Spoj istorije i hedonizma – vinarija Acumincum

0
443
Agrosaveti vinarija Acumincum Stari Slankamen 03

U Starom Slankmenu, tamo gde se Tisa uliva u Dunav, u blizini rimske tvrđave Acumincum, nastala je istoimena vinarija karakteristična po mnogo čemu. Krenućemo redom, jer kada već pričamo o istoriji na samom početku valja spomenuti sam objekat u kojem se nalazi vinarija. Naime, kuća je sama po sebi itekako značajna kada pričamo o istoriji ovog dela Srema, jer je baš u njoj nekada bilo tursko kupatilo. Kako nam priča gospodin Milan Spasić, vlasnik vinarije, nakon ovog otkrića uradio je sve kako bi konzervirao sam objekat, odnosno kako bi sačuvao ovaj istorijski dragulj Starog Slankamena.

Adama Maganic 1120x180

“Kuća je sama po sebi raritet na ovim prostorima. Ona je iz 18. veka, na sprat je, bila je vila koja je privlačila pažnju. Sazidana je 1759. godine kao Župni dom Katoličke crkve. Ona unutra krije još jedan dragulj. Tačnije u podrumu se nalaze ostaci turskog kupatila, hamama koji je star oko 460 godina.” – priča nam naš domaćin, Milan Spasić.

Agrosaveti vinarija Acumincum Stari Slankamen 05

“GLEDAM BANAT, SREM I BAČKU S FRUŠKE GORE…”

Upravo zbog ovih detalja, zbog arheološkog nalazišta koje je vekovima bilo prekrivenom podom kuće, a sada dostupno očima javnosti, vinarija nudi spoj istorije i hedonizma. Inače, naš domaćin nije staroslankamenac, već je poreklom iz Negotine, poznatog vinskog regiona, te onda ne čudi zašto nije mogao da “pobegne” od vinograda, jer nosi taj “vinski gen” koji ga je možda i doveo u Srem u koji se prosto, kako kaže, zaljubio.

Web baner Sekator Bayer 1120x180 V01

“Mi nismo iz ovog kraja, mi smo dođoši, pa me pitaju zašto ovde? Pa zato što je mnogo lepo. Često uporedim ovo mesto sa svetskom turističkom destinacijom, Zlatnim trouglom, a ovde imamo tromeđu Banata, Bačke i Srema, sa predivnim pogledom na Dunav, a ja sam se zalJubio u ovo mesto. Ovde smo i zasadili prvi naš vinograd.” – ističe Milan.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja vina i rakije u Braničevu

Pod vinogradom Milan ima dva hektara. Koncept priče je da prave vina od svog grožđa te kako kaže, važan mu je kvalitet, a ne kvanititet, a kroz razgovor izdvaja sortu širaz koja dominira.

Duplex PRO banner 1120x180 Galenika

Agrosaveti vinarija Acumincum Stari Slankamen 06

“Radimo isključivo sortna vina, širaz nam je udarna sorta, udarno vino. Novitet nam je roze, 100% širaz. Sa njim malo odstupamo od koncepta: jedan vinograd, jedna sorta, jedno vino.” – kaže naš sagovornik.

Ono što je takođe koncept ove vinarije jeste to da se flaširaju vina sa minimum tehnoloških intervencija, dodaje naš domaćin, kako bi se sačuvalo baš ono što je priroda dala grožđu.

BTZ 1120x180px

BERBA 2020. BILA ODLIČNA. GOSTE STOPIRALA EPIDEMIJA

Kroz razgovor smo se dotakli i ove godine, pa Milan berbu 2020. ocenjuje kao izuzetno kvalitetnu. A kada uporedi poslednjih 10 godina, kao vrhunsku berbu ocenjuje onu iz 2013., 2018. i ovu iz 2020. godine.

Uprkos po kvalitetnoj berbi, ovu godinu vinari će pamtiti i kao izuzetno tešku kada je plasman vina u pitanju, jer je goste zaustavila epidemija.

Adama Forapro 1120x180

“Posete su nešto što čini gro našeg poslovanja, na žalost, one su smanjene zbog korone, te je ostavilo negativan uticaj na čitavu 2020. godinu.” – ističe Milan.

PROČITAJTE I...  Kvalitet vina se postiže još u vinogradu

Agrosaveti vinarija Acumincum Stari Slankamen 02

BUDITE NOMADI

A naš domaćin svoje goste klasifikuje kao istraživače, jer ova tromeđa Banata, Srema i Bačke zaista privlači veliki broj turista.

“U nekoj gruboj podeli posetilaca, imate tradicionaliste koji idu samo na provereno, i imate istraživače koji vole da probaju novo. Mi smo uspešni u konverziji istraživača u tradicionaliste. Što znači da smo na dobrom putu.” – naglašava naš domaćin.

Iako vam trenutna situacija ne dozvoljava da budete istraživači, nomadi, ono što možete, jeste da uživate u širazu koji je porodica Spasić upravo nazvala “Nomad”, zbog samog domaćina koji je zbog posla često menjao adresu, pa da u krugu svojih najbližih uživate u vinu. A prvom prilikom posetite i samu vinariju, jer zaista možete bukvalno da prisustvujete času istorije koja je obeležila Stari Slankamen i da pritom uživate u čaši vrhunskog vina.

Prethodni tekstOTVORENO PISMO: Država i agrarna mafija protiv poljoprivrednih proizvođača
Sledeći tekstTretman semena Pioneer sa biostimulantom Lumibio Kelta

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime