Aktuelno: Setva krompira u Guči i Ivanjici

0
1106
Agrosaveti---Setva-krompira-u-cacanskoj-opstini---02

U Moravičkom okrugu tačnije u Guči setva krompira se lagano bliži kraju. Poljoprivrednici su iskoristili lepo vreme kako bi posejali. Prema rečima Ivana Gavrilovića iz Guče, ove sezone je u njihovom kraju posejano i nešto više površina nego lane.

Agil 1120x180

“Setva krompira je maltene pri kraju, jer vreme nam je pogodovalo. Bilo je sunčanih dana, zemlja je suva, osušila se, pa se moglo ući u njive uradi sadnja. Ove godine ćemo krompira imati na oko 40 hektara.” – kaže Ivan.

SEME STIGLO U POSLEDNJI ČAS

Kako kaže Ivan radovi teku nesmetano, jer su dobili dozvolu za rad do 20 časova, međutim, na samom početku vanrednog stanja, plašili su se da elitno seme neće stići na vreme. A s obzirom na to da naš sagovornik ima i poljoprivredne apoteke, problema je bili i prilikom distribucije semena.

BioPlug 728x90px

“Bilo je malo problema sa uvozom elitnog semena iz Holandije, problema kada je prevoz u pitanju. Jednostavno nije bilo dovoljno kamiona koji prelaze granicu, te je seme stiglo sa nekih 20-ak dana zakašnjenja. Ali najvažnije je da je stiglo sve što smo naručili. Usporeno je išla i distribucija semena, zbog policijskog sata, nije se moglo odvesti sve planirano recimo za taj dan, pa se prolongira na sutradan i tako.” – priča nam naš sagovornik iz Guče.

PROČITAJTE I...  Trikovi iskusnih baštovana koji zaista deluju u bašti

Agrosaveti---Setva-krompira-u-cacanskoj-opstini---03

U Ivanjičkom kraju setva krompira počinje nešto kasnije, te tamošnji proizvođači uveliko spremaju svoje parcele. Malo ih remeti policijski čas, pa su stava da im se permanentno dozvoli nesmetano kretanje za radove u polju. Kako nam je rekao Petar Sićević iz Preseke on svake godine poseje do 3 hektara krompira, trudeći se da očuva tradiciju. Kaže da je setva nešto skuplja ove godine.

Orius 1120x1080

“Seme je prošle godine bilo do 1,10 eura, a ove je doguralo do 150 dinara. Ali morate kupiti elitno, jer u suprotnom ne možete očekivati rezultate. Za hektar vam je potrebno oko 4000 do 5000 eura ulaganja, pa dva vagona prodate za 30 dinara, eto vam računice. Ispadne da ste radili džabe.” – objašnjava nam Petar.

OTEŽANA PRODAJA MERKANTILNOG KROMPIRA

A s obzirom da u njihovom kraju, na obroncima Mučnja, na 1500 metara nadmorske visine, nemaju sisteme za navodnjavanje, prinosi su nešto slabiji, ali je zato kvalitet tog krompira nadaleko poznat.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

“Nemamo mi ovde sisteme za navodnjavanje, pa se uzdamo u onog gore. Prosečan prinos nam je oko 2 do 3 vagona, u zavisnosti od godine i vremenskih uslova.” – dodaje Petar.

PROČITAJTE I...  Loše vreme usporilo vegetaciju povrća

Agrosaveti - Proizvodnja krompira u Koštunićima 01

Prošle godine se taj prinos kretao oko 3 vagona sa nekom početnom cenom od oko 30 dinara, da bi sada dostigao cenu od 50 dinara. Prošlogodišnjeg krompira ima još na lageru, ali je zbog vanrednog stanja i policijskog časa, prodaja nešto otežana.

“Otežana je prodaja. Snalazimo se nekako, evo baš ovako, preko telefona, društvenih mreža, vozimo na kućnu adresu, pa nas onda komunalna policija ispituje, zašto smo se zaustavili tu gde ne smemo i tako. Ne znam kako ćemo dalje, pijace su zatvorene, a marketi otvoreni, nema mi tu neke logike. Ako ovo stanje potraje, neće biti dobro.” – plaši se naš sagovornik.

Na žalost, u planinskim selima iznad Ivanjice ima sve manje žitelja, te je tako i sa zasejanim površinama, dodaje naš sagovornik. Nova sezona je počela sa puno problema, ali se ovi vredni ljudi nadaju da će se vanredno stanje što pre završiti, kako bi pijace i kvantaši ponovo otvorili svoje kapije.

Prethodni tekstFarma koza u Mladenovu
Sledeći tekstIspaša i muža tokom vanrednog stanja

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime