Plastenička proizvodnja povrća: Povrtari biju bitke na više strana

0
301

Porodica Kandić, iz sela Trlić, već generacijama na svom imanju u zaštićenom prostoru proizvodi povrće. Cilj njihove povrtarske proizvodnje jeste da se smanji upotreba hemije i pesticida, čime bi se dobili zdraviji i ukusniji plodovi. Na oko 20 ari u ranoj proizvodnji uzgajaju se celer, kupus i paradajz. Celokupan asortiman nalazi se i u jesenjoj proizvodnji. Zbog nesporazuma sa otkupljivačima i niske otkupne cene kupus je morao da se zaorava, pa zarade nije bilo.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Poskupljenje je pogodilo sve grane poljoprivrede, a sami povrtari biju bitke na više strana. Pored izuzetno visokih cena za folije, materijala za plastenije i prihrane za biljke, oni se bore i sa konkurencijom u vidu povrća koje se uvozi u Srbiju. Još jedan od velikih problema ogleda se u nepostojanju organizovanog otkupa, pa je borba sa nakupcima velika.

Paradajz dobro rodio, niska otkupna cena

Novi sortiment paradajza dao je veoma visok rod od čak 7 kilograma po jednom struku. Biljke su zdrave , a plodovi ukusni i što je najvažnije hemija je svedena na minimum. Jedini problem predstavlja niska otkupna cena.

ExelGrow Adama 1120x180

Pored povrtarstva, ova vredna porodica se bavi i stočarstvom. Na imanju ima bikova i krava za koje država, uz zakašnjenje, šalje pomoć. Za povrtarstvo nema ozbiljnijih subvencija, a naš sagovonik kaže da do sada nije konkurisao za IPARD ili neke slične fondove namenjene poljoprivrednicima. Problem radne snage je evidentan i u ovom delu Srbije, većina ljudi odlazi i nema ko da radi na imanjima. Porodica Kandić sve radi sama, oslanjajući se jedino na svoje ukućane.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja povrća na otvorenom i u plastenicima

Bez otkupnog mesta i zadruge

Otkupnog mesta u selu Trlić nema, kao ni zadruge. Slabo je zastupljeno udruživenje i nema naznaka da bi tako nešto moglo da zaživi u bliskoj budućnosti. U susednom selu Sovljak postoji organizovan otkup, ali u nedovoljnoj meri je razvijen da bi se našla isplativost, jer se sve uglavnom vozi do veći gradova poput Beograda i Valjeva. Kada je reč o đubrivima koja su vrtoglavo poskupela, naš sagovornik kaže da redovno koristi stajnjak, čime smanjuje upotrebu veštačkih đubriva. Primena organskog stajnjaka ne može da se meri ni sa čim drugim po pitanju hranljivih vrednosti.

Galenika Fitofarmacija Flux 1120x185

Pavle kaže da nema u planu da proširuje proizvodnju. Deca su otišla na svoju stranu i nema više ko da im pomaže u poslu. Nestabilna kretanja na tržištu kao i nedostatak strategije u poljoprivredi ne ostavljaju mnogo mogućnosti našim proizvođačima.

Sagovornik: Pavle Kandić, selo Trlić

Infinito Bayer 1120x180 V01
Prethodni tekstTuta absoluta je u paradajzu, a ovo su mere zaštite
Sledeći tekstNedimović: Sa prinosom pšenice od 5 t/ha može pristojno da se zaradi

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime