kojih prodaju đubrivo i hemiju i dodatno zarađuju od poljoprivrednika na čijim proizvodima kasnije zarađuju. Čitavu shemu ogromne zarade velikim hladnjačarima država podupire i činjenicom da se najveći deo cene maline poljoprivrednicima plaća tek u decembru, ili čak sledeće godine u februaru i martu, kada hladnjačari završe prodaju i ostvare svoj profit. Za to vreme, poljoprivrednici se zadužuju kako bi se pripremili za novu sezonu uzgoja, ali i da bi preživeli do sledeće berbe.

Orius 1120x1080

Potpuno je neistinita tvrdnja vlasti da cenu proizvoda kreira tržište budući da se ovakvo tržište, koje kontrolišu veliki hladnjačari bliski Srpskoj naprednoj stranci, ne može nazvati slobodnim. Smatramo da je učešće države u ovim kriminalnim radnjama direktno „zaslužno“ za katastrofalno stanje poljoprivrede u Srbiji, kao i za činjenicu da su površine pod zasadima maline prepolovljene u poslednje četiri godine. Jasno je da je ovakva državna politika odgovorna za pustošenje sela i odlazak mladih iz sela, pa i iz naše zemlje u potrazi za boljim životom.

Vlast Srpske napredne stranke ne vodi politiku sa idejom pristojnog života zadovoljnih građana, već sa vizijom života kreditno zaduženih poljoprivrednika na rubu egzistencije. Cela privreda i poljoprivreda zasniva se na dužničkom ropstvu.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Poljoprivrednici upozoravaju vlastodršce da imaju dokaze o postojanju agro-mafije koja je tesno povezana sa institucijama države i koja je dovela do devastacije poljoprivrede u Srbiji. Mi nećemo nemo gledati kako nas uništavate. Dolazi vreme kada ćete odgovarati za svoja zlodela. Mi vam to obećavamo!

Savet za poljoprivredu Skupštine slobodne Srbije

PROČITAJTE I...  Cene svinja i bikova u blagom skoku, ali hoće li biti dovoljno hrane?
Prethodni tekstKretanje kukuruza na Produktnoj berzi u 2020. godini
Sledeći tekstSpoj istorije i hedonizma – vinarija Acumincum

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime